Augusti lemmikretseptid

 (6)
Mustikakook
Indrek Kasesalu
  • Pruunista toorvorste paari minuti jooksul kiiresti kuumas õlis.
  • Vala palsamäädikat nii palju pannile, et põhi saaks kaetud.
  • Kata pann kaanega ja lase vorstidel tasasel tulel valmida, kuni äädikas muutub kleepuvaks.
  • Serveeri koos värske salatiga. See roog on inspireeritud Nami-Nami kokandusportaalis leiduvast retseptist. Ideaalne „tahaks midagi head“ (lohutus)retsept. Mõnusalt pikantse maitsega vorstide juurde veel klaasike punast veini või külma õlut ja ahh… Head isu!

    Ahjuroog kana, köögiviljade ja rosmariiniga

    NELJALE

    Indrek Kasesalu

    4 kanakintsu
    1,5 kg köögivilju (3-4 liiki — näiteks kartulit, porgandit, paprikat, juur-, või varssellerit, porrut, sibulat, kaalikat, fenkolit, peeti vm)
    1 küüslauk
    200 g seasuitsupõske või peekonit
    suur pihutäis värsket rosmariini
    tavalist oliivi- või rapsiõli
    soola ja pipart

  • Hõõru kanakintse soola ja pipraga.
  • Lõigu köögiviljad suupärasteks tükkideks. Hoolikalt pestud kartulid, porgandid ja sibulad võid koorimata jätta, nii jäävadki need maitsvamad.
  • Mulju küüslauguküüned noa külje all katki ja jäta koor külge.
  • Lõika suitsuliha näpujämedusteks kangideks.
  • Pane kõik suuremasse nõusse kokku ja sega hästi läbi, nii et õli, maitseained ja rosmariin ühtlaselt jaguneksid.
  • Kalla köögiviljad (paberiga kaetud) ahjuplaadile, aseta peale kanakintsud ja küpseta 180kraadises ahjus umbes 1,5 tundi. Küpsemise ajal keera pruunistunud kanakintsud ringi ja sega köögiviljad paar korda läbi.

    Selle retsepti saladus peitub küüslaugus, rasvases suitsulihas ja rosmariinis. Niimoodi valmistatud köögiviljad on väga maitsvad ja sobivad lisandiks mitmesuguste liharoogade juurde.

    Sikke Sumari lihtne mustikakook

    Indrek Kasesalu

    Taigen

    175 g võid
    0,5 tl küpsetuspulbrit
    3 dl nisujahu
    1 dl suhkrut
    soovi korral 1 sl kardemoni

    Katteks

    4-5 dl mustikaid
    1 sl kartulitärklist
    1 sl suhkrut

  • Esmalt valmista taigen. Sulata või ja lase pisut jahtuda.
  • Sega kuivained omavahel läbi ja lisa hoolikalt segades võile.
  • Vormi taigen märgade sõrmedega ümmargusse koogivormi, nii et serva jääks umbes 2 cm kõrgune äär.
  • Kalla mustikad taignale. Sega suhkur ja kartulitärklis läbi ja puista segu mustikatele. Raputa vormi, et jahu seguneks mustikatega.
  • Küpseta 200kraadises ahjus umbes 30 minutit.
  • Lisaks suhkrule võid mustikatele lisada ka kaneeli, maitsed sobivad üllatavalt hästi, eriti kui koogi juurde serveerida jäätist.

    Koogiretsepte on mustmiljon, aga see Sikke Sumari retsept on maailma lihtsaim ja parim! Augustis lihtsalt peab seda kooki värsketest mustikatest tegema! Kook õnnestub ka külmutatud marjadest, aga selle maitse sobib talve sama vähe kui vähid jõululauale.