Kuidas siis lapsed selles virr-varris orienteeruvad?
On kindlaks tehtud, et lapsed vaatavad telerit hoopis teisiti kui nende vanemad. Odav seebiooper võib anda tõsise, eluks vajaliku õppetunni, haiglaseriaal aga muutuda lapse hinge painavaks üleelamiseks. Allpool on toodud mõned lemmikzhanrid ning hinnangud nendele.

Filmid loomadest

Sisu Kujukad jutustused erinevatest loomadest ja nende eluviisidest. Tavaliselt tõepärased ja realistlikud võtted metsikust loodusest või veealusest maalimast.

Hinnang Tutvumine loomade maailmaga võlub lapsi. Ka kõige väiksematele jäävad sellistest filmidest meelde lausa üksikasjad. Lapsed samastavad end loomadega ("Olen tugev kui lõvi") ning mõistavad kiiresti loomade käitumise põhjusi ("Nõrgad alluvad tugevatele"). Nad saavad ka aru, et loomad tapavad teisi loomi vaid toidu pärast.

Nõuanne Laste huvi võiks kinnistada samateemaliste raamatutega. Loomaaeda külastades näevad lapsed ekraanilt nähtud lemmikuid päriselt. Lastega võiks rääkida ka neid ümbritsevatest loomadest-lindudest (kassid, varblased…)



Multifilmid

Sisu Võtab lausa hinge kinni, kui vaadata, mis juhtub hundiga lõbusas seriaalis "Oota sa!". Hiir Jerry tembud sunnivad kassi lugematu arv kordi end vastu seina laiaks litsuma.

Hinnang Seletus on imelihtne: hea astub vastu kurjusele, väike - suurele. Headus võidab alati ning väike saab suurest jagu tänu oma nutikusele. Vägivald on siin kujutatud nii absurdselt, et isegi 3-4-aastased saavad aru, et see pole reaalne.

Nõuanne Kui aga lapsed eelistavad vaadata filme nagu "Batman", "Superman" jne, siis peab nendega rääkima tegelikus elus valitsevast headusest ning kurjusest.



Seebikad

Sisu Naljakad kahekõned ning kummalised tüübid. Kaastunnet äratavad sõpruse ja armastuse probleemid. Stereotüübid on kergesti äratuntavad. Näitlejatel on selgepiirilised osad: vaeslaps, õelutseja, heasüdamlik jne.

Hinnang Seriaalid on laste hulgas väga populaarsed. Nad võrdlevad nähtut eneste eludega. Tormiline ekraanielu valmistab neile naudingut, eriti siis kui filmilapsed allutavad endale oma vanemaid. See on lapse täitunud unistus: mängida kodus peaosa, hoida vanemaid oma lõa otsas ning minna vahetevahel üle lubatud piiri ning ikkagi jääda armastatuks. Noorte filmikangelannade armastuslood meeldivad eriti tüdrukutele, kui nad on just hakanud poiste vastu huvi ilmutama.

Nõuanne Peaks sagedamini istuma teleri ees oleva lapse kõrvale. Lastele meeldib, kui isa või ema on kursis nende lemmikute käekäiguga. Vanemad aga saavad paremini teada, mida nende lapsed tõsistest asjadest mõtlevad ning kuidas neid hindavad. Tihti on sellised istumised heaks ajendiks usalduslikule jutuajamistele.



Haiglaseriaalid

Sisu Veriste haavadega õnnetusjuhtumid, võitlus elu eest, inimesed valgetes kitlites koos oma inimlike nõrkustega. Armastus, intriigid, armukadedus. Pilk tavaliselt suletud maailma.

Hinnang See on raske vaatemäng isegi vanematele lastele. Dramaatilised ja verised sündmused võivad lapsi hirmutada. Eriti raskesti mõjuvad need lood, kus patsientideks on samuti lapsed. Siis kaovad piirid enda ning telerireaalsuse vahel.

Nõuanne Sellised asjad võiks enese jaoks videole võtta; koos lastega aga vaadata selliseid tervisesaateid, mis on neile mõeldud.



Detektiiv- ja sõjafilmid

Sisu Laibad, jälitamine, tulistamine. Sisu on enamvähem üks. Politseikoer Rex aitab peremehel kurjategijate jälile jõuda, komissar lahendab mõrva, narkoärikad jäävad vahele ning saavad oma karistuse.

Hinnang Mõrva uurimised meenutavad lastele nende endi reaalset maailma ning nad jõuavad järeldusele, et elavad ka ise nii ohtlikus ümbruses. Filmides, kus tegutsevad politseikoerad, usaldavad lapsed neid pimesi ning kuriteo tõelisele olemusele ei pööra nad erilist tähelepanu. Kui kuriteo ohvriteks on lapsed, siis mõjub see väikestele televaatajatele väga raskelt.

Nõuanne Lastele tuleks selgeks teha, et isegi politseikoerad ei ole suutelised inimeste moodi mõtlema, ometi on nende koerte dressuur suurepärane saavutus. Kui aga kuriteoohvriteks on lapsed, tuleks kanalit vahetada, öeldes lapsele rahulikult: "Minu jaoks on see liiga karm lugu."



Õudus ja fantastika

Sisu Teleris ilmsiks saanud õudused. Ärevad ning pahaendelised, mõistusevastased sündmused.

Hinnang Tihtipeale pärast selliseid filme ei suuda täiskasvanudki uinuda. Lastega toimub sama. Siin asetatakse küsimärgi alla elu reaalsus, ka aeg ja koht muutuvad ebatõenäolisteks. Kõik lapse kindlustundeks vajalikud raamid haihtuvad. See hirmutab neid, sest nad ei suuda reaalsuse ja ebareaalsuse vahel enam vahet teha. Nad muutuvad ebakindlaks: äkki see kõik võib ka nendega juhtuda! Pealegi on sellistes filmides julmi ning veriseid stseene, mis on lapse hingele liiast.

Nõuanne Kui juba juhtus, et laps filmi vaatas, siis peaks talle enne uinumist rahulikku ja lõbusat lasteraamatut ette lugema, et filmi õudused vähegi kaugemale jääksid.



Uudised ja kommentaarid

Sisu Iga päev maailmas tegelikult toimuvad sündmused: sõjad, looduskatastroofid, põgenikud jne. Kommentaarides jutustatakse kõigest kohutavast, saatuslikust või uskumatust, millega võib inimkond kokku puutuda.

Hinnang Lapsed tahavad kindlasti teada, miks maailmas sünnib nii palju õudusi, uudistes pole aga sellistele küsimustele vastust. Suures plaanis on näha tapetuid ja haavatuid, see on vaatepilt, mis hirmutab last. Juba 5-aastane laps teab, et need on ehtsad kaadrid. Lapsed vajavad siin täiskasvanute selgitusi. Sellised saated võivad küll last huvitada, kuid need pole ei meelelahutuslikud ega õpetlikud.

Nõuanne Lapsed võiksid uudiseid vaadata ainult koos täiskasvanutega. Vaadatavat peab kommenteerima. Laste küsimustele tuleb vastata võimalikult tõetruult, ometi arvestades lapse vanust.



Showd

Sisu Lapsed matkivad teletähti. Külalised püüavad võidu nimel lahendada raskeid ülesandeid. Osavõtjad püüdlevad auhinna poole, milleks on kallis ese.

Hinnang Showdes, kus esinevad lapsed, muutuvad nad täiskasvanute koopiateks, matkides pimesi estraadikuulsusi. Osadele lastest see meeldib, mõned peavad selliseid etteasteid aga tobedateks. On saateid, kus võistlevad lastevõistkonnad. Võita auhind on suurim eesmärk.

Nõuanne Lastele on kasulikud auhinnamängud, kus on vaja välja mõelda õigeid lahendusi või siis viktoriinid, kus otsustavaks saavad teadmised.