Fooliumis küpsetatud kalad

Selleks sobivad paremini väheste luudega kalad nagu koha, ahven, siig, tursk. Väga maitsvad, kuid tülikad süüa, on haug, latikas, vimb. Taimeriga pliiti kasutades sobiks kasutada külmutatud kala, sest värske kala võib päeva jooksul kergesti rikneda.

Ühe kilogrammi kala kohta arvestada ca 2tl soola. Maitsesegude kasutamisel arvetada soola vähem. Pooleldi üles sulatatud kala või nahaga kalafilee hõõruda soola ja vähese pipra ning maitsetaimedega (petersell, till, kress-salat jm.).Võib kasutada ka maitseainete segusid ning asetada fooliumile “õmbluskoht” ülespoole.

Filee puhul jälgida, et nahapooled jääksid alla ja peale. Ilma nahata külmutatud kalafilee laguneb küpsetamisel ning tema serveerimisega on probleeme.

Kala ümber võib asetada köögivilju: ribastatud porgandit, kergelt praetud sibularattaid, tomativiile jm. Olenevalt maitsest võib kasutada ka vähesel määral näiteks mädarõigast või sinepit. Foolium sulgeda ning asetada küpsetuspannile. Küpsetada 35-40 minutit 2000C juures. Fooliumi sisse kogunenud leemest võib valmistada hapukoore ja maitserohelise lisamisega ka eraldi kastme.

Valmis võib seada ka portsjonid, st. igale sööjale valmistada eraldi pakike, mille sisu saab siis vastavalt maitse erinevustele varieerida. Selliselt valmistatud toitu võib serveerida otse fooliumil, mistõttu võimaldab kasutada ka klassikaliselt fileeritud kala.

Lisandiks sobivad mitmesugused värsked salatid, tomatipõhjalised salatid ja nii keedetud, praetud kui ahjukartulid.

Ahjupotis valmistatud supp tuunikalast

400g külmutatud tuunikala või 2 karpi tuunikala konservi (omas mahlas)
3-5 kartulit
1-2 sibulat
1 porgand
1 petersell
1 kl. külmutatud rohelisi herneid
2 kalapuljongi kuubikut;
1 spl. võid; 3-4 tera pipart;
1 loorberileht;
soola; värsket maitserohelist.
Kartulid tükeldada kuubikuteks, porgand ribastada ja hakitud sibul praadida kergelt võis läbi. Asetada külmunult tükeldatud kala või kalakonserv ahjupoti põhja. Sellele lisada juurde tükeldatud aedvili ja maitseained. Valada üle külma veega. Kalapuljongi kuubikud sulatada väheses vees ja lisada supile ja segada kergelt läbi. Maitsestada soolaga. Valmimisaeg 200-2200C juures on 20-25 minutit. Enne serveerimist puistata peale mitserohelist. Röstitud saiaga on selline supp erakordselt maitsev.

Pidulik kalaroog

Pikkpoiss kalast

600g kala hakkliha
6 viilukat tahket saia
2 sibulat
2 muna
50 ml rõõska koort
Maitse järgi soola, musta pipart ja veidi suhkrut

Alustada tuleks tahkunud saia likku panekuga. Selleks kasta saiaviilud hetkeks kuuma vette ja seejärel asetada tihedalt üksteise peale kaussi.

Seejärel valmistada hakkliha. Loomulikult on parim isetehtud kalahakkliha. Selleks sobivad haug, säinas, vimb, koha ja ahven. Kõigepealt tuleb kala fileerida ja seejärel lasta läbi hakkmasina. Tingimata on vaja eemaldada kalal nahk, siis jääb hakkmass ühtlaselt heledaks. Aja kokkuhoiu mõttes võib kasutada ka müügil olevat valmistoodet. Sellisel juhul ei ole aga teada hakkliha koostis ning maitseomadused.

Soovitav on ka sibul hakklihamasinast läbi lasta. Enne hakkmassi kokku segamist on soovitav leotatud saiast ülearune vedelik käega välja pigistada. Koostisosad tuleb hoolega omavahel läbi segada, maitsestada ning seejärel jätta umbes tunniks ajaks jahedasse seisma.

Valmissegatud ja korralikult laagerdanud massist vormida soovitava suutusega pikkpoiss. Võib teha ka mitu väiksemat. Küpsetada 180-220 C juures 40-45 minutit. Valmimise aeg sõltub pikkpoisi suurusest ja valitud temperatuurist. Soovitan kasutada alguses veidi madalamat temperatuuri ning alles päris lõpus anda kõrgemal temperatuuril krõbepruun välimus. Küpsetis on valmis, kui tikuga pikkpoisi keskkohta sisse torgates enam vedelikku välja ei voola. Sama retsepti järgi valmistatud massist võib teha ka kalakotlette, mida praetakse suhteliselt rohkes toiduõlis helepruuniks.

Sobib serveerida kartulite (keedetud või ahjukartulite), hautatud või stuuvitud aedviljade ning riisiga. Lisandist oleneb, kas vajalik on valmistada kastet. Kuna roog on pehmemaitseline, siis sobivad rohkem valged mahedamaitselised kastmed. Salatiks sobivad kõik tomatipõhjalised ja mitte väga vürtsised toorsalatid.