Mille poolest kasulik?

  • Kirsid sisaldavad suhkrut, C-vitamiini, orgaanilisi happeid.
  • Kumariinide sisalduse poolest (toniseerivad ained, mis tugevdavad immuunsust) seisab kirss esireas punase sõstra ja granaatõuna kõrval.
  • Kirssides leidub foolhapet, riboflaviini (B2-vitamiin) ning rauda. P-aktiivsed ained mõjuvad organismile kui head profülaktilised vahendid hüpertoonia, ateroskleroosi, kehvveresuse ning närvisüsteemi häirete puhul.
  • Rahvameditsiini spetsialistid on veendunud kirsimahla antiseptilises toimes; mahla koos piimaga soovitatakse juua artriidi puhul.
  • Kirsid on kindel rögalahtistav vahend bronhiidi ja astma puhul. Alandavad ka hästi palavikku ning neid kirjutatakse välja mao-ja kaksteistsõrmiksoole haavandtõve puhul.
  • Viljad ja lehtede tõmmis on head neerukivide ning kusepõie infektsiooni puhul. Värskete kirsilehtede piimatõmmis aitab kollatõvest jagu saada.
  • Väikeste kirsiokste tõmmist soovitatakse seedetrakti häirete puhul.

    Õnneoksake

  • Vanadel aegadel kaunistati Venemaal noorpaari pulmavoodi kirsiokstega, et abielu oleks õnnelik.
  • Eestis jällegi on olnud selline uskumus, et kui Kadripäeval toodi tuppa vaasi kirsioksi ja need enne jõulu õide läksid, siis sai tüdruk varsti mehele.
  • Teatavasti on kirsileht suurepärane antiseptik ning võib kaitsta kõiki vilju ja marju riknemise eest (ega asjata lisata kirsilehti purkidesse kurkide soolamisel).
  • Et kirsid säiliksid kaua, korjati neid vanasti pärast keskpäeva. Kuid mitte paljaste kätega, vaid pehmest riidest kinnastes.

    Retsepte kirssidest

    • Kokteil. Jahutatud kirsimahlale (viljalihaga) lisada džemmi, munakollaseid ja jäätist. Segu vahustada minut aega mikseris. Kaunistada pokaal: klaasi äär niisutada vees ning kasta siis suhkru sisse (1 cm) ning lasta kuivada. Kokteil valada pokaali, torgata sisse kõrs, eraldi pakkuda juurde värskeid või värskeltkülmutatud kirsse.

    300 g viljalihaga mahla kohta läheb tarvis 40 g džemmi, 4 munakollast, 200 g jäätist ning veidi suhkrut pokaali kaunistamiseks.

    • Kokteil “Purjus kirss”. Kirsid seada kõrgetesse klaasidesse, puistata peale suhkrut, lisada 1 osa likööri, konjakit või viina ning kolm osa gaseeritud vett. Igasse klaasi lisada mõned jääkuubikud.

    • Kirsipirukas. Hapukoor segada suhkruga, lisada küpsetuspulber ning tasahaaval jahu, segada tainas. Rullida ning asetada ümmargusse vormi, ääred keerata üles. Tainas katta kivideta kirssidega, peale panna kitsad tainaribad ning küpsetada. Kui pirukas on pooleldi küpsenud valada kirssidele hapukoor, puistata peale suhkur ning küpsetada lõpuni.
    2 klaasi jahu kohta võtta klaas hapukoort ja teine — suhkrut, supilusikatäis võid, teelusikatäis küpsetuspulbrit, 600 g puhastatud kirsse.

    • Liköör. Kirsid pesta. Täita nendega 2/3 laia kaelaga pudelist, vahele puistata suhkrut, pudelisuu siduda riidega kinni. Kuu aja pärast kurnata mahl, lisada viin ning valada pudelitesse.

    • Kirsimarmelaad. Kirssidel eemaldada kivid, puistata peale suhkur ning keeta küllalt paks püree. Kui see on veidi jahtunud, hõõruda läbi sõela, valada madalatesse vormidesse, raputada peale tuhksuhkur ning asetada sooja praeahju kuivama. 1 kg marjade kohta läheb vaja 1 kg suhkrut.

    Kirsipirukas

    (2 piruka jaoks)

    1 klaas jahu
    3 spl suhkrut
    ¼ tl soola
    7 spl võid
    3 spl jääkülma vett
    3 klaasitäit kirsse (kivideta)
    2/3 klaasi suhkrut
    2 spl maisitärklist
    1 spl sidrunimahla
    2 tl riivitud sidrunikoort

    Taigna valmistamine

    1. Suures kausis segada jahu, suhkur, 1/8 tl soola. Hakkida juurde 6 spl võid. Supilusikahaaval lisada vesi ning segada taigen. Vormida ruudukujuliseks, katta toidukilega ning asetada pooleks tunniks külmikusse.

    2. Ülejäänud või sulatada. Segada kirsid, suhkur, maisitärklis, sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor, sulatatud või ning näpuotsatäis soola.

    3. Tainas jagada neljaks, igast osast vormida ring. Kaks ringi laduda ümmargustesse väiksematesse koogivormidesse, panna peale täidis ning katta see teise kihiga. Ääred suruda kinni ning torgata noaga mõned augud sisse. Küpsetada.

    Kirsijäätis

    Valmis koorejäätisele lisada aeglasel tulel keedetud ning purustatud kirsid tuhksuhkruga. Vahustada, valada magustoidukaussidesse ning külmutada.

    Kirsid šokolaadis

    Üks

    100 g vahukoort
    100 g tumedat šokolaadi (riivitud)
    ½ kg kirsse (eemaldada kivid, kuid jätta alles varred)
    ½ klaasi purustatud pistaatsiapähkleid

    Koor kuumutada keemiseni ning lisada riivitud šokolaad. Lasta seista 30 sekundit, kuni šokolaad sulab. Segada.

    Kasta iga kirss, võttes varrest kinni, koore-šokolaadi segusse, seejärel pähklipurusse. Asetada 10 minutiks külmikusse.

    Kaks

    Kirsse kividega
    Tumedat Bitteri šokolaadi või Fazeri küpsetus-šokolaadi

    Veevannis sulatada šokolaad, kasta kirsid üleni sisse (varrest hoides või teelusikaga aidates), tõsta hõbepaberile ja külmikusse jahtuma.