Teismeliste elu on karm — kaaslaste surve tõttu võivad nad sattuda absurdsetesse ja ohtlikesse olukordadesse, millest omapäi välja saada ei ole üldse lihtne. Keeldumine aga võib tähendada kaasalaste pilkealuseks sattumist ning tuua kaasa ohu, et järgmine kord üldse kaasa ei kutsutagi või arvatakse üldse seltskonnast välja.

“Mäletan siiani oma kogemust, kui pidin esimest korda elus sõprade juures õlut jooma. Ma vihkasin seda, aga tundsin, et pean seda tegema, sest teised ju teevad,” meenutas teismelise poja isa Bert Fulks. “Kindlasti ei saanud ma tookord oma vanematele helistada, et neid appi kutsuda — ma tegelikult ei oleks tohtinud üldse seal ollagi, rääkimata õlle joomisest! Tol ajal kaaslaste survest niipalju ei räägitud, aga see oli vägagi olemas ning lapsed kannatasid vaikides.”

Bert, kes nõustab sõltuvusprobleemidega teismelisi, tegi nende seas katse: ta küsis seltskonna pubekate käest, kas keegi neist on tundnud, et nad on väga halvas olukorras, nende ümber toimub asju, mis on nende jaoks ebamugavad ja nad ei tahaks selles osaleda, aga nad lihtsalt ei tea, kuidas sellest välja pääseda ja seetõttu jäävad kohale? Kõik tõstsid käed…

See innustas Berti välja mõtlema plaani, mis aitab vanematel teismelist vähem väriseva südamega koju oodata ning laps ise teab, et kui tal on häda käes, saab ta kiiresti abi.

Plaan ise on lihtne: kui laps tunneb, et tal on probleem ja ta tahab koju minna, saadab ta vanemale lihtsalt sõnumi, mille sisuks on ainult X. Selle peale helistab ema või isa lapsele ning käsib tal otsekohe koju tulla. See annab lapsele väga hea vabanduse — lollid vanemad ei luba kauemaks jääda, pole midagi parata, tuleb koju minna! Sõbrad, kes ei tea olukorra tõelist sisu, muidugi mõistavad, sest pole midagi nõmedamat kui lapsevanemad, aga nende sõna tuleb ikkagi kuulata.

Plaani juures on aga üks väga oluline punkt veel. “Laps tuleb koju saada küsimusi esitamata ja teda hukka mõistmata, olgu ta siis oma väidetavast asukohast tegelikult 10 kilomeetri kaugusel ja hoopis teiste inimestega koos kui need, kellega ta ütles, et välja läheb. Oluline on ju see, et laps turvaliselt koju jõuaks.”

Põhjus on lihtne — usaldus on kahepoolne. “Kui me tahame, et meie lapsed meid usaldaks, peame me andma neile selleks põhjuse. Kui nad meid usaldada ei saa, siis X-plaan kahjuks ei tööta.”

Teismeliste vanemad, kas proovite Berti plaani?

Allikas: Scary Mommy