Kanada õunakook*
180 g nisujahu (3 dl)
0,5 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
85 g suhkrut (1 dl)
1 muna
1,5 dl piima
50 g õli või sulatatud võid
3-4 õuna väikeste kuubikutena
Kate:
4 sl pruuni suhkrut (nt demerara)
3 sl nisujahu
1 tl jahvatatud kaneeli
2 sl külma võid
Sega kuivained omavahel.
Klopi muna, piim ja õli/sulavõi omavahel. Lisa kuivainesegule koos tükeldatud õuntega.
Pane tainas võitatud koogivormi (24 cm).
Haki katteained noaga sõmeraks, puista ühtlaselt koogile.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30-40 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk jääb puhtaks ja kook on pealt kenasti kuldne.
*) See retsept on algselt pärit Salme Masso kuulsast “Rahvaste toitude” raamatust (1978), aga olen seda aastate jooksul oma maitse järgi mugandanud. Üks mu tõeliseid lemmikuid õunakookide seas - pehme, mahlane ja mõnusalt karamellise purukattega.