Auhinnamäng: Juusturoogade retseptid


Kõvade juustude retseptivõistlus. Džiugas
Kõvade juustude retseptivõistlus. DžiugasFoto: Džiugas

Meie juusturoogade retseptivõistlusele on saabunud oivalised retseptid. Loe lisa artiklist ja mõnusat katsetamist!

Retseptid on toimetamata kujul.

1. ÜLLARI RETSEPT: Marineeritud juust (Hispaania)

Valmistamine
Haki juust kuubikuteks ja pane purki. Vala peale valge veiniäädikas ja oliivõli. Lõika värsket estragoni, purusta küüslauk ja mõned pipraterad. Pane segu purki. Sega kõik komponendid omavahel. Jäta juust neljaks päevaks purki marinaadi. Sobib nii salatite kui ka leiva-sai kõrvale.

Koostisosad

  • 450g tugevat (orig. retsept Manchego juustuga) juustu.
  • 2 tl valget veiniäädikat
  • 140g oliivõli
  • 15 g värsket estragoni
  • 1 keskmine küüslaugu küüs
  • 2-3 pipratera

2. ANDRESE RETSEPT: Krõbeda kattega kana parmesaniga

Valmistusaeg: 20-30 min, mõõdukal kuumusel.

Vaja läheb:

  • 2 munanatuke riivsaia
  • 4 tk kanafileed
  • 4 spl hapukoort
  • 3 spl riivitud parmesani
  • 1 spl sinepit
  • natuke õli
  • sidrunit ja soola

Valmistamine:
Klopi 2 muna 1 sl veega lahti, maitsesta soolaga. Sega riivsai 1 sl parmesaniga.
Rulli kanafileed 2 kile vahel umbes 0,5 cm paksuseks.
Kasta munasegusse ja paneeri riivsaias. Pane 10 minutiks külmkappi.
Püreeri basiilik, kapparid, sinep, hapukoor ja 1 sl riivitud parmesani saumikseriga või blenderis, nirista hulka oliiviõli ja töötle ühtlaseks.
Kuumuta 1 dl õli pannil ja küpseta fileesid mõõdukal kuumusel 2–3 minutit kummaltki poolt.
Järelküpseta ahjus 180-kraadises kuumuses 10-15 minutit. Serveeri rukolalehtede ja sidrunisektoriga.

3. MARI RETSEPT: Džiugase juust kiiretes kuklites

Võrdses koguses odrajahu ja keefiri (näiteks 300 gr ja 300 ml), teelusikatäis soodat, ohtralt murendatud Džiugase juustu. Kõik koostisained omavahel segada, lasta vähemalt 10 minutit tõmmata. Samal ajal panna ahi soojenema 200 kraadini. Veeretada taignast pallikesed ja panna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajutada kergelt lamedaks. Küpsetada 200 kraadi juures 20 minutit. Lasta umbes 15 minutit tõmmata ja serveerida. Kahtlemata võib ka oodata serveerimisega, kuklid säilivad paar päeva.

Odrajahu annab kuklitele kerge hapu alatooni, juust toob sisse soolasust ja magusat. Ka struktuur jääb mõnus. Rääkimata valmistamise kiirusest.

Jääb väga maitsev.

4. PIRETI RETSEPT: Krõbedad juustuvahvlid

  • 200 gr riivitud juustu
  • 200 gr võid
  • 400 gr 20 % hapukoort
  • 4 klaasi jahu
  • 1/4 tl soodat
  • soola

Kõik ained segi ja 1 tund külmkappi seisma ja siis väikesed pallid küpsetada vahvliküpsetajaga.

5. KRISTINA RETSPET: Juustuga gratineeritud artiŝokid

Valmistusaeg 40 minutit.

  • 6 artŝokki
  • 1 klaas piima
  • 2 teelusikatäit võid
  • Ca pool tassi riivitud kõva juustu
  • Muskaatpähklit, soola

Valmistamine:
Artiŝokkidel lõigata ära varreosad, koorida varred ning ära lõigata õisiku ülemised kõvad tipud. Keeta vees pehmeks nii südamik kui ka varred. Veele lisada pisut soola (aeg keemisel ca 20 minutit).

Loe veel

Pehmed keedetud artiŝokid asetada ahjualusele südamiku „õis“ ülespoole.
Kergelt avada artiŝoki südamiku osa ning sinna sisse lusikaga panna valmistatud bechamel ning peale gratineerimiseks riivitud kõva juustu.
Asetada ahju ning küpsetada kuni juust on sulanud / pruunistunud (ca 10-15 minutit)

Bechameli valmistamine:

Sulatada või ning lisada jahu, segada ning lisada piim (kui eelnevalt soojendatud tuleb paremini välja). Kogu aeg segades lasta korraks keema ning siis kuumus kinni keerata ja edasi pidevalt segada soovitud tiheduse saavutamiseni. Kastele lisada näpuotsaga soola ning riivida muskaatpähklit maitse andmiseks. Tükeldada artiŝoki varred ning juba valmis bechameli sisse segada artiŝoki varre tükikesed (valmistusaeg ca 5 minutit).

6. INGE RETSEPT:
Tuleb võtta reede õhtul 1 Dziugas juust
1 pudel veini
Kobar viinamarju
Ja mõned head sõbrad kutsuda külla

Juust tuleb viilutada kaussi.Viinamarjad pesta ja panna kaussi.
Juustu tarbida koos sõpradega, veini ja viinamarjadega.
Väga hea.

7. KRISTIINA RETSEPT: Härmavilja juurvilja segu praadimiseks+kanafilee

Wok panni peale panna sügavkülmast panniroajuurikad (Härmavilja), lasta neil vaikselt kuumusel sulada, lisada pool klaasi vett. Tükeldada kanafilee ja valada üle värske sidruni mahlaga. Kui juurikad valmis, tõsta kaussi ja panna asemele kanatükid, mis maitsestada Chilli pipra, natukese sidruni pipra ja aroomisoolaga. Kohe, kui fileetükid on ilusti läbi küpsenud, segada juurikad juurde ja lisada sojakastet, kõige lõpuks tükeldada juurde just Dziugase Delicate juustu ning segada toidu sisse segamini ja lasta sulada.

8. MARIA RETSPET

KOOSTIS:

  • täistera röstsai
  • juust
  • tuunikala
  • majonees
  • hapukurk
  • tüümian
  • sool pipar

1. hapukurk, majonees, tuunikala ja muud maitseained tuleb segada.
2. panna täistera (seemnetega) röstsaiale.
3. peale tuleb laotada juust nii, et tuunikala oleks kaetud.
4. küpsetada ahjus nii kaua kuni juust on pealt sulanud ja sai mõnusalt krõbe!

Retsept võib tunduda liiga lihtne, kuid maitse on suurepärane!

9. RASMUSE RETSEPT: Parmesani-basiilikusalat päikesekuivatatud tomatitega

Haki basiilik ja päikesekuivatatud tomatid. Kastmeks sega õli ja sidrunimahl kokku riivitud kõva juustuga. Vala segu konservubadele. Pane komponendid kaussi ja sega mandlitega. Maitsesta soola ja muu maitserohelisega.

  • kimp basiilikut
  • 3 spl oliiviõli
  • 2 spl sidrunimahla
  • 4 spl riivitud parmesani või muud kõva juustu
  • 1½ klaas konservube
  • 40 g röstitud mandleid
  • soola
  • värsket maitserohelist

10. RUTHI RETSEPT: Krõbedad ahjukartulid juustu ja mannaga

Keeda pariisikartulid poolpehmeks. Kui on ära keenud, siis kurna vesi ja lisa manna kartulitele, raputa, pane kartulid praeahju ja riivi peale kõvajuustu — kohe palju, hoia ahjus nii kaua, kui kartulid on kuldpruunid.

11. HEDI RETSEPT: Spinati-pirnisalat kõvajuustuga

Koostis:
2 peotäit spinatilehti
2 pirni
50g kõvajuustu
2 tl õli
1 tl valget balsamiäädikat
0,5 tl teralist sinepit
0,5 tl suhkrut
0,5 tl soola
0,5 tl musta pipart

Sega kokku kastmeained.
Poolita pirn ja lõika õhukesteks viiludeks.
Lõika Parmesanist õhukesed laastud.
Sega salatilehed, pirniviilud ja juustulaastud kokkuning vala kastmega üle.

Või söö kõvajuustukuubikuid pirnimoosiga :)

12. ERKI RETSEPT:

Rukola 250 g
Kirsstomatid 200 g
füüsal 100g
1 granaatõun
Laabijuustuviilud

Valmistamine:
Segada kokku

Loe auhinnavõistluse kohta lähemalt SIIT ja osale isegi!