Äsja toimunud Eesti baristade meistrivõistlustel tunnistas Coffee in Good Spirits** kategoorias parimaks valitseva maailmameistri Marta Piigli autorijook "Südasuvine päike". Lisatööna valmis ka meisterlik Iiri kohv.

Südasuvine päike

Autorijook „Südasuvine päike„

Espresso (100% Rwanda Catsinga)
0,5 cl Lapponia murakalikööri
1 sl murakamoosi
1 sl mett
Munakollane
Õietolm
Sidrunimahl

Esmalt vahusta munakollane ja mesi, seejärel valmista värskelt jahvatatud ubadest espresso. Lisa espressole murakaliköör ja murakamoos, kalla 1 sl vahustatud munakollast espressole peale, lisa tilgake sidrunimahla ning sega hoolikalt. Kalla jook klaasi ning viimistluseks kata joogi pind õrna õietolmu kihiga

Iiri kohv

Iiri kohv

Filterkohv (60% Brazil Minas Gerais Fazenda Lambari, 40% Indonesia Sumatra Sidikalang)
3,5 cl Jameson viskit
1 sl fariinisuhkrut
35% vahukoor

Esmalt jahvata kohvioad. Kasuta 40g filterkohvisegu 300 ml vee kohta ja pane filterkann tilkuma. Seejärel lisa viskile fariinsuhkur ning kuumuta segades seni, kuni suhkur on sulanud. Kalla viski iiri kohvi klaasi ning seejärel lisa filterkohv jättes 1,5 cm klaasi servani ruumi vahukoore jaoks. Sega kohv ja viski hoolikalt, et maitsed seguneksid. Lõpetuseks kalla joogile peale jääkülm kreemjaks vahustatud koorekiht.

_________________

Barista* on kohviku baarmen, kes valmistab hõrgutavaidkohvijooke. Espressokultuuri sünnimaal Itaalias on barista tuntud jatunnustatud tegelane.

Coffee in Good Spirits** võib tõlkida kaheti: „meeleolukas kohvi joomine”, aga ka „kohv kvaliteetse alkoholiga”. Võistluse käigus tuli 8 minuti jooksul valmistada kaks identset iiri kohvi ning kaks alkoholi sisaldavat sooja või külma kohvijooki. Lisaks jookide maitsele ning väljanägemisele oli oluline ka kiirus ning baarmeni tööle omaselt joogivalmistuse efektsus, artistlikkus.

Marta Piigli esindab Eestit Coffee in Good Spirits maailmameistrivõistlusel SCAE Wonderful Coffee üritusel, mis toimub 23.-25. juunil 2010 Londonis, Inglismaal. MM-ist osavõtmise eelduseks on rahvuslik meistrivõistlus, kus selgitatakse iga maa parimad. Rahvusliku meistrivõistluse korraldamise õigus on SCAE (Specialty Coffee Association of Europe, Euroopa Erikohviassotsiatsioon) rahvuslikul osakonnal. SCAE Eesti osakond korraldab võistlusi juba kuuendat korda.

P.S. Retseptides on nimetatud konkreetsed kohvisordid, mida Marta kasutas. Soovi korral saab aga kodus need asendada enda oma lemmikkohviga.