Grillitud tofukuubikud

Grillitud tofukuubikud (itaalia või prantsuse marinaadis) koos pruunide ja valgete šampinjonide, suvikõrvitsa (zuccini/kabatšok) lõikude ja päikesekuivatatud tomatitega.

Grillitud tofukuubikud. Esmalt tuleks poest ostetud seened lõigata pikuti neljaks ja valada need suuremasse kaussi, seejärel lõigata suvikõrvitsad (nooremad ja pehmemad) ka analoogselt pikuti neljaks, siis tükeldada sektoriteks ja valada erinevasse kaussi.

Eraldi võtke kas enda poolt dehüdraatoris kuivatatud lihatomati sektorid. Alati oleks kasulik tomati väline pool jätta igale sektorile alles, st tomat tuleks tükeldada, nagu apelsini lahti võetakse, et jääksid sektorid koos naha osaga — siis eemaldada vedelam osa (seemned ja mahlane osa) ja kuivatada niiviisi need ära. Võib kasutada ka poest ostetud päikesekuivatatud kuivi tomateid (mitte õlis olevaid, õli võib põlema minna).

Peale selle lisage seentele vähemalt kahe sidruni mahl, 1 greibi mahl, jämedamalt jahvatatud musta pipart, meresoola/ürisoola, riivitud värsket muskaatpähklit ja karrit. Laske seened marinaadis liguneda ca 30-50 minutit ja siis asetage sõelale nõrguma.

Vardasse ajage kordamööda: tofukuubikud, seened, suvikõrvits, kuivatatud tomat jne. Hea oleks tofukuubikuid eelnevalt natuke pannil pruunistada, et nad oleksid vardas tugevamad.

Pärast küpsetamist tarvitage kohe kas misokastme, sojakastme või millegi muu suupärasemaga.

Grillitud tofu

Võtke ca 300g tükk tofut, lõika 6-ks tükiks. Marineerige näiteks heas sojakastmes umbes tund, piisab ka sojakastmega immutamisest või pintseldamisest. Marineerimiseks sobivad ka Santa Maria kana- ja meemarinaadid.

Grillige restil koos kabatšoki, paprika, kurgi ja punase sibulaga, hea maitse annab õun ja pirn. Võib ka vaheldumisi aedviljaga vardasse lükkida ja sütel või grillil küpsetada.

Imelise maitse annab marneerimata ürtide vm maitsestatud tofu grillimine.

Kui grillimisvõimalust pole, lõigake 1-1,5cm paksused tofuviilud ja küpsetage tulise õli või kookosrasvaga määritud pannil kuldseks.

Tofuviilud võib pannil küpsetades paneerida jahu või mõne muu maitsva paneerimisseguga. Tofuribad võib keerata õrna rohelise kapsalehe, kassinaerilehe vm lehe sisse ja restil grillida. Tugevamat lehte on soovitav käte vahel pisut pehmendada. Võib ka soovi korral pisut õli peale pritsida.

Aedvilja- tofu roog

Kuubistage tofu või võtke maitsestatud pehmet tofut näiteks 1 sl portsjoni kohta.

Rebige fooliumist nelinurgad, pintseldage õliga ja asetage fooliumile tugevam tomativiil, sellele supilusikatäis pehmet tofut ja võimalikult palju “rohelist”.

Tomati võib asendada kabatšokiviilu, sibularatta või mõne muu pehmema aedviljaga. Asetage fooliumipallid sütele ca veerand tunniks ja valmis nad ongi!

Aedvilja-pehme tofu rooga saate grillplaadil valmistada. Aed- ja juurvili grillige poolvalmiks, lisage väiksemad tofutükid või pehme tofu. Segage kõik kokku ja küpsetage veidi aega pidevalt segades.

Maitse erineb elektripliidil valmistatud roast tunduvalt. Kui valmistate neid toite köögipliidil, lisage pisut suitsusoola või suitsuaroomiga vedelat kastet.

Suvine kerge magustoit neljale

Vaja läheb:

    400 g ehk kahest masinatäiest sojapiimast saadud kohupiima

    100 -150g ehk 2 dl sidrunimaitselist okararösti

    4 kerget sl indiaanisuhkrut vm.

    2 tl head õli, mis võib ka ära jääda

    vanillsuhkrut

Töödelge segu blenderi või saumikseriga. Jaotage nelja serveerimisnõusse kihiti sidrunimaitselise okararöstiga, lõpuks lisage mõned maasikad melissilehega.

Sama segu võite ka lihtsalt kokku segada, karpi panna ja piknikule või mujale kaasa võtta.

Viilutage banaan ja külmutage sügavkülmas, toimib väga kiiresti.

Võtke külmunud banaanilõigud, lisage tassitäis maasikaid. Saadud segu mikserdage ühtlaseks kohe, kui banaan on pisut sulama hakanud, lõpuks lisage juurde umbes 200g sojakohupiima.

Maitsestage vajadusel mee, siirupi või suhkruga. Lisage vanillsuhkrut ja jätke sügavkülma. Püüdke poole tunni pärast segada/vahustada ja nii 2-3 korda.

Nüüd on jahe suvemaius tarvitamiskõlblik. Kui soovite, võite jätta sügavkülma ja hiljem tarvitada.

Virgutav suvejook

Joogiks sobivad kõik taimsed piimad.Värskelt valminud tulise sojapiimaga on see aga kõige maitsvam!

Vaja läheb:

    kruusitäis sojapiima, ca 200 g

    2tl head tumedat kakaod, minule meeldib Türgi kakao

    2tl ehk oma maitse järgi macapulbrit

    magustamiseks indiaani suhkrut + 1 tilk stiiviaekstrakti või muud omal valikul

Segage kõik lusikaga ja nautige.  Hea on valmistada termosetäis ja sõpradega limpsida.

Piima puudusel kasutage tulist keedetud vett, maitsev ka mate-teega.

Sojal on mitmeid häid omadusi: vähendab vähki haigestumise ohtu, alandab vere kolesteroolisisaldust, aeglustab Alzheimeri tõve kulgu, parandab südametegevust, soodustab seedimist ning vähendab kõhukinnisust, lagundab sapikive, reguleerib veresuhkrusisaldust ja insuliini tootmist, menopausis korvab edukalt looduslikke östrogeene, stimuleerib suguhormoonideteket, aitab ära hoida luude hõrenemist, viib organismist välja toksilisi aineid, tugevdab närvisüsteemi ning sarnaselt šokolaadiga tekitab rahuldus- ja heaolutunde.

Kas sojatooteid võivad süüa kõik? Täiskasvanutest peaksid ettevaatlikud olema neeruhaiged ja loomulikult inimesed, kellel on allergia sojavalgu vastu. Ka kilpnäärme talitlushäirete korral ei ole soja hea, samuti ei sobi see eelarvamustega inimestele.

Eesti Sojaliit - www.sojaliit.ee 

-