“Vanemad peaksid silma peal hoidma sellel, kuidas lapsed internetis käituvad, mis veebisaite külastavad, millist materjali sotsiaalmeedias jagavad ja jälgima, kes on näiteks Facebookis lapse sõbrad. Lapse tegemistega tuleks olla kursis ka siis, kui ta käitub täitsa normaalselt,” räägib Punak.

Tunne lapse internetikäitumise vastu huvi kohe algusest peale

Tema sõnul peaks vanemad lapse internetikäitumise vastu huvi üles näitama sellest hetkest, kui laps hakkab internetis surfama, mitte alles siis, kui laps on teismeline. Kõik tugineb usaldusel lapse ja tema vanemate vahel ning siis pole ka ohtu, et lapsevanema huvi tajutakse nuhkimisena.

Kui vanemad on lapse sõbrad Facebookis ja mujal sotsiaalmeedias, on suurem tõenäosus, et võimalikke ohumerke pannakse juba varakult tähele ning vanematel on parem ülevaade ja arusaam sellest, mida tema laps veebis teeb.

“Kui vanemad tunnevad pidevalt huvi selle vastu, mida nende laps teeb internetis, koolis või üldiselt vabal ajal, on lihtsam märgata muutusi laste käitumises, sõpraderingis ja huvides ning  panna tähele, kui kõik ei ole korras.  Keegi ei taha ega tohikski olla totaalset kontrolli, aga sõbrad, koolikaaslased ja lähedased, kes lapsega aega veedavad, peaksid oskama muudatusi tähele panna,” rõhutab Punak usaldusliku suhte vajadust veelgi ning lisab, et kui kodus on usaldusisikuks lapsevanemad, siis koolides peavad laste vastu huvi tundma klassijuhatajad ka teised õpetajad.  Lapsel peab olema turvatunne nii kodus kui ka koolis ning et teda usaldatakse ja et ta julgeks ja tahaks oma muredest ja mõtetest lähedastele rääkida.

Mida teha, kui märkad midagi kahtlast?

Kui lapse sõbrad, lähedased või vanemad märkavad midagi kahtlast, tuleks ühendust võtta politseiga. Internetiga seotud kahtluste korral võib võtta ühendust veebikonstaablitega, kes oskavad ise aidata või vajadusel info õigeid osapooli kaasata. Veebikonstaablitel on kontod Facebookis, Twitteris ja Ask.FM’is. Venekeelses sotsiaalmeedias on kontod VKontakte (vk.com) ja odnoklassniki.ru lehtedel ehk seal kus lapsed ja noored reeglina kõige rohkem tegutsevad. Kuna veebikonstaablid ei tegele inimeste kontode jälgimisega, vaid eelkõige suhtlevad nendega ühendust võtnud inimestega ja osalevad foorumites, siis on tähtis, et inimesed oskaksid nende poole pöörduda.