Toidunautlejatele peeneid õhtusööke pakkuva Tammuri talu peremees Erki Saar soovitab proovida just neid viimaseid, võrratuid suitsušampinjone, mida on üsna lihtne valmistada.

Erki paneb selleks suurema vokkpanni põhja natuke fooliumit, siis kihi lehtpuulaaste, laseb laastud kuumal pliidiraual suitsema minna ning seejärel laob restile šampinjonid. “Kaas peale ning kolme minutiga saavad seened paraja suitsumaitse,” ütleb ta.

Samamoodi võib küpsetada mis tahes kerge viljalihaga köögivilja — ülihästi sobivad näiteks suvikõrvits ja paprika.
Samahästi võib muidugi proovida toidu suitsutamist ahjus. Laduge lihtsalt laastud paksema malmpoti põhja ja pange liha peale. Huvitava kirbe maitse saab juurde ka heinte sisse mässitud liha. Tõstke potile kaas peale ja pange kõik vähemalt paariks tunniks ahju küpsema.

Muide, linnainimestele teadmiseks, puulaaste ei pea minema metsa hankima. Neid saab, suisa pakendatult, osta näiteks Selverist!
Kui aga nii peeneks minna ei taha, võib elu kergemaks teha Soomes toodetud suitsutuskottidega, mis mõeldud spetsiaalselt moodsate elektriahjude tarbeks. Ehkki toiduvalmistamise järel jääb kööki ja tubadesse mõneks ajaks üsna tuntav suitsulõhn, tasuvad need siiski proovimist — maitse on toidul ülimõnus.

Suitsutatud kraam maitseb küll hästi, aga Naistelehe köögitoimetaja Tiina Trolla sõnul pole see kõige tervislikum toiduvalmistamise viis. Seda peamiselt suitsutamise käigus tekkivate ühendite tõttu.
Tiina selgitab, et suitsu keemiline koostis on väga varieeruv, kuid on kindlaks tehtud, et tossus võib olla suisa 200–600 keemilist ühendit ja neist mõnel ka vähkitekitav toime!

Suitsulihale leidub alati sööjaid
“Õnneks on suitsutamisel ka positiivne külg: suitsutusainetel on nimelt bakteritevastane ja antioksüdatiivne toime,” lohutab Tiina samas ja lisab, et pealegi ei tungi suitsust tekkivad komponendid kunagi sügavamale kui pool sentimeetrit. Ehk teisisõnu: suuremad muutused toimuvad ainult toote välispinnal, toidu seesmine osa on kõigiti hea.
Suitsutamine on ka superhea vaheldus: kui praadimine ja keetmine on juba kapitaalselt üle visanud, pakub suitsumaitseline vorst kindlasti mõnusat vaheldust. Lisa juurde suitsutatud šampinjone ja aedvilju ning saad igati põneva õhtusöögi!

Kui kaua midagi suitsutada tuleb?

  • * Üht kilogrammi kalafileed 25–30 minutit.
  • * Üht kilogrammi karbonaadi 40–45 minutit.
  • * Broilerit 50–55 minutit.


NB! Tükeldatud toiduained valmivad alati kiiremini kui terved!

Kuidas teha suitsušampinjone?

  1. Vaja läheb õhemapõhjalist potti või vokkpanni, lehtpuulaaste, paari suhkrutükki ja muidugi šampinjone.
  2. Pane laastud poti või panni põhja. Et pärast oleks lihtsam puhastada, võid neile alla sättida ribakese fooliumit.
  3. Lisa üks-kaks suhkrutükki — saad põnevama maitse.
  4. Lao seened laastudele. Kui sa ei taha, et seened laastupuruseks saaksid, kasuta näiteks vaheresti. Soovi korral raputa seentele ka tibake soola.
  5. Pane potile kaas peale ja keera väga kärts tuli alla. Kui laastud hakkavad suitsema, hoia seeni umbes kolm minutit suitsu sees.
  6. Võid olla kindel, et kaant üles tõstes tuleb suitsu palju. Seega valmistu suitsualarmi käivitumiseks või valvsa naabrimehe väljakutsutud tuletõrjujate vastuvõtmiseks.
  7. Aga seened tuled maitsvad — proovi näiteks killukese sinihallitusjuustuga!


Proovime järele: kas need suitsutamiskotid tõesti toimivad?

Kala suitsutamise kott
Hind: 35.00. Prisma

Proovi suitsutada näiteks forelli. Hõõru kala soolaga üle ja puista peale ohtralt tilli. Pane kala kotti, kott kinni ja ahju. Muide! Kala tuleb suitsutada, nahk allpool, siis imendub suitsuaroom paremini. Aseta suitsukott ahju nii, et koti alumine pool jääks ikka allapoole — vaata vastavat märget.
Ahi peaks olema soojenenud vähemalt 250 kraadini, kuid mida kuumem, seda parem. Kui võimalik, kasuta ainult alt tulevat soojust.
Suitsutamise käivitamiseks hoia ahjus esimese 15 minuti jooksul 250kraadist temperatuuri ning seejärel vähenda kuumust umbes 175–200 kraadini. Suitsuta forelli veel umbes 30 minutit ja oledki valmistanud väga hõrgutava roa!

Kana ja liha suitsutamise kott
Hind: 35.00. Prisma

Võta umbes 600grammine tükk sea välisfileed, tükelda ja maitsesta see soola ning pipraga ja pane suitsukotti. Lükka fileetükkidele ka sibularõngaid. Suitsutamise käivitamiseks hoia ahjus esimese 15 minuti jooksul 250kraadist temperatuuri ning seejärel vähenda kuumust umbes 175 kraadini. Suitsuta sealiha veel umbes 20 minutit ja võidki hakata vitsutama.
Suitsukotis tehtud kana on samuti väga hea, kuid sel on üks viga — selle koti sees kana ei pruunistu. Seega võid kana natuke enne pannil pruunistada, siis näeb toit veelgi isuäratavam välja. Lisaks eemalda kanalt nahk, sest nii imendub suitsuaroom paremini. Maitsesta kana soolaga ja suitsuta umbes 50 minutit.

Vorstide suitsutamise kott
Hind: 25.00. Prisma

Vorstikotid on kõige nõrgema suitsutusvõimega ja kindlasti ei tasu loota, et kotti pistetud lastevorsti asemel pärast latt täissuitsuvorsti välja vupsab. Aga õrn suitsumaitse on vorstil juures küll ja kindlasti on maitse parem ja huvitavam kui harilikul lastevorstil.
Et suutäis oleks veel mõnusam, tee vorsti sisse lõiked ning täida need juustu või tomatiga. Mahlasema ja täidlasema maitse annab vorstile kotti valatud sortsuke õlut. Proovi järele!
Tootja annab kaasa soovituse suitsutada vorsti saunas, otse kerisel või kuumadel sütel — oleks.