Halloween küll, aga laud on lage?

 (1)
kõrvitsapirukas
Corbis/Scanpix

Kostüümide ja kummitusjuttude vahele kulub nii mõnelegi väike amps või lonks kosutuseks ära. Pakkuda võib muidugi ka kartulisalatit ja marineeritud seeni, ent järgnevad maiuspalad pakuvad vähemalt jõuludeni jutuainet…

VIINERISÕRMED

Vaja läheb:

  • pikemaid viinereid
  • küüslauguküüsi
  • ketšupit
  • rohelist, spinatiga värvitud tagliatelle´t

    Keeda pasta, koori 5 suuremat küüslauguküünt. Murra viinerid pooleks, tervesse ümarasse otsa lõika väike süvend ja vajuta sinna õhukeseks lõigatud küüslauguviil. Tõsta viinerinäpud suure taldriku servale, keskele vala rohelised spagetid. Paku soojalt ja enne lauale toomist pritsi ketšupiga üle.

    HIIREMAIUS

    Vaja läheb:

  • keedetud mune
  • puhastatud vürtsikilu
  • mandlilaaste
  • kaprist (väikesed rohelised herne moodi asjad, võib ka rosinaid kasutada)
  • linaseemneid
  • pipraterasid

    Keeda munad kõvaks, koori ja lõika hiirekujuliselt pooleks. Tõsta munad kandikule, kumer pool ülespoole. Tee hiirele mandlilaastudest kõrvad, kaprisest nina ja piprateradest silmad. Kilu keera sabaks ja pesamaterjaliks hiirte ümber puista linaseemneid.

    ÕLGU VÄRISTAMA PANEV DIPIKASTE

    Vaja läheb:

  • hapukoort
  • purustatud küüslauku
  • basiilikut (värske, peenestatud)
  • tomatipüreed või ketšupit
  • noaotsaga soola
  • sama palju suhkrut
  • 1 spl peedileent või punast veini

    Sega ained omavahel ja vala kaussi. Vala lõpuks ettevaatlikult peale peedileem. Torka kaussi kaunistuseks ka üks viinerisõrm…

    KÕRVITSAPIRUKAS (Pumpkin Pie)

    Täidis

  • 1½ liitrit kõrvitsa pehmet seemneteta sisu
  • 2 dl vett
  • 1½ dl fariinsuhkrut
  • ½ tl kaneeli
  • tiba jahvatatud nelki
  • 2 dl koort
  • 1 munakollane

    Põhi

  • 120 g võid või margariini
  • 2 dl nisujahu
  • 2 spl vett
  • 2 spl suhkrut
  • 1 muna
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • Kuumuta kõrvitsa sisu ja vesi näiteks mikrolaineahjus pehmeks (20 min täisvõimsusega). Püreesta segu ja tõsta jahtuma. Tee taigen, sega kuivained omavahel ja sega juurde vesi ja muna — ühtlaseks massiks. Tõsta ümarasse vormi. Jätka täidise tegemist mikserdades: lisa fariinsuhkur, maitseained, koor ja munakollane. Vala segu vormi taignapõhjale. Pirukas küpseb 200 kraadi juures 40-45 minutit. Paku plombiiri või vahukoorega.

    BOOL

    Vaja läheb kollast värvi jooki ja suuri plastmassist ujuvaid tehissilmi. Tähelepanu! Booli ei või pakkuda lastepeol, sest “silmi” ei tohi süüa!

    Lisaks varu igaks juhuks ka tavalist popkorni, pitsasid vms. Mõni külaline võib hirmu pärast muidu nälga jääda…