Kevadiselt särtsakas retsept: sibula ja tsitruste vahel küpsetatud kala

 (1)
Kevadiselt särtsakas retsept: sibula ja tsitruste vahel küpsetatud kala
"Tsitrustega köögis". Pille Enden, Tiina Lebane.

Kui sombune ilm tahab maha murda, löö hambad mahlasesse apelsini ja meeleolu tõuseb hetkega. Juba üksnes tsitrusviljade soe värv teeb meele rõõmsaks, sest sidrunite, apelsinide, greipide, laimide intensiivne värvus ei jäta kedagi ükskõikseks! Avaldame AS Ajakirjade Kirjastuse värskest kokaraamatust "Tsitrustega köögis" ühe kevadise retsepti.

Troopiline ahjukala

neljale | valmistamisaeg 45–50 minutit

Sibula ja tsitruste vahel küpsenud valge kala maitseb suurepäraselt ning kummutab kahtluse, et valge kala kipub olema tuim ja igav. Naudi rooga koos vormi põhja valgunud leeme sisse kastetud seemnekukliga.

2 suurt sibulat
600 g valge kala (tursk, heik vmt, sobib ka külmutatud) fileed
1,5 tl soola
1 tl küüslaugupipart
0,5 tl roseepipart
peotäis värsket peterselli
3 loorberilehte
1 sidrun
1 laim
1 apelsin
80–100 g võid
0,5 dl mandlilaaste

  • Määri umbes 2-liitrine ahjuvorm võiga. Puhasta sibulad, lõika ratasteks ja pane ahjuvormi põhja.
  • Aseta sibulale kalafileed ning puista peale sool, küüslaugupipar, sõrmede vahel purustatud roseepipar ja hakitud petersell. Pane loorberilehed ahjuvormi fileede vahele.
  • Poolita sidrun ja apelsin ning lõika õhukesteks viiludeks, viiluta ka laim. Tõsta tsitrused kalale ja selle ümber vormi serva. Tsitruste lõikamisel eraldunud mahl vala samuti vormi.
  • Lõika külm või õhemateks viiludeks ja aseta tsitrustele. Lõpuks puista peale mandlilaastud.
  • Kata vorm fooliumiga ja küpseta eelsoojendatud 180-kraadises ahjus 25–30 minutit.
  • Söö kuumalt koos täisterakukli või kartulipüreega.