Täidetud suvikõrvitsad

Vaja läheb:

kõrvitsalootsikust väljakaabitud sisu (peeneks hakitud)
300g kodujuustu
ca 200g suitsuliha (peeneks hakitud)
2 muna
paras ports murulauku
peotäis riivjuustu
sool
pipar

Panin pooleks lõigatud ja õõnestatud suvikõrvitsad ahjuvormi, lootsikute põhja veidi-veidi võid ja pisut maitseaineid (seekord raputasin natuke McCormicku “India” pulbrit).
Täitsin seguga.
Peale raputasin rohkelt riivjuustu.

Küpsetasin ahjus 190* juures ca 40 minutit.

Et saaks mitmekesisem söömaaeg, lisasin poole küpsemise ajal samale pannile tomatipoolikud (osa kaetud tavalist sorti riivjuustuga, teised sinihallitusjuustuga) ja suured šampinjonid (osa täidetud singi ja sinihallitusjuustuga, teised lihtsalt või ja maitseainetega).

Pajatäis värsket kartulit, kausitäis mädarõika ja murulauguga segatud hapukoort kastmeks, kõik sööjad said valida, mis neile parasjagu just rohkem maitses.

Vormiroog

Praegune lemmik:
suvikõrvitsaviilud õlitatud vormi põhja, veidi soola peale, järgmine kiht keedetud aedube tükeldatult, nende peale toon aiast majoraani, tüümiani, estragoni, piparrohtu. Siis pudistan sinihallitusjuustu ja lõpuks paks kiht omakasvatatud tomatite viile ja paras peotäis basiilikut (vürts-, punane ja kaneelbasiilik). Valan peale muna-piimasegu ja ahju! Enne valmimist võib veel juustu peale riivida. Aga võimalusi on palju, võib teha singiga, hakklihaga, kartuliviiludega jne.

Panniroog

Lõika suvikõrvits kuubikuteks, sibul ratasteks ja prae pannil. Lisa soola ja soovi korral ka tomativiile, kuumuta veidi ja lase hea maitsta!

Pannkoogid
Purusta suvikõrvits, pane kaussi ja tee sellele peale tavaline pannkoogitainas. Panen ühe muna rohkem kui muidu ja vedelikku sätin, et oma maitse järgi parajalt paks saaks.
Või tee pannkoogitainas valmis, nagu tavaliseltki teed (soovitan ikka ühe muna rohkem panna ja algul vedelikuga kokku hoida) ja sega suvikõrvits hulka.
Või mis iganes muu asi, mida sulle just meeldib lisada — sink, vorst, riivjuust, porgand jne (tavalise kõrvitsapüreega saavad ka imehead pannkoogid).

Paneeritud suvikõrvits

Lõikan noorest suvikõrvitsast 1-1,5 cm paksused rattad, kastan jahusse ja siis lahtiklopitud munasse. Viskan nad siis eelkuumutatud õliga pannile, natuke lisan ehtsat taluvõid ja maitsestamiseks peenestatud meresoola.

Head lugejad, jagage kommentaarides teiegi oma parimaid suvikõrvitsaroogade retsepte!