Valmistamine:

Koha puhastada soomustest, rookida, eemaldada pea ja saba ning lõigata suuremateks tükkideks. Kalatükid hõõruda sisse soola, pipra ja vähese koguse jahvatatud muskaatpähkli seguga. Töödeldud tükkidele pigistada sidrunimahla. Sibul koorida, pesta külma veega üle ja lõigata jämedateks kuubikuteks, kreeka pähkli tuumad, maitseroheline ning mustad ploomid hakkida peeneks ja valmistada neist segades ühtlane mass.

NB: jätke natuke pähklipuru järele, et seda saaks fooliumis kalale enne küpsetamist pisut peale raputada. Valmistada ette fooliumist alus ja asetada sellele kalatükid, millele jaotada ühtlaselt pähklimass. Viimaks raputada pisut pähklipuru kalatükkidele ja sulgege foolium. Asetage roog sütele ja küpsetage umbes 20 minutit.

Hea on teada, et:

· järele jäänud sidrunit ei maksaks kohe minema visata, sest sidruniga hõõrudes eemaldate kätelt kergesti sinna jäänud kalalõhna; · süte ettevalmistamisel võiks jälgida, et kohendaksite nad vastavalt fooliumipaki suurusele — nii jaotub kuumus kogu roa ulatuses ühtlaselt ja küpsemine toimub üheaegselt.

Restil grillitud kala
(valmib umbes 40 minutiga)

Vaja läheb:

1 keskmine latikas
400 g lutsu
2 keskmist mugulsibulat
1 sidrun

Valmistamine:

Maitsestamiseks värsket tilli, peterselli, musta peenestatud pipart ja soola. Kalad rookida puhtaks, eemaldada pea ning saba ja lõigata tükkideks. Kalatükid hõõruda sisse soola ja pipraga ja piserdada neid seejärel sidrunimahlaga. Sibul koorida, pesta külma veega ja lõigata ratasteks. Maitseroheline hakkida peeneks ja raputada see, koos lutsutükiga, latikaportsu „kõhtu”. Avada grillimisrest ja laotada sellele sibularõngad arvestusega, et neid satuks piisavalt iga kalatüki ja resti vahele — nii ei küpse kala resti külge kinni. Nüüd laotage sibularõngastele kalatükid ja laotage, sarnaselt esimesele kihile, ka kolmandaks kihiks sibularõngad. Sulgege rest ja küpsetage kala kuumadel sütel umbes 10 minutit. Seejärel pöörake külge ja küpsetage veel 10 minutit.

Hea on teada, et:

· sedasorti küpsetiseks sobivad rasvasemad kalad, sest vaid need jäävad sütel küpsetades mahlasteks ja pehmeteks.

Sütel küpsetatud kana seentega
( valmib umbes 1 tunniga)

Vaja läheb:

500 g värskeid seeni
200 g kanafileed
1 keskmine mugulsibul
50 g sulatatud juustu
1 spl hapukoort või majoneesi
Maitsestamiseks värsket tilli, peterselli, musta pipart ja soola.

Valmistamine:

Kanafilee loputada, kuivatada paberiga ja lõigata väikesteks tükkideks. Sibul koorida, pesta külma veega ja viilustada. Seened pesta ja puhastada (tugevate vartega seentel eemaldada ka vars) ja viilustada. Maitseroheline pesta ja hakkida peeneks. Hapukoor, sulatatud juust ja maitseained segada hoolega läbi. Valmistada ette foolium ning laotada sellele eelnevalt läbi segatud kanafilee tükid ja seened. Segu määrida pealt hapukooreseguga, puistata peale maitseroheline ning sulgeda foolium. Küpsetada hõõguvatel sütel umbes 20 minutit.

Hea on teada, et:

· seente ja valge linnuliha küpsetamisel on hädavajalik lisada roale mahlakuse saavutamiseks kas hapukoort või majoneesi — ilma selleta saate purukuiva roa.

Kanalihašašlõkk
(valmib umbes 1,5 tunniga)

Läheb vaja:

6 kintsutükki
Maitsestamiseks punast pipart.

Marinaadi valmistamiseks:

100 ml sojakastet
1 sidrun
1 keskmine mugulsibul
Värsket tilli ja peterselli

Valmistamine:

Ettevalmistustööd: kintsutükid loputada üle ja tupsutada paberrätiga kuivaks. Sibul koorida, loputada külma veega ja lõigata ratasteks. Maitseroheline hakkida peeneks.

Marineerimine: segada sügavas kausis kokku sojakaste, sibul, maitseroheline ja pigistada segule juurde sidruni mahl. Segada hoolikalt läbi ning asetada kintsutükid marinaadi sisse umbes 30 minutiks seisma. NB: jälgige, et kintsud oleksid marinaadiga ühtlaselt kaetud. Et kintsud marineeriksid ühtlaselt, oleks soovitav tükkidel aeg-ajalt külge keerata.

Küpsetamine: ajada marineeritud kintsud ja sibularõngad šašlõkivarrastele ning raputada üle peenestatud punase pipraga. Küpsetada kintsutükke, aeg-ajalt neid keerates, lahtise tule kohal umbes 20 minutit peitsides neid marinaadijääkidega.

Hea on teada, et:

· 100 ml on võrdne poole teeklaasitäie vedelikuga; · Sojakastme- ja sidrunimarinaad sobib suurepäraselt igasuguse valge liha marineerimiseks tagades neile küpsemisel lisaks veel ka suurepärase värvuse.