Jagame jõuluootust ja -rõõmu!

Retseptid!
Restoran
Foto: Ilmar Saabas

Ongi aeg mõelda jõuluretseptidele, -maitsetele ja -meeleolu loomisele. Naistekas kutsub sind oma jõulurõõmu jagama. Peagi algab meie traditsiooniline retseptivõistlus, kuid sel aastal ootame ka fotosid ja koduvideoid, teemaks “Minu jõuluootus”. Et mõtlemine sujuks, aitame sul järgnevate maiustega meeleolu luua!

Jõulumaitselised retseptid on loonud ja järele proovinud Santa Maria menüüinsener ja kokk Angelica Udeküll.

Kaelakarbonaad kakao ja tšilliga
neljale

  • 740 g sea kaelakarbonaadi
  • 1 spl Santa Maria kakao ja tšilli maitseainesegu
  • 2 peotäit salatilehti
  • 1 väiksem banaan
  • ¼ sidruni mahla (värskelt pressitud)
  • ½ apelsini
  • 2 spl granaatõunaseemneid
Määri sealiha maitseaineseguga, tõsta küpsetuskotti ja küpseta keskmise kuumusega ahjus umbes 1,2 tundi. Serveeri seapraadi värske salati ja praeleemest valmistatud kastme, banaani ja granaatõunaseemnetega.

Piparkoogikana

  • Broiler, terve 1,5 kg
  • ½ pakki Santa Maria Piparkoogimaitseainet

Täidis:

Mandlid 50 g
Kuivatatud õunad 60 g
Kuivatatud mustad ploomid 40 g

Määri kana maitseaineseguga, täida kuivatatud puuviljade ja mandlitega, aseta küpsetuskotti ja küpseta 180°C juures umbes 80 minutit. Serveeri ahjuõunade ja küpsetamisel tekkinud leemega.

---



Apelsinipipraga keeks

  • 320 g nisujahu
  •  200 g suhkrut
  • 2 tl Santa Maria küpsetuspulbrit
  • 2 tl Santa Maria Apelsinipipart
  • 200 g valget šokolaadi
  • 100 ml piima
  • 100 g võid
  • 100 ml  värskelt pressitud apelsinimahla

Sega omavahel kuivained. Sulata potis või, lisa piim ja šokolaad, kuumuta pidevalt segades kuni šokolaad on sulanud. Sega võisegu jahuseguga ning seejärel  lisa apelsinimahl. Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ja küpseta 180°C juures umbes 60 minutit.

Kohvi- ja šokolaadijook

neljale

  • 800 ml piima
  • 1 Santa Maria vanillikaun
  • 400 ml kanget musta kohvi
  • 2 tl suhkrut
  • 2 tl Santa Maria vanillisuhkrut
  • 70 g tumedat šokolaadi
  • 100 g vahustatud vahukoort 35%
  • Santa Maria kakao ja tšilli maitseainesegu

Vala piim potti, lisa vanillikaun, kuumuta keemiseni ja tõsta kõrvale 10. minutiks seisma. Eemalda vanillikaun. Tõsta pott piimaga tagasi pliidile, lisa kohv ja šokolaad ning sega kuni see on sulanud.
Vala šokolaadijook kannu ja vahusta. Serveeri vanillisuhkruga vahustatud vahukoorega, millele raputa kakao ja tšilli maitseainesegu.

---

Rullbiskviit tsitrusekreemiga

  • 3 muna
  • 3 spl suhkrut
  • 2 spl nisujahu
  • 1 spl tärklist
  • 1 tl Santa Maria küpsetuspulbrit
  •  1 tl Santa Maria jahvatatud ingverit
Kreem:

  • 240 g apelsinimoosi
  • 150 g mascarpone toorjuustu
  • 150 g vahukoort 35%
  • 1 pakk Santa Maria vanillisuhkrut       
  • 1 ½ spl sidrunimahla, värskelt pressitud        
  • 1 ½ spl laimimahla, värskelt pressitud
  • 1 spl suhkrut
  • 1 tl Santa Maria želatiini

Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sega jahu ja küpsetuspulber ning raputa läbi sõela munavahule. Laota tainas ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 190°C juures umbes 10 minutit.

---

Hõõgveiniretseptid

Hõõgvein

  • 1 pudel punast veini
  • 1 dl suhkrut (olenevalt veinist)
  • 1 pakk Santa Maria hõõgveinisegu
  • serveerimiseks rosinaid ja mandlilaaste.

Kuumuta veini koos suhkru ja maitseaineseguga keemiseni ning lase sel siis 15 minutit kaane all seista. Kurna maitseained välja ja serveeri rosinate ja mandlilaastudega. Lastele võid teha jõulujooki viinamarja või mustsõstramahlast!

Hõõgvein granaatõunamahlaga

  • 1 pakk Santa Maria hõõgveinisegu
  • 1 liiter viinamarjamahla
  •  0,5 liitrit granaatõunamahla
  • maitsestamiseks suhkrut
  •  serveerimiseks rosinaid ja mandleid

Kuumuta mahl koos suhkru ja hõõgveiniseguga keemiseni ning lase kaane all umbes 10 minutit tõmmata. Tõsta klaasi põhja mandleid ja rosinaid ning vala peale kurnatud mahl. Kes soovib, võib igale klaasile lisada 4 cl heledat rummi, tumeda joogi puhul aga tumedat rummi.

Alkoholivaba hele hõõgvein

  • 1 pakk Santa Maria hõõgveinisegu
  •  1 liiter viinamarjamahla
  •  maitsestamiseks suhkrut
  •  serveerimiseks rosinaid ja mandleid

Kuumuta mahl koos suhkru ja hõõgveiniseguga keemiseni ning lase kaane all umbes 10 minutit tõmmata. Tõsta klaasi põhja mandleid ja rosinaid ning vala peale kurnatud mahl.
Kes soovib, võib igale klaasile lisada 4 cl heledat rummi, tumeda joogi puhul aga tumedat rummi.
_____________
Retsepti- ja fotovõistluse tingimused paneme üles juba uuel nädalal