Head kombed ja tavad on aastate jooksul muutunud — ikka aina vähem nõudlikuks ja vähem karmiks. Nii, nagu muutub keel, muutuvad ka käitumistavad, ja see on täiesti normaalne. Kuid vabamad reeglid suhtlemisel ei tähenda sugugi ebaviisakat ja jämedat käitumist. Head kombed ei peaks olema reserveeritud vaid erijuhtumitele, nagu pulmad, tööintervjuu või kohtumine tulevase ämma-äiaga — see peaks olema elustiil.

Kodutohtri veebruarikuu teemad
* Kas oled õnnelik?

* 10 armuelu vürtsi

* Sapiga kimpus

* Juuksevärvimise kodune kunst

* Kruti tuju paremaks!

* Jõutrenn teeb tugevaks ja õnnelikuks

* 5 x südamest

* Kiiresti söömine lisab kerele kilosid

* Naine ja D-vitamiin

* Talvised tervistajad tassi ja taldrikule
Hästikasvatatud inimestel on kergem elus läbi lüüa ja sillutada teed parematele suhetele, sest inimesed suhtuvad heade kommetega kaaslastesse heatahtlikumalt, sõbralikumalt ja viisakamalt. Õpetades last teistesse inimestesse, nii täiskasvanutesse kui ka lastesse, viisakalt suhtuma, aitab neil muuhulgas kasvatada enesekindlust ja eneseusku.

Ainult eeskuju aitab

Kõige suurem eeskuju viisakuse õpetamisel on lapse lähikondsed: nende vanemad ja vanavanemad. Lapsed kopeerivad oma vanemate käitumist: nad näevad, kuidas ema-isa suhtuvad näiteks teenindavasse personali, reageerivad liikluses kaasliiklejate tegudele, kasutavad arvutit ja telefoni.

Mõlemad lapsevanemad peavad suutma end stressirohkes olukorras ohjeldada — ei mingit keskmist sõrme ettevupsanud autole, tänitamist aeglase teenindamise üle ega arvuti-telefoni kasutamist söögilauas!

Vanema töö teeb raskemaks kiiresti muutuv maailm meie ümber. Tehnoloogia arenguga on maailm avardunud ja kohtume üha sagedamini meist erinevate inimestega, kas reisides või kodumaal. Selline mitmekesisus võib tekitada segadust ja lapsevanema kohus on aidata lapsel muutuva maailmaga kohaneda. Kõige kergem on rääkida juba varasest east saadik, et on normaalne, et inimesed on erinevad ja nende kõigiga tuleks olla viisakas.

Kollase meedia mõju

Võimalik, et kõige suurema komistuskivi võib meie teele ette veeretada aga meedia, mis võimendab kurikuulsust — halb käitumine, mis on aktsepteeritud, olgu see siis tuntud näitleja, kes käitub avalikus kohas sündsusetult, või tõsielusarja “kangelased”, kel pole kuulsuse saavutamiseks au ega häbitunnet.

Just varateismelised kukuvad kergesti sellise kollase meedia banaalsuse kütkesse. Tuhandete teismeliste ees esinev iidol, kes laval dildoga vehkides poplaulukesi laulab, võib õrnas eas noortele jätta mulje, et selline käitumine on normaalne ja aktsepteeritav igal pool.
Heade kommete istutamine oma järeltulijaisse ei pruugi olla kerge, kuid see on täiesti saavutatav, eeldades, et lapsevanem on oma nõudmistes järjepidev ja annab ise oma käitumisega head eeskuju.

Laps ei saa ega peagi silmapilkselt kombekuse verstapostiks saama, aga kuidas siis kasvatada last viisakaks ja millal sellega pihta hakata, seda loe edasi veebruarikuu Kodutohtrist.