Ideid pühapäevaks: kaks kevadist ja üllatavalt maitsvat soolast kooki, mis peolauale hästi sobivad


Ideid pühapäevaks: kaks kevadist ja üllatavalt maitsvat soolast kooki, mis peolauale hästi sobivad
Võileivatordid. Tiina Lebane, Pille Enden.

Tänane leiva- ja saiatoodete valik on mõõtmatult suurem ja rikkalikum kui võileivatortide hiilgeajal aastakümneid tagasi. Eri jahudest, erinevate seemnete, köögiviljade ja muude põnevate lisanditega saiad-leivad ju lausa kutsuvad end soolastes tortides kasutama.

Kevadroheline kodujuustutort


Tort mõjub värske ja kergena nagu kevadki. Karulauguga koostisained nii põhjas kui ka täidises annavad tordile hea küüslaugumeki.

12 tk

Põhi:

200 g digestiivküpsiseid
100 g Saaremaa võid karulauguga

Täidis:

8 želatiinilehte
200 g külmutatud herneid
400 g kodujuustu
190–200 g Saaremaa toorjuustu karulauguga või ürditoorjuustu
200 g Kreeka jogurtit
3 dl värskeid hakitud ürte (tilli, peterselli, murulauku)
soola ja sidrunipipart maitsestamiseks
poole laimi mahl
200 g vahukoort
1–2 tl roseepiprateri kaunistamiseks

1. Purusta küpsised ja sega sulavõiga puruseks tainaks. Suru tainas 26 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja hoia kuni täidise valmimiseni külmas.

2. Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma.

3. Blanšeeri külmutatud herneid 2 minutit soolaga maitsestatud keevas vees ja tõsta nõrguma.

4. Sega suures kausis kodu- ja toorjuust, jogurt, hakitud ürdid ja herned ning maitsesta.

Seotud lood:

5. Pigista laimist mahl välja ja lisa nii palju vett, et saad 0,5 dl vedelikku. Kuumuta vedelik ja lahusta selles želatiinilehed. Vala vedel želatiin peene nirena täidise hulka.

6. Vahusta koor pehmeks vahuks ja lisa õrnalt segades täidisele. Vala täidis vormi ja pane vähemalt 4 tunniks külmkappi tarduma.

7. Enne serveerimist puista peale nii terveid kui ka sõrmede vahel purustatud roseepiprateri.

Riivleivakook šokolaadi-vahukoorekreemiga


10 tk

Valmistusaeg: 40 minutit + üle öö külmas

See kook on inspireeritud magustoidust nimega „Taani talutüdruk“ — nostalgilisest maiusest, mille leivakihtide vahel laiutab parajalt palju moosi ja maitsvat kreemi. Riivleivakook on umbes sarnane: piisavalt tumedat riivleiba, pisut hapukat moosi ja täidises paras kogus vahukoorekreemi.

400 g tumedat rukkileiba
2 sl naturaalset kakaopulbrit
2 sl suhkrut
100 g võid
2 dl vahukoort (35%)
100 g valget šokolaadi
100 g meelepärast hapukat moosi

Riivi leib jämedalt ning sega see kokku kakao ja suhkruga. Sulata või ja lisa segades leivasegusse. Vahusta koor tugevaks vahuks. Sulata šokolaad vesivannil ja lisa segades vahukoorele.

Jaota leivasegu kolmeks. Laota esimene kiht küpsetuspaberiga kaetud 20–22 cm läbimõõduga koogivormi. Tõsta peale vahukooresegu ja kata teise osaga leivasegust. Sega järelejäänud leivasegu moosiga ja raputa ettevaatlikult koogile. Lase koogil külmas järgmise päevani taheneda.

Võileivatordid. Soolased ahvatlused
Tiina Lebane, Pille Enden
112 lk, kõvad kaaned


Kui varem kippus võileivatort uppuma hapukoore-majoneesikastmesse, siis nüüd on nende kahe klassiku kõrval meie kasutuses jogurtid ja erimaitselised toorjuustud, crème fraîche, pestod ja muud kastmed-võided. Lisandite valik, millega kreemi maitsestada või mida tordikihtide vahele panna, on isegi väikese Eesti kohta piiritu.

Kaante vahelt leiad 45 uut ja maitsvat soolast tordiretsepti, mis ehivad su peolauda. Maitsvaid elamusi!