Lõhe-Brokkoli-Lillkapsa Quiche


Põhi
:
180g võid
3 dl jahu
0,5 tl soola
2 spl vett

Kate:
500g lõhet/forelli
väike brokkoli
pool väiksemast lillkapsast
180 ml vahukoort
3 muna
soola, sidrunipipart
100 g riivitud juustu
100 g sinihallitusjuustu

Näpi toasoe või jahuga muredaks taignaks, lisa sool ja vesi, saades ühtlane mass. Aseta tainas pooleks tunniks külmikusse tahenema — on parem vormida.
Lõika kalast õhukesed ribad, maitsesta kergelt soola ja sidrunipipraga. Lõika brokkolist ja lillkapsast väikesed õisikud ja keeda neid (või hauta) minut kuni 2 õrnsoolases vees (maks 0,3 tl soola poolele liitrile veele). Lillkapsas tahab veidi pikemat keetmist, kuid samas lillkapsa krõmpsumine pirukas on ka väga mõnus — seega kes tahab, hautagu lillkapsast kauem kui brokkolit.
Määri küpsetusvorm (kasutasin 24 cm läbimõõduga) võiga või kata küpsetuspaberiga. Vooderda vorm taignaga nii, et ääred oleks ka kaetud paar cm ulatuses. Aseta taignale kala, selle peale brokkoli-lillkapsaõisikud.
Klopi 3 munavalget (algses retseptis oli kirjas 3 tervet muna) vahtu, lisa vahukoor (180 ml) ja sinihallitusjuust ning riivjuust, lastes vahu peale seda saumikseriga läbi :D peale mida sai ka sinihallitusjuust ühtlaselt peeneks.
Vala antud kate pirukale ja küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit. Lase veidi jahtuda ja valmistu keelekaotuseks ;) Parim on täitsa jahtunult (siis ei jookse kooresegu pirukast nö.välja)


Singi-suitsujuustupirukas

Põhi:
150 g võid
250 g jahu
100 g hapukoort
näpuotsaga soola

Sõtkuda ainetest sitke taigen,katta kilega ja panna u 30 min külmikusse ootele. Külmas seisnud taigen suruda küpsetuspaberiga vooderdatud vormi põhja. Torgata taignapõhja kahvliga mõned augud ja küpsetada 200 kraadi juures kuldpruuni värvuseni. (u 10-12 min)

Kate:
200- 250 g sinki
200 g suitsujuustu
2-3 küünt küüslauku
1 sibul
3 muna
300 g hapukoort
soola, pipart
väike punt tüümiani

Tükelda sibul-küüslauk-sink ribadeks. Prae, jälgi et üle ei küpseta!
Riivi suitsujuust.
Klopi lahti munad, lisa hapukoor ja riivitud suitsujuust, sool, pipar, maitsesta peeneks hakitud tüümianiga. Sega korralikult.

Eelküpsetatud põhjale aseta praetud singi-sibulasegu ja seejärel vala üle muna-koore-juustuseguga. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 30-40 min.


Kohev kirsipirukas

Koostisosad:
 1.2 dl õli
 1.6dl vesi
 6.7dl pirukajahu (400g) Tartu Mill
 400g kirsid (kompotist)
 50g  mandlid
 Kaunistamiseks: tuhksuhkur

Valmistamine:
Pane pirukajahu (Tartu Mill) kaussi, lisa vesi ja taimeõli.
Kalla tainas umbes 2 cm paksuse kihina ahjuvormi, puista peale kirsid ja mandlilaastud ning küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit. 
Lase koogil jahtuda, puista üle tuhksukruga ning serveeri külma piimaga.