Röstimisest räägitakse siis, kui toit valmistatakse kiirgavas kuumuses. Nii küpsetatakse näiteks suuri lihatükke, aga ka lihaviile. Parileerimisest räägitakse siis, kui küpsetatav tükeldatud liha puudutab soojusallikat. Grillimine tähendab neist kahest viimast või on ühisnimi mõlemale meetodile. Neile küpsetusviisidele on iseloomulik, et rasva kasutatakse seejuures minimaalselt või üldse mitte. Kasutatav liha peab olema kõrgekvaliteediline, hästi laagerdunud ja mure. Selles ei tohi olla sidekudet, kõõluseid, kelmeid jms.

Pann või väligrill?

Liha grillitakse tavaliselt kas pannil või väligrillis. Väligrillis kasutatakse soojusallikana sütt, puud, gaasi või elektrit. Hea on, kui söe- või puugrilli resti võib asetada eri kõrgustele. Grillimist alustatakse siis, kui sütelt enam leeki ei tõuse ja nad on küllalt kuumad. Liiga jahedas liha kuivab. Vajalikeks abivahenditeks on vardad, pihid ja praekinnas.

Ettevalmistused

Määri liha õliga. Grillribi, karbonaade ja lammast ei ole vaja määrida, sest need on isegi rasvased. Viilud peaksid olema ühesuguse paksusega. Kata väljaulatuvad luud fooliumiga, lõika nahk ja rasvaääris mõnest kohast katki, et liha kumeraks ei tõmbuks. Hõõru maitseained lihasse või hoia seda vahemalt kaks tundi marinaadis, sool lisatakse alles küpsenud lihale. Ära unusta, et ürdid võivad kõrbema hakata, need on parem lisada alles siis, kui liha on küps.

Fileevarras

4 portsjonit
Valmistusaeg u. 30 min + vähemalt 1 tund marineerimiseks

500 g põrsa sisefileed
2 banaani
u. 150 g peekonit
8 - 12 väikest sibulat
1 punane paprika

Marinaad:
½ dl sojakastet
1 sl värsket riivitud ingverit
½ dl õli

1. Lõika fileed umbes 1 cm paksusteks viiludeks.
2. Sega marinaad valmis.
3. Pane lihatükid kahekordsesse plastkotti. Kalla marinaad kotti ja sule see hoolikalt. Pane kott kaussi ja tõsta külmkappi. Lase lihal marinaadis tõmbuda vähemalt tund aega.
4. Koori banaanid ja lõika neljaks. Keera iga banaanitüki ümber peekoniviil.
5. Koori sibulad. Pese paprikad, eemalda seemned. Lõika viljaliha paraja suurusega tükkideks.
6. Lükka vardasse kordamooda lihatükke, peekoni-banaanirulle, sibulaid ja paprikatükke.
7. Grilli vardad hõõguval sütel või grillahjus.
8. Kui soovid teha varrastele kastme, maitsesta pakk hapukoort chilli, aroomisoola, hakitud porru, hakitud marineeritud kurgi ja sinepiga. Lisandiks sobib näiteks keedetud riis, mis on maitsestatud herne-maisi-paprika seguga. Ka värske salat sobib varraste juurde hästi.

Hüva nõu:
Ingveri võib asendada näputäie purustatud musta pipraga. Rohkem retsepte võid leida Kokaraamatust.