Hea ja odav toit — mis sobib vabalt ka külalistega jagamiseks — on pirukad. Taigna jaoks vajad jahu, leiget vett, näpuotsaga soola ja pipart ning presspärmi. Tihti polegi poest midagi peale pärmi vaja juurde tuua, ühe presspärmikuubikuga saad taignaks aga isegi kilo jahu: pirukaid jagub sõna otseses mõttes poolele külale… Lonksu toiduõli taigna jaoks leiab samuti enamasti kodust (ja kui pole, saab selletagi vabalt hakkama).

Täidiseks sobib aga kõik — ka hommikune riisipuder. Soolasele pudrule keeda sekka muna (ja lisa sibulat, küüslauku, maitseaineid, ürte või riivi sekka viimane juustuots), magusale leota rosinaid ja kuivatatud puuvilja või sega moosiga läbi. Muide, moosiga läbisegatuna sobib pirukaks ka mannapuder… Porgand, kapsas, kõrvits, viinerijäägid, isegi puruks hakitud pastakastmejäägid, räimed… võimalusi on mustmiljon!

* * *

1. pakk odratangu 0,58€
2. kg, kartulit 0,51€
3. 0.5 kg.sealiha 1.92€
Kartulid, tangud ja liha potti ja paari tunni pärast kartuli tangupuder valmis. Kokku u 3,20€ ja seda sööd vähemalt kolm päeva ja neljandal lahjendad supiks. Hästi toitev ja toiduraha 1€ päev. Juurde sobib hästi köömnetee.  See on minu ülikooliaegne ühe nädala menüü.

* * *

Ühepajatoit:
Pakk sealihatükikesi või searibi, kapsast, porgandeid, kartulit. Kokku tuli suur ja maitsev potitäis.
Jätkub paar päeva.

* * *

Riivi kartul, porgand, kaalikas, kõrvits ja ka kõik ülejäänud köögiviljad, mis käepärast, lisa soola, pipart ja mõni muna ning sega korralikult läbi. Kui juhtub külmikus leiduma liha või lihasisaldusega tooteid, lisa pisut neidki. Patsuta segu ahjuplaadile, heade asjaolude kokkulangemisel riivi peale ka juustu. Küpseta ahjus kuldpruuniks. Nämm-Nämm!

* * *

Kel tükk maad ja isekülvanud till peenraid ummistab, siis hakkige see sügavkülma. Ei ole põhitoiduks, aga Jänkuonu kana ilma tillita üldse ei söönud, keedukartulile ja kalale on till nagu kästud, ja supi saab ilma kooretagi heaks. Kas on vaja koorega supile veel piima või kefiiri peale juua, nagu Kubjas õpetas? Õhtusöögiks pealegi. Ühe võiks ära jätta, kas koore või piima.

Aedoad ja spinat, mida suvel ei jõua ära süüa, ka sügavkülma. Noh, igal aastal õnnistab millegagi, millest hambad kohe jagu ei saa, nii saab talvel õilistada Kupja näidismenüüd, kus puder ise oli odavam kui või ja moos selle peal.

Köögiviljad: suvikõrvitsad, kurgid, paprika jm, mida ka hooajal ohtrasti on, purki ja marineerima. See on vist kuivatamise ja sügavkülma kõrval üks odavamaid säilitusviise. Kiire õhtusöögi juurde salat missugune! Ärge ainult maitserohelise ja küüslauguga koonerdage, siis kulub marinaadivedelikki ära. Mina segan seda pitsat tehes tomatipasta hulka, proovige, saab väga hea tomatikastme ja ketšupi võib ära unustada. Või näiteks kapsasalati kastmeks, pisut õli lisaks. Ka saab marineeritud köögivilju pitsatäidisesse panna.

Millegipärast käisid Kupjal iga toidukorra juurde leib ja margariin? Kui on valida margariiniga leib ja ainult leib, valin mina küll palja leiva. Lastele ja kosujatele haigetele valiksin või. Söögitegemisel on aga toiduõli omal kohal, isegi piruka- ja saiataignas. Ah soo, mida Kupja kartulipudru sisse segada! Eesti perenaine on ikka pekikuubikuid praadinud. Kui lapsed nina vingutavad, siis kasutada ainult rasva, aga kõrned anda sellele, kes lugu pidada oskab.

* * *

Keeda kanakoibadest korralik laar puljongit. Siis jaga puljong pooleks, ühest poolest tee esimesel päeval kanalihasuppi nuudlitega, teine pool külmuta. Külmutamiseks sobib hästi näiteks jääkuubikute rest või kott. Teisel päeval tee sellest osast, mis supist üle jäi, ühepajatoitu, lisades juurikaid. Kolmandal päeval tee riisiputru, mille maitsestamiseks lisad oma puljongikuubikud. Neljandal päeval, kui enam kanaliha maitset ei taha, tee taimetoidupäev ja näiteks grilli või hauta ahjus kartuleid, kaalikat, sibulat (maitseainete lisamisel võib kasutada lõpmatult fantaasiat). Edasi tuleks teha üks kalapäev, väga soodne on näiteks tuunikalakonserv, millest võib teha nii vaese-mehe-pitsat, salatit (nt kodujuust, sibul-till, kurk ja tuun) kui makaronitoitu. Kuuendal päeval võid jälle võtta ette oma puljongikuubikud, teha suppi või hautist. Hiljemalt seitsmendal päeval tuleb nii või teisiti jälle poodi minna, siis võid valida mingid muud kondiga lihad, millest puljongit keeta. Ja sarnane ring otsast peale. Suhteliselt odav ja tervislik menüü.

* * *
Spagetid pruunista hästi kergelt pannil. Tee loomaliha puljongikuubikust puljong. Vala seda vähehaaval spagettidele, pidevalt tuleb segada. Kui puljong imendub spagettidesse, lisa uuesti puljongit ja nii kuni valmimiseni. Lõpuks peale rohkelt värsket tilli ja uskuge, mina, kes ma pole eriti spagettide fänn, siis seda söön väga hea meelega. Maitsev ja odav.

* * *
Hommikusöök : kaerahelbepuder veega, taimetee (korja kevadel nurmenukke näiteks)
Lõuna : porgandi (või kartuli, kartuli-kapsa vms) püreesupp. Kuumuta poti põhjas sibula-
tükid klaasjaks, lisa vesi ja porgandid, keeda pehmeks,purusta pudrunuia või saumikseriga, maitsesta soolaga. Võid lisada puljongikuubiku. Juurde sepik või leib.
Oode: 1 õun või 2 peotäit marju. (Suvel võib marju metsast korjata).
Õhtuks :värkekapsasalat vähese hapukoore või lahja majoneesiga, 1 keedumuna.
Ma arvan, et 1.65 tuleb välja küll.

Teisel päeval kõik sama, ainult lõunaks üleküpsetatud kartulid. Lõika hästi pestud kartulid pikuti neljaks. Kui on väga koledad, peab koorima. Pane keevasse soolvette, kui tõuseb keema, keeda 2 min. Kurna, pane ahjuplaadile, määri pealt või või õliga, lisa maitseaineid soovi järgi. Küpseta ahjus ca 20 min. Juurde 1-2 grillkanatiiba.

Kolmandal päeval lõunaks kartuli või kapsavorm. Tükelda, pane vormi, lisa soola, pipart, sibulat või porrut, vala üle muna-piimaseguga, küpseta ahjus.

Neljandal päeval PITSA. Tainas : 1 munakollane, 50 g margariini, 1,5 kl jahu, sega mikseriga. Kui liiga tihke, lisa 2 -3 sl vett, piima või hapukoort või majoneesi, mida parajasti on. Määri ümmargune klaasvorm, litsu tainas äärtele ja põhja. Täidiseks riivi ca 600 g
puhastatud porgandeid, sibulat, prae pannil kergelt õli või marg läbi, vala taignale. Tainast oleks hea veidi eelküpsetada. Sügisel võid panna täidiseks seeni (ka järelejäänud kartuliputru, võid lisada 100 g hakkliha (turult saad head värsket hinnaga 20 senti).
Paremal ajal pane peale riivjuustu, ja vala kõik üle hapukoore sisse klopitud 1-2 munaga.
Maitsev ka ilma juustuta. Pane ahju ja küpseta ca 0,5 t. Vaata ise, et pealt ilusaks küpseks.

Viienda päeva lõunaks tee šampinjonisuppi. Prae šampinjonid kergelt koos sibulaga, vala vesi peale, keeda, maitsesta soolaga. 300 g seeni saad turult soodsal ajal 30-60 sendiga.

Laupäeval luba endale praetud juurvilju. Lõika peet, porgand,kabatsok või baklazan (aga võib ka ilma kahe viimaseta) Kangideks ca 5x 1x1 cm. Tükelda kapsas ja sibul. Prae kuumal pannil 2 min, lisa 1 sl majoneesi või koort ja hauta kaane all 2-3 min. Mitte plödipehmeks, peavad krõmpsuma hamba all ! Minu lemmiktoit ! Juurde 2 viinerit.
Maitserohelist.

Pühapäeval tee omlett 3 munast 100 g singiga.

***

Kaerapuder igal hommikul annab ilusa sileda ja jumeka näonaha !
Roheline tee on ka hea.
Kui hakkad püreesuppe tegema, siis variatsioone on tohutult ! Lillkapsas, kartul jne,jne.
Hea roog on ka porgandikuubikud külmutatud (mitte purgi!) hernestega. Keedad 5 min,
soovi korral lisa lõpus 3 sl rõõska või hapukoort, võib ka majoneesi. Kuumuta korraks.
Ära lisa mingeid maitseaineid!