Kahe munaraku kaksikud sünnivad siis, kui viljastuvad kaks munarakku, mis toob kaasa kaks üheaegset rasedust.

Ühemunaraku kaksikute puhul pooldub munarakk kaheks (tavaliselt eostumise neljanda ja 2. päeva vahel).

Kuidas eristada väga sarnaseid kahe munaraku kaksikuid ühe munaraku kaksikutest?

Selleks on vaja teha DNA analüüs ja mõnikord piisab ka veregrupist, aga see ei anna alati kindlaid tulemusi. Mõnikord oskavad günekoloogid platsenta põhjal öelda, kas tegemist on ühe või kahe munaraku kaksikuga, aga see ei ole väga täpne meetod.

Kes on peegelpildi kaksikud?

Ühe munaraku kaksikud võivad olla erinevad väga huvitaval moel - nad võivad olla otsekui teineteise peegelpildid nii näojoontelt kui käitumiselt. Selle põhjust ei ole teada, aga teadlased usuvad, et sellel on seos munaraku pooldumise ajaga. Kuni 25 protsendil ühe munaraku kaksikutel esineb teatud peegelpildi efekt.

Sünnieelsed omadused

Kaksikuid, kes on elanud üsas 37 nädalat, peetakse õigeaegseteks. On igati ootuspärane, et kaksikute sünnikaal on väiksem kui üksikuna sündinud lastel.

Sünnitus

Enamusel juhtudel algab sünnitus enne 37. nädalat. Tänapäeva tehnoloogia on kaotanud enamuse kaksikute ilmale toomisega seotud riskidest. Kahe lapse sünniaja keskmine vahe on 17 minutit, aga see võib olla lühem või venida mitmele tunnile. Kuna üsas on kaks last, on üks neist tavaliselt tuharseisus. Kaksikute sünni puhul on keisrilõige tavalisem kui üksikute laste sünnitamisel. Mõnikord sünnib esimene laps loomulikult ja teine keisrilõikega.

Imetamine ja pudelist toitmine

Kuna rinnapiim on vastsündinutele kõige parem toit, otsustavad paljud kaksikute emad lapsi rinnaga toita. Kuigi paljud emad muretsevad, et kahele lapsele ei jätku piisavalt piima, ei kujune see tavaliselt probleemiks, Tihedam toitmine stimuleerib rinnanäärmeid. Esimese kuu jooksul söövad imikud 7-10 korda päevas, kusjuures väiksemaid beebisid tuleb tihedamini toita.

Tavaliselt söödetakse kaksikuid üheaegselt, aga samas ei ole mingit garantiid, et mõlemad lapsed tahavad korraga süüa. Emad võtavad pudeli kasutusele erinevatel põhjustel, aga peamiselt siis, kui rinnaga toitmine muutub liiga kurnavaks. Ka pudeliga toitmine võib olla keeruline, kui mõlemad lapsed tahavad ühel ja samal ajal süüa. Ka siin tuleb appi kaasaegne tehnoloogia, mis aitab hoida nii pudeleid kui lapsi.

Side kaksikute vahel

Nii nagu iga kaksikute ema või isa võib kinnitada ja psühholoogid on dokumenteelselt tõestanud, on kaksikutel vahel eriline side. See kehtib iseäranis ühe munaraku kaksikute kohta, kellel on ühed ja samad geenid.

Eriline side kaksikute vahel lööb välja juba väikelapsena. Beebid võivad demonstreerida ühesuguseid söögi-, magamis- ja käitumismudeleid. Nad magavad tavaliselt ühel ja samal ajal ning õnnetuseks ärkavad ka üles ja nutavad samal ajal. Mõned vanemad on pannud tähele, et kaksikude lahutavad hällis teineteise meelt ja kui nad lahutada, ärritab see neid.

Vanemaks saades muutvad kaksikud erinevaks, aga eriline side nende vahel ei kao. Koos mängimine mängib selle juures olulist rolli. Mõnikord töötavad kaksikud välja oma unikaalse keele, mis on mõistetav vaid neile endile. Seda tuntakse teaduses krüptofaasia nime all. Ja isegi normaalse kõne puhul võib üks kaksikutest lõpetada aluse, mida teine alustas.

Selle erilise suhte pärast on vanematel alati raske otsustada, kas lahutada nad kooli viies või mitte. Kuigi paljud koolid soovitavad paigutada kaksikud eri klassidesse, et arendada neid autonoomselt, usuvad psühholoogid, et iga juhtumit tuleks vaadelda individuaalselt.

Üles kasvades ja iseseisvat elu alustades säilib kaksikute vaheline side väga tugevana. Täiskasvanust peast peavad kaksikud tavaliselt teineteisega iga päev ühendust ning nende käitumine on kaunis sarnane. Sarnasused on märgatavad nii hääles, zhestides, hirmudes, foobiates kui muudes asjades.

Kas te teadsite ...

Et 18 kuni 22 protsenti kaksikutest on vasakukäelised, kusjuures üksikutena sündinud inimeste hulgas on see protsent vaid 10.

Ühe munaraku kaksikute arv:
Aafrika päritolu: 1 sünd 70 kohta
Kaukaasia päritolu: 1 sünd 88 kohta
Jaapani päritolu: 1 sünd 150 kohta
Hiina päritolu: 1 sünd 300 kohta

Geneetilised tegurid ei mängi ühe munaraku kaksikute sündimisel olulist rolli.
Ühe munaraku kaksikute ajulained on peaagu identsed.

William Shakespeare oli kaksikute Hamneti ja Judithi isa. Ta kirjutas kaksikutest ka "Kaheteistkümnendas öös".

Kaksikute sünd on pärilik, aga see kehtib kahe munaraku, mitte ühe munaraku kaksikute kohta. Samas on palju perekondi, kus igas põlvkonnas sünnivad vähemalt ühed ühe munaraku kaksikud, kuid teaduslikud uuringud ei ole näidanud siin mingit seaduspära.

Kui lapse ema on kahe munaraku kaksik, kasvab kaksikute sündimise tõenäosus viiekordselt.

Kaasaegse maailma rekordit mitmikute sünnitamise osas hoiab tðiillanna Leontina Albina, kelle 55 lapse hulgas on kolmed kolmikud. Kõigi aegade rekord kuulub venelannale, kes sünnitas kuued kaksikud, kuued kolmikud ja neljad nelikud. (Kui see on tõsi, siis ei olnud ta 46 lapse hulgas ühtegi üksikuna sündinut!)

Kaksikute teaduslikku uurimist tuntakse gemelloogia nime all.