Õige maitse saamiseks tuleks liha enne grillimist asetada madala kalorisisaldusega marinaadi.

Maitseainetest sisaldavad vähe kaloreid näiteks Worcestershire’i kaste (30 kalorit kahes supilusikas), tšillikaste (40 kalorit kahes supilusikas) ja sojakaste (20 kalorit kahes supilusikas).

Liha ja köögiviljade marineerimiseks on sobilik kasutada suuremaid kilekotti (ka näit. minigrip) kotte. Tee kahvliga kotti augud ning pressi kotist välja üleliigne õhk, et liha intensiivsemalt marinaadiga seguneks.

Liha magusust reguleeri ettevaatlikult — mesi, puuviljamahl ja pruun suhkur võivad küll neutraliseerida teravate vürtside maitset, kuid liiga palju magusat võib liha grillil ära kõrvetada. Liha kõrval grilli ka värskeid köögivilju. Köögiviljade puhul ei ole kõrbemisoht niivõrd suur ning grillil pruunistamine toob köögiviljades esile erilise maitse. Grillvardal omavahel liha ja köögiviljade segamine tekitab sobiva tasakaalu, piirates ühtlasi kalori- ja rasvasisaldust toidus.

Rasv tilgub grillides toidult maha, kuid lahtisel tulel grillimine võib olla ohtlik: uuringud on näidanud, et lahtisel tulel grillitud liha sisaldab vähkkasvajat tekitavaid ühendeid. Wok-pannil küpsetamine lisab toidule veidi rasvasust. Kõrgel temperatuuril küpsetades, röstides, praadides või grillides tuleb olla ettevaatlik, sest liiga kaua kana, veiseliha või kala kõrgel temperatuuril hoides kaotavad nad vajalikke toitaineid. Ole innovaatiline ja leia tervislikke viise, kuidas liha ja juurvilju valmistada.

Allikas:
mydailymoment.com