Päeva-paari möödudes algab argisem elu: kartuli kõrvale taldrikule ilmub külm suvekaste. Nädal või isegi kaks võib see roog kas või üle päeva lauale ilmuda, eriti kuumade ilmadega. Siis hakkab hing ihaldama värske kartuli kõrvale juba midagi uut ja põnevamat. Erinevate võimaluste järeleproovimisega tasuks kiirustada, sest ükski noorus ei kesta igavesti. Ühel kenal suvisel päeval märkate oma üllatuseks, et kartul ongi ootamatult täiskasvanuks saanud, ning nüüdsest peab temaga käituma juba teistsuguste reeglite järgi.

Kartulivõileib

Rukkileiba
murulauguga maitsestatud toorjuustu
külmi või kuumi keedetud värskeid kartuleid
mõned suvisibulavarred või tilli ja murulauku

Lõika kartulid viiludeks. Määri leivale toorjuustu ja pane sellele kartuliviilud. Riputa peale ohtrasti peenestatud sibulavarsi või murulauku ja tilli.

Grillitud värsked kartulid

0,5 kg keskmise suurusega värskeid kartuleid
2 küüslauguküünt
paar näputäit kuivatatud basiilikut või punet
2 sl oliiviõli
1 tl soola
1 tl purustatud musta pipart

Keeda puhtaks kraabitud kartulid poolpehmeks (umbes 10 minutit), nõruta ja kalla kaussi. Sega juurde õli, maitseürt, sool, pipar ja noaga peenestatud küüslauk. Jaga kartulid pooleks ning pane kumbki portsjon ühe kihina kahekordselt võetud fooliumile. Kata kahekordse fooliumiga ning voldi kõik servad kindlalt kinni. Grilli paar-kolm korda keerates keskmisel kuumusel 8–10 minutit.

Kartulisalat Vahemere stiilis

0,5 kg värskeid kartuleid
kimp salatit
100 g kirsstomateid
100 g seedermänni- või päevalilleseemned
200 g fetat
5 sl Felixi Itaalia salatikastet

Keeda kartulid, lase leigeks jahtuda ja lõika sektoriteks. Lõika või rebi salatilehed tükkideks ja pane salatikausi põhjale, jaga kartulisektorid ühtlaselt nende peale. Lisa tükeldatud feta, poolitatud kirsstomatid ning kuival pannil röstitud ja jahtuda lastud seemned. Nirista kaste salatile.

Külm kartulisuupiste

0,5 kg (u 12 tk) ühesuuruseid väikesi kartuleid
purustatud musta pipart
1,5 dl paksu hapukoort
1 dl soolast suitsusinki või soolaheeringat väikeste tükkidena
peenestatud murulauku

Poolita keedetud kartulid. Õõnesta iga kartulipooliku keskele väike õõnsus. Aseta kartulipoolikud vaagnale, riputa üle musta pipraga. Sega soovikohane peenestatud lisand paksu hapukoorega. Tõsta igale kartulipoolikule kuhjaga teelusikatäis täidist, kaunista murulauguga.

Baieri kartulisalat

1 kg tillukesi kartuleid
4 sl oliiviõli
4 suvisibula vart
1 purustatud küüslauguküüs
2 sl sidrunimahla
suur näputäis suhkrut
soola ja purustatud musta pipart
2 sl peenestatud petersellilehti
2 sl peenestatud tilli

Pane kartulid keema. Aja õli pannil kuumaks. Kuumuta purustatud küüslauku ja peenestatud suvisibulat väikesel kuumusel segades 2–3 minutit. Lisa pannile sidrunimahl ja suhkur ning sega, kuni suhkur sulab. Tõsta pann pliidilt, maitsesta marinaadkaste soola ja vähese pipraga. Kurna kartulid, kalla kaussi ja lase kuivaks tõmbuda. Kalla kohe kastmega üle ja lase jahtuda. Serveerimisel raputa üle petersellilehtede ja tilliga.

Kreeka stiilis suvesalat

10 keskmist värsket kartulit
1 karp punaseid kirsstomateid
1 dl musti kivideta oliive
100 g suvisibulat

Vinegrettkaste:
1 dl oliiviõli
2 sl õunaäädikat
2 küüslauguküünt
0,5 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
0,5 tl kuivatatud basiilikut
Kaunistuseks:
värskeid basiilikuvõrseid

Siingi saavutatakse õige ja terviklik maitse kuuma kartuli marineerimisel vinegrettkastmega. Valmista kaste. Keeda puhtaks kaabitud kartulid soolakas vees pehmeks, lase kuivaks aurata. Lõika pooleks ning sega ettevaatlikult kastmega läbi. Raputa peale õhukesteks rõngasteks lõigatud suvisibul ja tõsta õrnalt segamini. Lase jahtuda leigeks või päris külmaks, sega juurde tomatid ja oliivid, kaunista.

Külm-kuum kartulisalat

12–16 keedetud kartulit
Vinegrettkaste:
3 sl õli
1 sl sidrunimahla
soola
purustatud musta pipart
veidi suhkrut
Lisandid:
100 g peekonit
200 g šampinjone või kukeseeni
2 sibulat

Lõika jahtunud kartulid kuubikuteks või viiludeks, pane kaussi. Sega sool ja suhkur sidrunimahlaga, lisa pipar ja õli. Nirista kaste kartulitele. Kuumuta peenestatud peekon, lisa sibularõngad ja viilutatud seened. Kuumuta segades mõni minut, kalla kartulite peale ja vii roog kohe lauale.

Jaheda suveõhtu ahjukartul küüslauguga

1 kg ühesuuruseid väikesi kartuleid
3 sl oliiviõli
2 tl pitsaürte
soola
3 küüslauguküünt

Kalla oliiviõli väikesse anumasse. Pese kartulid ja keera neid ükshaaval oliiviõlis, lao seejärel ahjupannile. Raputa peale soola ja soovi korral kuivatatud ürte. Küpseta 200° juures 40–45 minutit. 10 minutit enne küpsetamise lõppu aseta igale kartulile õhuke küüslauguviil.

Marineeritud kartulid

800 g pisikesi kartuleid

Marinaad:
2 dl õli
3 sl sidrunimahla
2 sl sojakastet
raasuke Cayenne’i pipart
või mõned tilgad Tabasco kastet
purustatud musta pipart
4 küüslauguküünt
1 väike sibul
kuivatatud punet

Keeda kartulid, jahuta leigeks ja koori. Torgi kahvliga tihedalt läbi, lao purki vaheldumisi pikuti poolitatud küüslauguküünte ja õhukeste sibularõngastega. Klopi või raputa vedelad komponendid maitseainetega läbi ning kalla kartulite peale. Sule purk kindlalt kaanega, hoia paar päeva jahedas. Aeg-ajalt keera purk ringi, kuna sojakaste kipub marinaadist eralduma ja purgi põhja vajuma. Söö suupistena või võileivakatteks.

Pestokartulid

kuumi keedetud kartuleid

Omatehtud tillipesto:
100 g noori tillioksakesi
3 sl kooritud mandleid või röstitud päevalilleseemneid
1 dl oliiviõli
1 suur küüslauguküüs
3 sl riivitud parmesani
soola
musta pipart

Tillipesto on äärmiselt hõrgutav kartulimaitsestaja. Kui pead maitset liiga tugevaks, võid osa tillist asendada spinatiga. Kui võtad tilli asemel värske basiiliku, on tulemuseks väga hinnatud ja populaarne Itaalia pestokaste.

Peenesta mandlid või seemned purustajas, lisa till ja töötle ühtlaseks. Lisa vähehaaval oliiviõli, läbi pressi surutud küüslauk, juust ja maitseained. Lõika kuumad kartulid sektoriteks, sega paari-kolme lusikatäie pestoga, lase paar minutit maitsestuda ja serveeri eraldi roana või siis näiteks kalatoitude lisandiks.

Värske kartuli kaaslasi

Külm suvekaste

2 tomatit
peotäis rediseid
1 kurk (värske või kiirhapendatud)
4 viinerit
2 dl keefirit
1 dl võileivamajoneesi
ohtrasti peenestatud tilli ja murulauku
soola

Lõika kõik komponendid kuubikuteks, sega kokku majoneesi ja keefiriga. Lisa peenestatud maitseroheline ning maitsesta soolaga. Lase enne lauale viimist 5–10 minutit seista.

Kodujuustu-köögiviljakaste

400 g kodujuustu
1 dl piima
soola
peotäis rediseid
2 tomatit
mõned sibulad koos vartega

Hõõru kodujuust läbi jõhvsõela, klopi piimaga kohevaks ja maitsesta soolaga. Lisa poolitatud redised ja sektoriteks lõigatud tomatid, puista üle peenestatud suvisibulaga.

Roosa heeringaparfee või -tarretis

150 g heeringafileed
150 g marineeritud punapeeti
1 pisike sibul
2 dl 35% rõõska koort
2 dl hapukoort
1 sl peedimarinaadi

Lõika sibul, peet ja heeringas pisikesteks tükkideks. Vahusta koor tugevaks vahuks, sega kõik ained kokku. Kui heeringas on väga mage, lisa soola. Tõsta segu külma veega loputatud vormi, mis peaks kannatama järske temperatuurimuutusi. Kata fooliumiga ja pane järgmise päevani sügavkülma. Enne lauale viimist kasta vorm mõneks sekundiks kuuma vette ja kummuta vaagnale. Lase toatemperatuuril 15–20 minutit soojeneda ja serveeri siis koos kuumade keedetud kartulitega. NB! Parfee asemel võid valmistada tarretise, lisades valmissegule 1 dl peedimarinaadis paisutatud ja sulatatud 5 tl želatiini.

Heeringalisand kuuma kartuli juurde

2 kergsoola heeringafileed
1 väike sibul
1 väike kurk
tilli
murulauku
2 dl paksu hapukoort või maitsestamata jogurtit
soola
purustatud musta pipart

Tükelda heeringas kääridega, mis lõikavad läbi ka sisse jäänud peenikesed luud. Peenesta maitseroheline ning sibul ja kurk. Sega kõik ained hapukoorega ning maitsesta.