Suve alguse suurte lihagrillimiste hooaeg on kõhtu juba tublisti tüüdata jõudnud. Mida siis päevakuumusest roidunud ihule ja hingele kosutuseks pakkuda? Suure kuumusega tahaks midagi kerget, tahaks midagi head...

Grillida võiks siiski: elusal tulel valmistatud toit on teadupärast kõige tervislikum, seega grill üles ja kütte! Aga seekord ei valmistaks hõõguvatel sütel mitte võimast ja palaval ajal kõhtu kurnavat, ülearu energiarikast liha, vaid prooviks õige aedviljadega läbi ajada:

Fooliumis grillitud aedvili

Laotame fooliumitükid lauale laiali. Ikka nii, et igale sööjale saaks oma personaalne portsjon. Pestud, puhastatud ja jämedalt tükeldatud aedvili: porgand, lillkapsas, kaalikas, sibul, spargel, seller (sobib nii vars- kui juurseller), porru ja muidugi kabatshokk ja/või baklazhaan jms., seenesõber võiks lisada ka austerservikut või shampinjone. Jagame osised fooliumitükkidele laiali.

Nüüd tõstame fooliumi servad üles, et tekiks “kausike” ja maitsestame aedviljasegu. Selleks sobivad nii valmis maitseainetesegud nagu ürdisool ja sidrunpipar, kuid võib julgelt ka omal vabal fantaasial lasta lennata. Suhkruga ei maksaks küll üle pingutada, roog on mõeldud valmistamiseks kergelt soolasena. Nüüd lisame “kausikesse” 1,5-2 teeluslusikatäit margariini, võid või toiduõli. Sulgeme fooliumi servad ja grillime pool kuni kolmveerand tundi.

NB! grill ei tohiks olla väga kuum, muidu hakkab aedvili kõrbema ning ei küpse ühtlaselt läbi. Sobib serveerida toorsalatitega, vt. retsepte allpool.
Kui te südames siiski kahtlete, kas selline segu ikka kõhu tõesti täidab, siis võb muidugi lisada näiteks kana rinnaliha fileed, aga uskuge - see on liiast.

Grillitud ananass (või puuviljad)

Ananass viilutada keskmiselt 2cm paksusteks viiludeks ja grillida. Kui soovite grillida õunu ja pirne, siis tuleks need eelnevalt poolitada ja puhastada südamikust. Südamiku võib täiteks panna mõne rosina ja pisut kaneeli. Banaani grillitakse koorituna.

NB! grill ei tohiks olla väga kuum, muidu puuvili kõrbeb, mitte ei küpse ühtlaselt läbi. Pakkuda võiks sellist kuuma magustoitu külma vanillikastmegavõi siis näiteks jäätisega.

Tomati-õuna-porgandisalat

Tomatid pesta ja tükeldada jämedalt. Porgand ja õun riivida ning segada tomatitükkidega. Lisada juurde paar supilusikatäit hapukoort või maitsestamata jogurtit ning segada. Maitsestada soola ja vähese suhkruga.

Tomati-sibula-piprasalat

Tomat ja punane sibul viilutada (kes armastab tugevat sibula maitset, võiks kasutada ka valget mugulsibulat). Maitsestada soola ja musta peenikese pipraga. Soovi korral võib lisada ka punast või kollast paprikat. Salat ei vaja kastet, see tekib paari minuti jooksul ise.

Värske peakapsa salat

Lõigata kapsas hästi peenteks ribadeks. Kurk ja tomat tükeldada jämedalt. Viilutada seemnest vabastatud virsikud ja/või nektariinid ja lisada segule. Maitsestada õrnalt soola ja suhkruga. Ettevaatust, lisage neid vaid õige natuke! Segage koostisosad hoolega läbi. Katke salatikauss laia taldrikuga ja raputage mõned korrad tugevalt. Laske salatil enne tarvitamist mõned minutid seista, nii saate tervisliku salati omas mahlas. Vahetult enne serveerimist segage veelkord kergelt läbi.

Arbuusi-puuviljasalat

Peske arbuus hoolega puhtaks ja poolitage. Et poolik paremini püsti püsiks võib kumerust pisut noaga siluda. Õõnestage arbuusi pehme osa välja. Viljalihast võiks jätta koore alla 1-1,5cm paksuse katte, mis on ilus vaadata. Eemaldage seemned ja tükeldame viljaliha. Õunad, ploomid kirsid, pirnid, aprikoosid. banaanid jne. puhastake südamikest või siis vastavalt eemaldage kivid ning koorige. Piserdage puuviljasegu sidrunimahlaga (siis viljade liha ei tumene) ja segage osised omavahel.

Kes soovib magusamat puuviljasalatit, võib segamisel lisada pisut naturaalset siirupit. Täitke sellega arbuusipooliku. Kaunistuseks võiks kasutada tumedaid seemneta viinamarju.

Puuviljabool

Keskmiselt üks kilogramm erinevaid täisküpseid puuvilju pesta ja puhastada ja segada suhkru või naturaalse puuvilja või marjamahlaga (võib kasutada ka siirupit). Väga hea maitsenüansi annab sidruni lisamine segusse. Jätta nad segatult umbes tunniks külmutuskappi seisma. Vahetult enne serveerimist lisada kas vahuvein või limonaad. Et vedelik kauem kihisevana püsiks, siis võiks naturaalsetest erivärvilistest mahladest valmistada jääkuubikuid ja pealegi on need silmale kaunid vaadata.

Booli võiks valmistada ka arbuusi baasil, siis sobiks serveerimisel ideaalselt arbuusisalati juures kirjeldatud moodus: serveering arbuusikoores.

Head ja julget proovimist ehk siiski veel jätkuvalt päikesesoojal suvel!