Kasulik kartul
Vastupidiselt üldlevinud arvamusele liigitatakse kartul energiavaesemate toiduainete hulka. Kui 100g õunu või pirne annab keskmiselt 50 kcal, siis 100g kartulist saame 70 kcal energiat. Samal ajal annab 100g makarone koguni 332 kcal energiat, mis on ligi 50 korda rohkem ja ometigi propageeritakse pastaroogasid kui igati tervislikku toitu. Seega ei ole kehakaalu kasvu põhjuseks mitte liigne kartuli tarbimine, vaid kurja juureks on hoopis juurdepakutav kartulikõrvane: rasvarikkad kastmed ja lihatooted.
Kas teate, et:
Näpunäiteid kartuli kasutamise kohta:
Vahelduseks igapäevastele kartulitoitudele
Praetud kartulid juustuga
6 kooritud kartulit keeta ja tampida pudruks. Lisada sellele massile 2spl. võid, 2 muna, 1 väiksem peeneks hakitud sibul ja 1 teeklaasitäis riivitud juustu. Segada hoolega läbi ja panna eelnevalt määritud ahjuvormi.
Soovi korral võib maitsestamiseks juurde segada maitserohelist.
Küpsetada ahjus 20-30 minutit kuni roog on pealt kuldpruun.
Prantsuspärane kartuliroog
1 kg koorega keedetud kartuleid koorida ja lõigata viiludeks. Viilud panna ahjuvormi kihiti soola, pipra, küüslaugu ja võitükikestega. Pealmiseks kihiks peaks jääma riivitud juust, millele lõigata mõned võilaastud. Valada üle 1 klaasi piimaga. Küpsetada vähemalt 15 minutit, kuni juust on pruunistunud.
Kartulitort
750g keedetud kartuleid tampida pudruks. Lisada 2 munakollast, 2spl. jahu, veidi muskaati, soola ja 50g sulatatud võid. Segada segu nõrgal tulel kuumutades, kuni see tuleb poti küljest lahti. Lasta jahtuda.
Vormida segust tordipõhi ja jätta see keskelt nõgusaks. Määrida tordipõhi ülejäänud munaga. Küpsetada ahjus, keskmisel kuumusel, kuldkollaseks.
Tordi kaunistamiseks võib kuumale põhjale peale lüüa muna ja lisada keedetud juurvilju liha- või kalatükikestega. Panna tort veelkord ahju ja lasta 10 minuti jooksul järelvalmida. Garneerida salatite-, maitserohelise- jm.
Kartulikotletid
200g keedetud kartuleid või kartuliputru
1 muna
1 spl. jahu või riivsaia
Soola, soovi korral pisut muskaati või valget pipart
Kartulid suruda pudruks. Segada ülejäänud ainetega ja maitsestada. Vormida kotletid ja praadida vähese rasva või õliga helepruuniks. Sobiv serveerida toorsalatite- ja liha- ning kalaroogade kõrvale.
Kartulikroketid
150g keedetud kartuleid või kartuliputru
1 muna
50g värskeid mahedamaitselisi seeni
1 väike sibul
riivsaia
Keedetud kartul suruda pudruks, segada ja maitsestada soolaga. Sibul ja seened hakkida peeneks, praadida ja segada kartulimassi hulka. Vormida riivsaias kroketipulgad ja praadida õlis üleni helepruuniks.
Sobivad nii iseseisva roana kui toorsalatite ja lihatoitude lisandiks.
Fooliumikartulid
Valida välja ühesuurused ümara kujuga kartulid ja koorida. Lõigata üks ots lamedaks ja teise otsa õõnestada süvend. Selliselt töödeldud kartulid panna, igaüks eraldi, fooliumitüki keskele. Riputada õõnsusesse kartuli maitseainet, pisut soola ja lõpuks panna peale võitükike. Fooliumi servad sulgeda tihedalt ja panna kartulid plaadiga ahju küpsema. 220°C juures küpsetada ca 30 minutit, siis võtta ahjuplaat välja ja avada foolium pealt. Igale kartulile panna süvendisse tükike juustu ja asetada veelkord ahju küpsema.
Roog on valmis, kui juust on helepruun. Sobib lisandiks toorsalatite ning lihatoodete kõrvale ja samuti iseseisva roana. Sobib serveerida avatuna otse fooliumilt.