Igaüks tuleb sellega toime, kes vaid viitsib küpsetama hakata. Näiteks kreeka moodi pirukaid. Täidisena kasutavad kreeklased juustu, spinatit, looma-hakkliha või ka kanaliha.

Pirukad saavad nii suured, et oma perega ei jõuagi ära süüa — hea võimalus kutsuda pimedal novembriõhtul kedagi külla ja üllatada teistmoodi pirukaga. Teine võimalus: teha väikseid pirukaid jaokaupa ja mitu korda.

Filotainas

I variant (veiniäädikaga):

12,5 dl ehk umbes 900 g jahu
5 sl toiduõli (oliivi)
umbes 5 dl vett
0,5–1 tl soola
2 sl veiniäädikat

Jätta osa antud jahukogusest varuks lauale puistamiseks lahtirullimise ajal. Suuremast osast segada tainas, lisades õli, soola ja veega segatud veiniäädikat. Teha tainapall ja lasta sel seista tund aega külmas kohas. (Kogus on päris suur ja sellest võib ka mitu korda pirukaid teha, kui panna ülejääk sügavkülma.) Teha tainast nt 6–8 (või rohkem) pallikest, sõltuvalt sellest, kui suuri ja pakse filotaingalehti te kavatsete rullida.

Jahuga ülepuistatud laual rullida tainapallike paberõhukeseks, seda saab kasutada nii väikeste, vormi- kui ka plaadipirukate küpsetamiseks. Kasutatakse mitut kihti korraga, iga kihi vahele pintseldatakse sulatatud võid või või-õli segu.

II variant:

500 g jahu
4 sl toiduõli
1 tl soola
2,5 dl vett

Jätta väike osa jahust tainalauale puistamiseks ja sõtkuda antud ainetest tainas. Lasta seista pool tundi soojas kohas. Siis teha tainast pallikesed, sõltuvalt sellest, kui suuri ja kui pakse tainalehti kavatsete rullida.

NIPP. Filotainast kasutades tuleb tegutseda kiiresti ja hoida järge ootavad tainalehed niiske köögirätiku all, et vältida kuivamist.

Juustupirukas

300 g fetajuustu, tükeldatult
200 g riivjuustu
3 lahtiklopitud muna
bešamellkastet (piimast-jahust-võist valmistatud paks kaste)
veidi piima pealt määrimiseks
omatehtud filotainast
180 g (1 pk) võid

Määrida keskmise suurusega vorm võiga. Katta põhi kolme õhukese filotainakihiga, vahele määrida sulavõid. Valmistada bešamellkaste, segada see juustude ja lahtiklopitud munaga ning laotada segu ühtlaselt vormi põhja tainakihtide peale. Katta kahe tainakihiga, vahele võid. Pintseldada pealt piimaga ja küpsetada mõõdukas kuumuses kuni tund aega.

Lihapirukas

500 g looma-hakkliha
500 g omatehtud filotainast
3 dl sulavõid
riivsaia
1,5 dl valget veini
4 sibulat
3 lahtiklopitud muna
2 keedetud muna
soola ja pipart

Sibulad hakkida ja praadida pooles võikoguses läbi, lisada hakkliha ja segada praadimise ajal, kuni vedelik on aurustunud. Tõsta pann pliidilt, lasta väheke seista, siis valada peale vein ja lasta veinis haududa 15–20 min. Lasta jahtuda.

Keedetud munad hakkida, teha pirukatäidis hakklihast, munadest, riivsaiast. Määrida ahjuvorm ja laotada sellele suurem osa lahtirullitud tainalehtedest, vahele pintseldada sulavõid. Panna peale pirukatäidis ja katta järelejäetud tainakihtidega. Suruda servad kokku, määrida ka pealt võiga ja küpsetada mõõdukas kuumuses kuni tund aega.

Kanalihapirukas

1 broilerkana (umbes 1 kg)
500 g omatehtud filotainast
2,5 dl sulavõid
2,5 dl tükeldatud juustu (nt. Atleet)
1 sibul
2 lahtiklopitud muna
hakitud petersellilehti
soola ja pipart

Keeta terve kana soolakas vees koos terve sibulaga, kuni kana on täielikult pehme. Selleks lasta keeduveel keema tõusta, riisuda vaht ja lasta siis vaikselt haududa kuni pool tundi või rohkem. Lasta jahtuda keeduvees, pott kaanega kaetud, nii jääb kanaliha hästi mahlane. Puhastada seejärel kanaliha nahast ja kontidest, liha tükeldada. Segada kanalihatükid juustu, munade, hakitud peterselliga, lisada pipart ja veidi kanapuljongit.

Määrida ahjupann ja vooderdada see suurema osa tainalehtedega, määrides hoolega vahele sulavõid, jätta mõni leht peale katteks. Laotada pirukatäidis peale ja soovi korral lisada vahele veel võitükke. Katta järelejäetud tainakihtidega, määrida ka pealt võiga ja küpsetada kanapirukat 45–50 min 200-kraadises ahjus. Küpsemise teises pooles võib kuumust vähendada.

Feta-spinati- ja kanapirukas

1 keedetud kana
soola ja pipart
60 g sulavõid ja
4 sl oliiviõli
1 sibul
2 küüslauguküünt
300 g külmutatud spinatit
1 sl hakitud tilli
250 g tükeldatud feta-juustu
4 lahtiklopitud muna
12 filotainalehte (30 x 43 cm)

Keeta kana (vt. eelmine retsept). Sulatada või koos kahe supilusikatäie oliiviõliga. Määrida osaga või-õli segust kõrgete servadega küpsetusplaat (23 x 33 cm). Kuumutada pannil veel 2 sl oliiviõli ja praadida selles hakitud sibul kuldseks, siis lisada hakitud küüslauk ja praadida veel üks minut. Seejärel lisada ka spinat ja till, segada ja kuumutada veel, kuni vedelik aurustub, kaks minutit. Tõsta kaussi ja lasta jahtuda. Segada hulka kanaliha- ja fetajuustutükid, lahtiklopitud munad. Maitsestada vähekese soola ja pipraga.

Kuumutada ahi 200 kraadini. Rullida lahti filotainalehed ja katta rätikuga. Asetada vormi ülestikku kuni viis tainalehte ja määrida vahele või-õli segu. Katta pirukatäidise ja uuesti tainalehtedega. Määrida ka pealt. Küpsetada kuni tund aega. Tõsta ahjust välja ja lasta seista kümme minutit.

Lõigata ruudukujulisteks tükkideks ja anda kuumalt lauale koos värske salatiga.