Koolivaheaja alguse RETSEPT: rukkileiva-kohupiimatort
Rukkileiva-kohupiimatort
Põhi
pool pätsi musta rukkileiba
50 g võid leiva praadimiseks
Täidis
800 g kohupiima
150 ml 35%-list rõõska koort
100 g suhkrut
4 muna
1 vanillikauna seemned või 1 tl vanillsuhkrut
1 sidruni mahl ja riivitud koor
150 g kuivatatud musti ploome või marju
Kate
4 sl suhkrut
3 sl nisujahu
2 sl võid
Kata lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja pane ahi 175 °C sooja. Lõika leib kuubikuteks, prae võiga läbi ja vala vormi põhja.
Vahusta munad suhkruga, lisa koor, kohupiim, vanill, sidrunimahl ning -koor ja viimasena ploomid või marjad. Sega ühtlaseks ja vala leivakuubikutele. Küpseta 40-45 minutit.
Katteks haki külm või jahu ja suhkruga segamini, puista tordile ja küpseta veel, kuni tort pealt helepruuniks tõmbub. Lülita ahi välja ja jäta tort mõneks ajaks ahju järelküpsema, siis ei vaju see keskelt lohku. Lauale serveeri jahtunult.