Kas teadsid, et hakklihale on Euroopa Liidu poolt sätestatud ranged kvaliteedinõuded, mille järgi peab hakkliha olema alati valmistatud ainult lihast ning võib sisaldada vaid kuni 1% soola, kollageenisisaldus (sidekude, sh kõõlused) võib olla näiteks sealiha sisaldava hakkliha puhul alla 18 ning rasvasisaldus kuni 30%.

Eelkõige sõltub hakkliha välimus toorainest ja rasvasisaldusest. Hakklihade keskmine rasvasisaldus on vahemikus 20-25%

Veiseliha vähene rasvasisaldus ja tumepunane värvus annavad kodusele hakklihale ilusama välimuse, samal põhjusel on veisehakkliha oma värvuselt ka tumedam kui seahakkliha.

Seahakklihast ja kodusest hakklihast valmistatud toidud on mahlasemad, veisehakkliha on väherasvasem ja muutub küpsedes kergesti kuivaks, mistõttu peaks roa valmides sellel rohkem silma peal hoidma.

Mida kõrgem on rasvasisaldus, seda mahlasem on hakkliha ja seda paremini tunneme lihaliigile omast maitset. Siiski tuleb ka väherasvasemates hakklihades lihaliigile omane hea maitse esile ning see sõltub eelkõige õigesti valitud toiduretseptist ja valmistusviisist.

Kodune hakkliha on mahlakas hakkliha eestimaisest sea- ja veiselihast, mille valmistamiseks kasutatakse järgmisi väärttükke: seaabaliha ning veise kaela-, turja- ja küljetükki. Kodune hakkliha sobib hästi kotlettide ja hakkšnitslite valmistamiseks, hautistesse ja kastmetesse.
Seahakkliha on eriti mahlakas ja õrna tekstuuriga hakkliha eestimaisest sealihast, mille valmistamiseks on kasutatud seaabaliha. Seahakkliha on suurepärane valik kotlettide ja pikkpoisi valmistamiseks.
Veisehakkliha on mõõduka rasvasisaldusega ning suurepärase struktuuriga eestimaisest veiselihast hakkliha, mille valmistamiseks on kasutatud veise kaela-, turja- ja küljetükke. Veisehakkliha on madalama rasvasisaldusega ning on maitsev valik lihapallide ja pikkpoisi valmistamiseks, hakkbiifsteegiks ja pitsale.

Allikas: Rakvere lihatööstus