Me pole küll eriliselt harjunud sõbrapäeva tähistama, kuid miks mitte. Positiivse eeskujuna võiks selles vallas esile tõsta ameeriklasi, kellel on Valentinipäevaga seotud palju kauneid traditsioone. Selleks polegi paljut vaja. Tuleks leida vaid endale sobiv moodus, kuidas päev kauniks ja meeleolukaks muuta.

Kuidas ja millega alustada? Aga kasvõi näiteks sellest, et käite eelmisel õhtul poes ja muretsete endale järgmiseks hommikuks:

2 suuremat tomatit inimese kohta
2 muna inimese kohta
200 g keedusinki või veel parem tükeldatud keedusinki
maitsestamiseks peenikest musta pipart ja soola
kaunistamisek veidi maitserohelist (till, sibul, petersell, seller)
1 viilutatud röstsai (inimese kohta 2 viilu)
riivitud juustu
veidi punasetoonilistes läikivates paberites maiustusi

Meeleolu loomiseks mõned lilleõied, sobivates toonides küünlad ja salvrätid, pisut maiustusi.

Hommikuaskeldused

Tõuske teistest pisut varem, et anda endale aega toidu valmistamiseks ja serveerimiseks. Alustage sellest, et panete praeahju 170-1750C sooja. Nüüd valmistage ette tomatid. Selleks lõigake neil "kaaned" pealt ja eemaldage ettevaatlikult seemned ja vaheseinad. Täitke 1/3 ulatuses peenestatud singiga ning lööge sinna peale lahti muna. Raputage munale pisut pipart ja soola ning asetage "kaas" tagasi peale. Tomatid laduge pannile ja asetage 10-15 minutiks küpsema (muna peaks olema kallerdunud). Kui kodus ei leidu rösterit, siis võib juustusaiad edukalt valmistada koos tomatitega praeahjus. Selleks kulub ca 5 minutit. Valmistage oma kallitele nende lemmikjooki: kuum kohv, kakao, tee või lihtsalt mõni mahl.

Serveerimine perele

Siin on oluline meeleolu loomine. Seekord ei ole ju tegemist lihtsalt hommikusöögiga ja seepärast mõtelge juba ette läbi, mida ja kuidas laua katmisel kasutada. Katke seekord perele laud köögi asemel näiteks elutuppa. Kasutage erksatoonilist laudlina, mis ei pea sugugi olema punane. Seda värvi toonitataks sõbrapäeval niigi kõikjal. Väga hästi mõjuvad näiteks kollasel linal rohelised või sinised taldrikud-tassid, milledest serveerides tomatite punane ja juustusaiade kuldpruun eriti kaunilt esile tuleb. Tomatitoonilised salvrätid ja lauale asetatud küünlajalas põlevad, nõudega samas toonis, küünlad täiendavad koos lillede ja klaasalusel serveeritavate läikivates punasetoonilistes paberites maiustustega meeleolukat vaatepilti veelgi. Süüdake küünlad ja kutsuge oma pere lauda. Küllap jääb küünaldesära kogu järgnevaks päevaks teile kallite inimeste silmadesse ja südamesse ehk veel kauemakski.

Serveerimine konkreetsele persoonile Kui olete kellegagi kahekesi, siis loob eriliselt piduliku ja intiimse õhkkonna hommikusöögi serveerimine voodisse. Kas mäletate, millal seda tehti teile viimast korda? Kõik ettevalmistused ja serveerimiselemendid jäävad samaks, vaid laua asemel katate kas serveerimislaua, kandiku või spetsiaalselt voodisse serveerimiseks mõeldud jalgadega kandik-laua. Intiimsust ja soojust lisab põsesuudlusega äratatud inimesele isiklikult lille üle andmine. Võibolla just sellest sõbrapäeva hommikul loodud meeleolust kantuna saavad lahenduse nii mõnedki probleemid.

Mis on veel oluline?

Ja mis on siin veel oluline: ärge oodake tehtu eest otsest kiitust. Proovige hoopis seista hea, et kuni kodust lahkumiseni säiliks meeldiv ja kerges toonis suhtlemine. Nautige enda poolt tekitatud sooja hetke ja laske ka teistel elava küünlatuletule paistel seda nautida.

Vaata ka Frensi peakoka soovitusi Valentinipäevaks.