Grillime teistmoodi: tee grill-lihale särtsakas ja maitseterohke kuivmarinaad


Grillime teistmoodi: tee grill-lihale särtsakas ja maitseterohke kuivmarinaad
Foto: Merje Merdik

Kuivmarinaadid on üks huvitavamaid viise lisada maitset lihale-kalale ja aedviljadele, mis grillsütele sobivad. Kui teed kuivmarinaadi ise, saad soolakogust täpselt määrata, kirjutab ajakiri Oma Maitse.

Klassikaline kuivmarinaadi põhi: sega omavahel suhkur, paprika- ja vürtsiköömnepulber.

Enamik kuivmarinaade sisaldavad mõnd sooja või tulist vürtsi: tšillihelbeid, tšillipulbrit, purustatud musta või Cayenne`i pipart, aga ka sinepipulber sobib.

Hapukas lisand annab kuivmarinaadile põhimaitse: ingver, küüslauk, kuivatatud ürdid, näiteks tüümian, loorber, rosmariin.

Magus lisand põhjale: mida tumedamat suhkrut kuivsegus kasutad, seda jumekama ja täidlasema maitsebuketi saad. Ka aitab suhkur moodustada lihale-kalale-aedviljadele mõnusat karamellist kihti. Eriti julged kasutavad rafineerimata suhkru asemel melassi.