Tee on salapärane ega anna äkilist kofeiinihoopi nagu kohv, vaid kiigutab tasa ja targu täisväärtuslikuma elu poole. Aasia rahvas on elanud selle teadmisega ligi 5000 aastat.

Maailmas eksisteerib ligikaudu 14 000 erinevat sorti teed ja kuigi Eesti on alles teel märkimisväärse teekultuuriga riikide hulka, on meilgi päris kenake teevalik, mille hulgast peaks igaüks leidma oma lemmikud.

Olgu need teed kui tahes erineva aroomi ja värvusega, tulevad need siiski ühest ja ainsast igirohelisest taimest nimega Camellia sinensis.

Korjatud teelehtede töötlemise erinevad protsessid jagavad tee neljaks suuremaks kategooriaks: valgeks, roheliseks, oolongiks ja mustaks teeks. Kategooriaid on veel arvukalt, näiteks kollane tee, aga need neli on levinuimad.

Tee töötlemise peamine märksõna on hapnik. Manage oma silme ette poolik õun ja pange ta lauanurgale. Mõne aja pärast on märgata, kuidas valge osa muutub pruunikaks.

Umbes samalaadne oksüdeerumisprotsess toimub ka teelehtedega. Väiksem oksüdeerumisaeg annab rohelise tee, täielik oksüdeerumine musta ja oolong jääb nende kahe vahepeale. Valget teed töödeldakse kõige vähem.

Lisandub veel palju erinevaid protsesse ja toiminguid, et saavutada just vastavale teele ainuomane maitse, aroom ja värvus.

Paljude teesortide saamislugu on sama keeruline kui aju ehitus ja sageli ülima saladuselooriga kaetud.

Must tee

Must tee on täielikult oksüdeerunud ja suhteliselt kõrge kofeiinisisaldus annab tugevapoolse maitse.

Üldiselt sarnanevad musta tee omadused rohelise teega, kuid mõned aktiivsed tervistavad ained on siiski kuumusega kaotsi läinud.

Must tee alandab kolesteroolitaset ja on hea südamele. Kui roheline tee on pigem stressi ennetav, siis must mõjub hästi stressi ajal või pärast seda.

Inglismaad ei kujutaks ette ilma musta teeta. Kellaviietee rituaal pole küll Eestisse jõudnud, kuid paljud eestlased on tuttavad Liptoni paberkotikestest saadava rüüpega, millele lisatakse tükk sidrunit ja teine suhkrut.

Tegelikult on olemas musti teesid, mis maitsevad äärmiselt rikkalikult ja ei vaja ühtegi lisandit. Näiteks Darjeeling (kasvab Põhja-Indias) või Yunnan Golden Tips Hiinast Yunnan´i piirkonnast.

Roheline tee

Roheline tee läbib vähem töötlemist kui must tee, mis annab talle ka mahedama maitse ja heledama värvuse.

Rohelise tee tervistavad omadused on põhimõtteliselt lõputud. See pakatab antioksüdantidest, vitamiinidest ja mineraalidest, mis puhastavad organismi, tugevdavad immuunsussüsteemi, hoiavad hambaid, igemeid ning reguleerivad veresuhkru taset.

Samuti hoiab roheline tee naha elastsena ja teeb luud tugevaks.

Oolongi tee

Oolongi teel on omapärane aromaatne lõhn ja selgelt eristatav maitse.

Oma omadustelt pidurdab oolong vananemisprotsessi, kiirendab seedimist ja mõjutab positiivselt kogu inimese metabolismi. Lisaks on oolongil rahustav toime.

Oolong on Hiinas üks populaarsemaid teesid ja seda pakutakse pea igas restoranis nii söögi alla kui peale. Hiina teetseremooniatel on see ainukeseks teeks juba sajandeid.

Valge tee

Valget teed korjatakse käsitsi ajal, mil pungad on veel kaetud udupeente siidjate karvakestega ja lehekesed noored ja rohelised.

Just neist noortest pungadest ja tipulehtedest valge tee koosnebki. Sellise tee maitse on peen ja nüansirohke, nagu siidjalt magus. Valged teed sisaldavad kõige enam aktiivseid aineid, mis aitavad tõhusalt võidelda mitmete haigustega.

Valge tee puhastab organismi ja mõni minut pärast valge tee joomist saabub tuntav meelteselgus ja kontsentratsioonivõime.

Valge tee mõjub hästi nahale ja ennetab kortsude teket.

Soovitusi

• Valge ja roheline tee võivad muutuda kibedaks ja kaotada osa oma kasulikest mõjudest, kui valmistada neid keeva veega. Tee parimate omaduste esiletoomiseks on optimaalne veetemperatuur 75–80˚ C.

• Eelista kvaliteetset teed! Hea tee on kui hea vein. Teekottidest leiate peamiselt tolmu, mis on tekkinud kuivatatud teelehtede purunemisel.

• Kofeiinisisalduse tõttu on musta teed sobilik juua just hommikul, et päevale hoogu anda.