Pasha valmistamisel oleks hea omada pashavormi, mis võimaldab anda roale kena vormi ja pinnastruktuuri. Selle puudumisel võib kasutada suuremat sõela ja/või suuremat kohvifiltrit. Tavalises kausis pasha tegemine ei õnnestu, sest puudub võimalus liigse vedeliku eemaldumiseks.

1. Klassikaline lihavõttepasha

100 g võid
3/4 dl suhkrut
250 g kohupiima
1 muna
1 dl rõõska koort
1/2 sidruni mahl
1-2 tl vanillisuhkrut
1-2 sl rosinaid
1-2 sl purustatud mandleid
1-2 sl sukaadi või kokteilikirsitükke

Valmistamine
Vahusta pehme või ja suhkur. Lisa kohupiim, muna, vahustatud koor ja teised ained. Sega kergelt. Pane kohupiimasegu marliga vooderdatud pashavormi või filterpaberiga kaetud suurde kohvifiltrisse ja aseta taldrikuga, vähemalt üheks ööpäevaks, külmkappi nõrguma. Löö paks pasha vormist välja madalasse serveerimisnõusse ning kaunista. Sobib pakkuda magusa lisandina kohvi juurde.

2. Pasha II

1 pakk tere kohupiimapastat
1 pakk vahukoort
4 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
2 dl purustatud pähkleid või mandleid
2 dl marmelaadi kuubikuid
2 dl ananassi kuubikuid
2 dl virsikukuubikuid
1 sidrun
2 tl želatiini0,5 klaasi kompotivedelikku või mahla

Valmistamine
Kohupiimapasta vahustada koos suhkru ja vahukoorega, lisada vaniljesuhkur, purustatud pähklid või mandlid segada marmelaadi, ananassi ja virsikutega ning lisada kohupiimasegu hulka. Sidrunikoor riivida ja mahl pigistada segu hulka, želatiin lahustada kompotivedelikus või mahlas ja lisada segule. Kogu mass ettevaatlikult mikserdada ja panna pasha vormi. Vorm asetada kuni järgmise päevani külmkappi. Tarretunud pasha asetada taldrikule ja kaunistada pealt kas külmutatud marjade või kompotiga. Peale võib riivida ka šokolaadi.

3. Pasha III

400 g kohupiima
150 g võid
1dl suhkrut
2 munakollast 2 spl apelsinisukaadi
1dl rosinaid
1 dl vanillisuhkrut
kaunistamiseks puuvilju

Valmistamine
Vahusta pehme või ja suhkur. Lisa kohupiim, muna, vahustatud koor ja teised ained. Sega kergelt. Pane kohupiimasegu marliga vooderdatud pashavormi või filterpaberiga kaetud suurde kohvifiltrisse ja aseta taldrikuga, vähemalt üheks ööpäevaks, külmkappi nõrguma. Löö paks pasha vormist välja madalasse serveerimisnõusse ning kaunista.

4. Puuviljapasha

250 g võid
180 g tuhksuhkrut
500 g kohupiima
2 munakollast
125 ml vahukoort
80 g rosinaid
40 g kuivatatud aprikoose
60 g pistaatsia pähkleid
80 g mandleid
60 g kuivatatud papaiat
vanilliini või safranit

Valmistamine
Vahusta või ning vahustamise käigus lisa kohupiima ja munakollased. Sega hulka vahustatud vahukoor ja vanilliin või väheses kuumas vees leotatud safran. Lisa kuivatatud puuviljad, pestud rosinad ja kergelt hakitud pähklid, mandlid. Vala segu niiske marliga kaetud spetsiaalsesse vormi (või sõelale). Tõsta marli servad keskele kokku ja aseta peale vajutis. Pane ööseks külma. Järgmisel päeval kummuta pasha vormist välja. Enne serveerimist kaunista puuviljadega.

5. Apelsinipasha

200 g kohupiimapastat
2 dl vahukoort
1 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
1/2 dl apelsini mahla
1/2 dl apelsini marmelaadi/džemmi
1 dl purustatud mandleid
1 dl rosinaid

Valmistamine
Vahusta vahukoor. Sega juurde kõik ülejäänud ained. Vala magustoidukaussidesse või pokaalidesse. Lase seista paar tundi enne serveerimist, et maitsed tõmbaks. Kaunista apelsiniviilu, mandlite ja rosinatega. Süüa lusikaga, kuna ta on pehmem kui tavaline pasha.

6. Klassikaline kuumutatud pasha

1 kg kohupiima
250 g 20%-list hapukoort
4 muna
150 g võid
4 dl suhkrut
50 g kuivatatud aprikoose
50 g hakitud mandleid
1 tl vanillisuhkrut
1 sidruni mahl
kaunistamiseks erksavärvilisi puuvilju

Valmistamine
Hõõru kohupiim läbi sõela. Vahusta munad suhkru ja vanillisuhkruga. Kohupiimamass, vahustatud munad, hapukoor, sulatatud või ja sidrunimahl sega paksupõhjalises potis hoolega läbi. Pidevalt segades kuumuta saadud massi keemiseni. Lisa hakitud aprikoosid ja mandlid. Vooderda pashavorm või sõel marliga ja kalla mass ettevalmistatud nõusse nõrguma. Keera marli otsad pashamassile ja aseta peale kerge vajutis. Enne serveerimist hoia pashamassi umbes ööpäeva jooksul vajutise all. Kummuta pasha serveerimistaldrikule ja kaunista pealt erksavärviliste puuviljadega. Eriti sobilikud on lihavõtte ajal kollased ja rohelised toonid.

7. Keedetud pasha

3 muna
2 dl suhkrut
500 g kohupiima
500 g hapukoort
100 g võid
2-3 tl vanillisuhkrut
3 sl sidrunimahla
50-100 g jahvatatud mandleid
1 dl rosinaid
marmelaadikomme

Valmistamine
Lase kohupiimal üks ööpäev marlis nõrguda. Vahusta munad suhkruga, vala paksupõhjalisse potti ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Lisa kohupiim, hapukoor ja sulatatud või. Kuumuta madalal kuumusel keemispiiril 5 minutit, sega põhjast. Lisa vanillsuhkur, sidrunimahl, mandlid ja tükeldatud rosinad. Lõika erinevat värvi marmelaadikommid tükkideks. Osa jäta kaunistamiseks, ülejäänu sega pashasegusse. Vooderda pashavorm (kohvifilter, sõel vms) seest marliga ja vala taigen sinna sisse. Kata pasha ka pealt marliga ja aseta midagi rasket vajutuseks. Pane taldrik alla ja jäta järgmise päevani külma.

8. Küpsetatud pasha

3 muna
100 g kuivatatud aprikoose
500 g võid
1 dl suhkrut
200 g kohupiima
2 spl nisujahu
kastme valmistamiseks 1 suur purk ananassikompotti

Valmistamine
Eralda munavalged ja -kollased. Haki aprikoosid tükkideks. Vahusta rasvaine suhkruga. Vahustamist jätkates lisa ükshaaval munakollased. Lisa ka kohupiim, jahu ja tükeldatud aprikoosid. Vahusta munavalged ja lisa taignasse. Kalla taigen rasvatud muffinivormidesse ja küpseta keskmisel ahjuvõrel 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni küpsetis on pealt kenasti pruun. Purusta ananassitükid saumikseriga kastmeks.