Kartuli õigel kulinaarsel töötlemisel saame 330 grammi kartuliga katta oma ööpäevasest energiavajadusest keskmiselt 6%, s.h. valgust 5% ja süsivesikutest 11%. C-vitamiini vajadusest suudab kartul katta koguni 21%!

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele liigitatakse kartul energiavaesemate toiduainete hulka. Kui 100g õunu või pirne annab keskmiselt 50 kcal, siis 100g kartulist saame 70 kcal energiat. Samal ajal annab 100g makarone koguni 332 kcal energiat, mis on ligi 50 korda rohkem ja ometigi propageeritakse pastaroogasid kui igati tervislikku toitu. Seega ei ole kehakaalu kasvu põhjuseks mitte liigne kartuli tarbimine, vaid kurja juureks on hoopis juurdepakutav kartulikõrvane: rasvarikkad kastmed ja lihatooted.

Kas teate, et:

  • kartulis leidub üle 200 erineva koostisaine, millest esikohal on muidugi vesi. Järelejäänud viiendikus kuivainetest on enim tärklist (17%) ja valke (2%).
  • märkimisväärses koguses on kartulis mineraalaineid ja vitamiine. 100 g kooritud kartulist saame näiteks 25 mg magneesiumi ja ligi 10 mg kaltsiumi.
  • kartuli B-rühma vitamiinide sisaldus ületab enamuse meil tarbitavatest puuviljadest. C-vitamiinisisaldus on kartulis aga sama kõrge kui õuntes ja tomatites.
  • oma aminohappeliselt koostiselt ja nende omavaheliste proportsioonide poolest on kartul väga sarnane inimorganismiga.
  • värskelt riivitud kartulist tehtud mähis aitab tursunud silmadel kümnekonna minutiga kenad välja näha.
  • peenelt tükeldatud kartul on ideaalne klaasnõude sisemuse puhastamise vahend.


    Näpunäiteid kartuli kasutamise kohta:

  • vanu kartuleid keetes võiks keeduvee hulka lisada veidi piima, siis ei muutu kartulid tumedaks ja nende maitseomadused paranevad.
  • kui kartulid juhtuvad põhja kõrbema, siis tuleks neile peale kallata külm vesi ja tõsta nad korraks uuesti keema. Nüüd valada vesi kiiresti kartulitelt ära ja lasta kuivaks auruda.
  • kui teil tuleb millegipärast piima säilitada ilma külmikuta, siis säilib see paremini, kui piimanõus eelnevalt keeta kartulikoori. Peale keetmist loputada nõu kuuma veega üle ja valada sisse piim. Piimanõu asetada vähese veega kaussi ja katta üleni märja, vett hästi imava riidega. Kanga alumine serv peaks otsapidi vette ulatuma, nii jahutab aurustuv vesi piima.
  • kartlitükkidega saab edukalt puhastada õlimaale. Hõõruda kartuliga värvipinda seni, kuni kartul tumeneb ja seejärel kuivatada maal pehme natutaalsest materjalist kangatükiga.
  • nõe ja tahma kogunemise vältimiseks ahjus või pliidi all asetada kütmise lõpul sütele toore kartuli koori.
  • kui teie talvist kartulivaru kipuvad kahjustama hiired, siis asetage kartulitele kuuse- ja kadakaoksi.

    Vahelduseks igapäevastele kartulitoitudele

    Praetud kartulid juustuga

    6 kooritud kartulit keeta ja tampida pudruks. Lisada sellele massile 2spl. võid, 2 muna, 1 väiksem peeneks hakitud sibul ja 1 teeklaasitäis riivitud juustu. Segada hoolega läbi ja panna eelnevalt määritud ahjuvormi. Soovi korral võib maitsestamiseks juurde segada maitserohelist.
    Küpsetada ahjus 20-30 minutit kuni roog on pealt kuldpruun.

    Prantsuspärane kartuliroog

    1 kg koorega keedetud kartuleid koorida ja lõigata viiludeks. Viilud panna ahjuvormi kihiti soola, pipra, küüslaugu ja võitükikestega. Pealmiseks kihiks peaks jääma riivitud juust, millele lõigata mõned võilaastud. Valada üle 1 klaasi piimaga. Küpsetada vähemalt 15 minutit, kuni juust on pruunistunud.

    Kartulitort

    750g keedetud kartuleid tampida pudruks. Lisada 2 munakollast, 2spl. jahu, veidi muskaati, soola ja 50g sulatatud võid. Segada segu nõrgal tulel kuumutades, kuni see tuleb poti küljest lahti. Lasta jahtuda. Vormida segust tordipõhi ja jätta see keskelt nõgusaks. Määrida tordipõhi ülejäänud munaga. Küpsetada ahjus, keskmisel kuumusel, kuldkollaseks.
    Tordi kaunistamiseks võib kuumale põhjale peale lüüa muna ja lisada keedetud juurvilju liha- või kalatükikestega. Panna tort veelkord ahju ja lasta 10 minuti jooksul järelvalmida. Garneerida salatite-, maitserohelise- jm.

    Kartulikotletid

    200g keedetud kartuleid või kartuliputru
    1 muna
    1 spl. jahu või riivsaia
    Soola, soovi korral pisut muskaati või valget pipart

    Kartulid suruda pudruks. Segada ülejäänud ainetega ja maitsestada. Vormida kotletid ja praadida vähese rasva või õliga helepruuniks. Sobiv serveerida toorsalatite- ja liha- ning kalaroogade kõrvale.

    Kartulikroketid

    150g keedetud kartuleid või kartuliputru
    1 muna
    50g värskeid mahedamaitselisi seeni
    1 väike sibul
    riivsaia

    Keedetud kartul suruda pudruks, segada ja maitsestada soolaga. Sibul ja seened hakkida peeneks, praadida ja segada kartulimassi hulka. Vormida riivsaias kroketipulgad ja praadida õlis üleni helepruuniks.
    Sobivad nii iseseisva roana kui toorsalatite ja lihatoitude lisandiks.

    Fooliumikartulid

    Valida välja ühesuurused ümara kujuga kartulid ja koorida. Lõigata üks ots lamedaks ja teise otsa õõnestada süvend. Selliselt töödeldud kartulid panna, igaüks eraldi, fooliumitüki keskele. Riputada õõnsusesse kartuli maitseainet, pisut soola ja lõpuks panna peale võitükike. Fooliumi servad sulgeda tihedalt ja panna kartulid plaadiga ahju küpsema. 220°C juures küpsetada ca 30 minutit, siis võtta ahjuplaat välja ja avada foolium pealt. Igale kartulile panna süvendisse tükike juustu ja asetada veelkord ahju küpsema.

    Roog on valmis, kui juust on helepruun. Sobib lisandiks toorsalatite ning lihatoodete kõrvale ja samuti iseseisva roana. Sobib serveerida avatuna otse fooliumilt.