FOTOD | Jõuludeks valmis! Viis vimkaga retsepti, mida verivorstidest sel aastal teha

Eesti parima pagari retseptid
FOTOD | Jõuludeks valmis! Viis vimkaga retsepti, mida verivorstidest sel aastal teha
Foto: Sandra Daškova

Eestlaste jõululauale kuulub traditsiooniliselt verivorst koos hapukapsa ja keedukartuliga. Mõnda aga üllatab, et verivorst sobib väga hästi ka magusroa sisse. Eesti parim pagar Sandra Daškova õpetab, kuidas tuua verivorstidega pühadelauale särtsu.

„Verivorstide söömine on tugevasti kinni traditsioonides ning seetõttu alustatakse verivorstide söömisega detsembrikuu alguses ja aastavahetusega see ka lõppeb,“ ütleb Maks & Mooritsa turundusjuht Mirjam Endla. Ta lisab, et verivorstisöömise periood läheb iga-aastaga veidi lühemaks, mispärast tuleb inimestele pakkuda vaid parimat. „Poelettidelt otsitakse vana head ja kindla peale maitseelamust ning valitakse tihti oma eelmise aasta armastatuimad maitsed.“

Kuna verivorstide söömise periood on lühike, otsivad inimesed ka sageli viise, kuidas verivorste põnevalt serveerida. „Seepärast palusime paljudele tuntud ja tõesti väga heal kodukokal Sandra Daškoval välja mõelda moodused, kuidas võiks klassikaliste jõuluroogade kõrval verivorsti veel põnevalt serveerida,“ ütles Endla.

VERIVORSTI BRUSCHETTA

  • 150g röstitud paprikat
  • 1tl jahvatatud paprikat
  • 110g tomatipastat
  • 2tl pruuni suhkrut
  • Sibul:
  • Oliivõli
  • 6 sibulat
  • 2tl balsamico äädikas
  • 1tl soola
  • Jahvatatud musta pipart
  • Vett
  • Ciabattat
  • 3tk Maks ja Mooritsa Maitselt mahedat verivorsti
  • 50g seedermänniseemneid
  • Tüümianit
  • Soolahelbeid (soovi korral)
Seotud lood:

Pane väiksesse potti röstitud paprika, jahvatatud paprika, tomatipasta ja suhkur. Kuumuta tasasel tulel umbes 5 minutit. Püreesta segu ning kuumuta seda veel kuskil 15 minutit. Puhasta ja haki sibul. Pane pannile oliivõli ning sibulad ja kuumuta seda tasasel tulel kuniks saad läbiküpsenud sibula. Kui sibul hakkab panni külge, siis lisa vähehaaval vett. Selleks, et saada küpsenud pruunikas sibul kulub selleks kuskil 30 minutit. Lisa veidi enne lõppu suhkur, sool, jahvatatud must pipar ning balsamico äädikas ja kuumuta maksimum kuumusel kuskil 3 minutit.

Rösti seedermänniseemned. Puhasta verivorst soolest ning murenda see. Küpseta verivorst pannil krõbedaks. Lisa sellele seedermänniseemned. Lõika ciabatta meelepärasteks tükkideks ning lase ahjus 200 kraadi juures kergelt kuldseks ja krõbedaks. Võta ciabatta, pane sellele kaste, siis verivorst ning seejärel sibul. Kaunista tüümiani ning soovi korral soolahelvestega.

VERIVORSTI SAIAKE

  • 500g pärmi-lehttainast
  • Djoni sinepit maitse järgi
  • 1-2 hapukurki
  • 1 pakk Maks ja Mooritsa Väikeseid verivorstikesi
  • 1 muna
  • Seemnesegu

Rulli lahti pärmi-lehttainas ning lõika sellest sobivad tükikesed vastavalt verivorsti suurusele ja kogusele. Määri taina tükile maitse järgi Djoni sinepit. Aseta tainale verivosrtike ja väikesteks tükkideks lõigatud hapukurk ning rulli see kokku saiakeseks. Pintselda saiakesed lahti klopitud munaga ning raputa peale seemnesegu. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 20 minutit.

Foto: Sandra Daškova


SUPIKE VERIVORSTIGA

  • 3tk Maks ja Mooritsa Maitselt Mahe verivorst suitsupeekoniga
  • 40g chorizot
  • 60g suitsupeekonit, mille saad verivorsti pakikesest
  • 270g Maks ja Mooritsa lepasuitsupõske
  • 1l kanapuljongit
  • 1 purk valgeid ube tomatikastmes
  • 2 sibulat
  • 1-2 looberlehte
  • 1 keskmine tomat
  • 1tl jahvatatud paprikat
  • Oliivõli
  • Soola
  • Jahvatatud musta pipart
  • Peterselli


Pane potti kanapuljong, hakitud chorizo, suitsupeekon, lepasuitsupõsk, 1 sibul, looberlehed ning kuumuta tasasel tulel kuskil 15 minutit. Pane tomat kaussi ning kalla sellele peale kuuma vett, lase sellel 5 minutit seista. Koori tomatilt nahk ning haki see tükkideks. Haki sibul ning pane koos oliivõliga pannile, lase sibul klaasjaks ning lisa hakitud tomat ning jahvatatud paprika. Kuumuta veel kuskil 5-7 minutit. Lisa pannile oad koos kastmega ja kuumuta veel mõned minutid. Lisa segu supile. Lõika verivorst ratasteks ning lisa supile, kuumuta veel kuskil 10 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri soojalt ning puista supike üle maitserohelisega.

Foto: Sandra Daškova


KRINGEL VERIVORSTIGA

Tainas:

  • 25g värsket pärmi
  • 160g piima
  • 25g võid
  • 15g suhkrut
  • 3g soola
  • Umbes 350g jahu


Täidis:

  • Djoni sinep
  • 350g Maks ja Mooritsa Röstsibula verivorsti
  • 325g pohlamoosi
  • 1 muna
  • Seesamiseemneid
  • Värskeid pohlasid
  • Rosmariini


Soojenda piim käesoojaks. Purusta selle sisse pärm. Lisa suhkur, sool, jahu ning või. Sõtku tainas ühtlaseks ja siidiseks. Pane tainas kaussi, kata kile või rätikuga ning pane umbes tunniks ajaks kerkima. Keera tainas jahuga kaetud lauale, rulli tainarull abil ristkülikuks. Määri ühtlase kihinia tainale pohlamoosi ning selle peale vastavalt soovile Djoni sinepit. Puhasta verivorst soolest ning murenda verivorst ja jaota see ühtlaselt tainale.

Keera tainas tihedasti rulli. Variant üks: Lõika rull pikuti pooleks ning põimi need palmikuks nii, et lõikepind oleks pealpool. Keera kringliks, pärjaks või stristliks. Tõsta ahjuplaadile ning jäta veel 30 minutiks kerkima. Variant kaks: Lõika rull umbes 3-4 cm paksusteks juppideks. Määri suurem koogivorm võiga kokku. Tõsta saiad vormi üksteise kõrvale, jättes saiade vahele veidike kerkimisruumi, jäta 30 minutiks kerkima. Pintselda kringel lahti klopitud munaga. Soovi korral puista kringel üle seemnetega. Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit. Kaunista rosmariini okste ning värkste pohladega.

JÕULUKEEKS VERIVORSTIGA (10tk)

Keeks:

  • 150g rosinat, kuivatatud jõhvikat, kuivatatud aprikoosi
  • 140g Maks ja Mooritsa Maitselt Mahe verivorsti
  • 1/2 õuna
  • 1/2 apelsinimahla ja koort
  • 2spl viskit
  • 80g võid + vormide võitamiseks
  • 50g pruuni suhkrut
  • 2 muna
  • 120g jahu
  • 2tl piparkoogi maitseainet
  • 50g kaerahelbeid
  • 40g mandleid

Kaste:

  • 75g vahukoort
  • 65g suhkrut
  • 375ml piima
  • 75g kirsilikööri
  • 20g maisijahu
  • 2tk munakollast
  • 3spl viskit
  • Pool vaniljekauna

Puhasta verivorstidelt sooled ning murenda. Sega omavahel kausis verivorsti puru, rosinad, jõhvikad, pisikesteks tükkideks hakitud aprikoos, õun, poole apelsini mahl ja koor ning viski. Kata kilega ning jäta vähemalt tunniks külmkappi seisma. Mikserda omavahel või ja suhkur. Lisa ükshaaval mikserdades munad. Sega omavahel jahu, piparkoogi maitseaine, kaerahelbed ning peenemaks hakitud mandlid. Sega kõik omavahel kokku.

Lõika muffinivormi põhja küpsetuspaberist rattad. Kata vormi ääred võiga. Jaota tainas võrdselt, peaksid saama 10 väikest keeksikest. Küpseta ahjus 180 kraadises ahjus 20 minutit. Kastme jaoks sega omavahel väikses potis munakollased, kirsiliköör ning maisijahu. Sega korralikult kuniks maisijahu on lahustunud. Lisa vahukoor, piim, suhkur ja viski. Kraabi vaniljekaunast sisu ning lisa see kastmele. Kuumuta tasasel tulel kuni segu pakseneb. Lase jahtuda. Serveeri keeksike koos kastmega.