10 nippi, et liha jääks küpsetamisel ja grillimisel pehmeks

 (7)
10 nippi, et liha jääks küpsetamisel ja grillimisel pehmeks
Foto: Ilmar Saabas

Kas ka sinul on olnud probleeme sellega, et ahjust tulles või grillilt võetuna on lihatükk üks suur tuim käntsakas, mida on raske närida? Kui kasutad marineerimisel midagi allpool olevast loetelust, siis võid selle mure igatahes unustada!

1. Meresool

Raputa lihatükkidele tunnike enne küpsetamist peale meresoola. Sool murrab laiali lihas oleva proteiini ning seega muutub tekstuur pehmemaks.

2. Tee

Must tee sisaldab endas parkaineid, mis on loomulikud pehmendajad. Kasuta kanget musta teed lihamarinaadi tegemisel.

3. Vein, tsitrusmahl või äädikas

Need happelised vedelikud pehmendavad kiudusid ning annavad maitset. Tsitrusmahla saamiseks haara sidrun, laim või ananass. Äädikana võid kasutada õuna- või palsamiäädikat. Punane vein on hea valik parkainete sisalduse tõttu.

4. Tomatipõhised kastmed

Ka tomatid on happelised! See on üks peamine põhjus, miks neid paljudes grillkastmetes kasutatakse.

5. Õlu

Õlu annab hea maitse ning jällegi aitab oma koostisega lihatekstuuri pehmendada. Marineeri liha õlles vähemalt tund aega enne küpsetamist.

6. Coca-Cola

Marineeri liha Coca-Colaga (kindlasti mitte suhkruvaba versiooniga!) vähemalt 30 minutit ja maksimaalselt üks ööpäev.

7. Ingver

Seotud lood:

Ingver annab vürtsikust ja sisaldab looduslikku lihapehmendavat ensüümi.

8. Jogurt ja keefir

Need kaks piimatoodet sisaldavad kaltsiumit, mis aktiveerib lihas leiduvad ja seal proteiini laialilõhkuvad ensüümid.

9. Kohv

Kasutamiseks tee üks potitäis kanget kohvi, jahuta ning siis hoia seal liha kuni üks ööpäev. Pärast seda võid grillida!

10. Viigimarjad, kiivid, papaia

Lase üks neist puuviljadest blenderis puruks ning tõmba pintsliga segu üle lihatüki laiali. Lase paar tundi mõjuda, tulemuseks saad mõnusalt pehmed tükid.

Allikas: Yahoo Lifestyle