Lastele pakutakse kommi või puuvilju, kuid miks mitte omaküpsetatud kadrikukleid.

Oleks ju tore, kui sellel päeval oleks igas kodus ka vanade kommete kohaseid toite. Sellistel tähtpäevadel pole paras aeg meelde tuletada mitte üksnes vanu kombeid, vaid ka ennemuistseid toite tänapäevases “kuues”.

Elan kohas, kus ikka külalapsed on end kadrisantideks ehtinud ja tulevad lauldes ning tantsides ukse taha kopsima. Kui laste etendus läbi, pakun midagi omatehtut. Oodatakse võib-olla komme, kuid ometi asuvad nad rõõmuga kohe ka minu valmistatud kukleid näsima.

Vanal ajal tapeti kadriks kana või peremees tõi jahisaagina koju jänese. Viljarikastel aastatel küpsetati kukleid, karaskit või pannileiba (nn rasvaleiba), kasutati enamasti rukki- ja odrajahu. Paljudes maakondades oli toiduks hoopis midagi muud, näiteks mulgikapsad sealihaga või vaesemas peres soolasilguvorm.

Panen kirja toidud, mida mina kadripäeval valmistan. Kindlalt teen õhtuks teelauale kukleid, mida ka külalastele pakkuda.

Lõunasöök võiks olla toekam, näiteks kana, jänes, mulgikapsad või silguvorm, ja magustoiduks odrajahuvaht.

Mustikakuklid (u 20 tk)

1,5 kl piima
väike pakk pärmi
½ kl suhkrut
½ tl soola
3 sl õli
½ kg täisteranisujahu
2 muna
1,5 kl mustikaid
määrimiseks muna (või piima)

Hõõru pärm suhkruga vedelaks, lisa leige piim, sool, õli ja järk-järgult jahu. Lase kerkida ja sega juurde sügavkülmutatud mustikad (võib ka teisi marju).

Veereta kuklid ja lase küpsetuspaberiga plaadil kerkida, määri muna või piimaga. Küpseta kuumas ahjus 15–20 minutit. Võid valmistada kuklid ka odrajahust, mida tuleb võtta 1 kl jagu rohkem.

Tangu-kõrvitsapuder

0,75 kl õunamahla
3–4 kl vett
1 kl kõrvitsakuubikuid
2,5 kl odra- või nisutangu
1 sl õli
soola

Kuumuta vesi keema, lisa õli, sool ja õunamahl ning külma veega pestud tangud. Keeda aeglasel tulel ja sega aeg-ajalt. Kui vesi on tangudesse tõmbunud, lisa segades kõrvitsakuubikud. Rohkem ära sega. Keema hakkamisel tõsta pliidi servale lõplikult valmima, kata paksu froteerätiga.

Pudru kõrvale võid serveerida paksu piima- või lihakastet. Joogiks sobivad nii piim, pett kui hapupiim.

Silguvorm

1 kg räimi
1,5 kg kartuleid
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
3 sl võid
2 muna
1 1/2 kl piima
soola, pipart
maitserohelist

Puhasta väikesed räimed sisikonnast ja eemalda pea. Kartulid lõika viiludeks. Haki sibulad ja küüslauk, sibul hauta kergelt võis. Määri ahjuvorm võiga ja pane sellesse kihiti kartulid, räimed (luudega!), hautatud sibul ja hakitud küüslauk.

Vahekihtidesse riputa soola ja maitseaineid. Alumine ja ülemine kiht olgu kartul.

Klopi lahti munad, lisa piim või kohvikoor ja sega. Muna-piimasegu vala vormi, peale pane võitükikesi. Küpseta 200kraadises kuumuses umbes 40 minutit. Serveeri rikkaliku maitserohelisega. Kui tegemist on suurema kalaga, tuleb see luudest puhastada.

Odrajahu(-manna)vaht

3 kl vett
1 kl suhkrut
1,5 kl haput mahla
1 kl jämedat odrajahu või -mannat

Kuumuta vesi keema, lisa suhkur ja mahl. Jahust valmistades sega see vähese külma veega ja lisa keevasse vedelikku. Manna võid sõristada otse keevasse vedelikku. Tükkide ärahoidmiseks sega vispliga.

Lase veidi jahtuda ja vahusta soojalt. Serveeri jahtunult rõõsa piima või koorega.