Niisiis, kui palju kulub:

  • Kohv — 2 tassi külalise kohta. Näiteks 25 külalisele kohvi keetmiseks vajad 8 liitrit vett ja pool kilo kohvi (ehk siis üks pakk). Saja külalise kohta on kohvi piisavalt, kui varud 30 liitrit vett ja 2 kilo (neli pakki) kohvipuru.

  • Vein — ühest pudelist saab täita 6-7 külalise klaasid.

  • Tort — kui teed ise tordi, siis 4 munaga tehtud koogist jagub kindlasti kümnele inimesele. Kuid kui kook on väga magus ning koogisööjad eelsitavad võtta vaid tükikese maitsmiseks, võib samast koogist jaguda ka 15 külalisele. 6 munaga tehtud tordist peaks jaguma 20 külalisele.

  • Keeksid jm. koogid — ühest koogist (näiteks ahjuplaadilaiune rullbiskviit) saab lõigata 30 viilu.

  • Pirukad ja pitsad — ümaras pirukavormis tehtud pirukast saab lõigata 8-12 tükki. Ahjuplaadil küpsetatud pirukast või pitsast lõikad vabalt 30 tükki.

  • Võileivatort — unusta ütlemine, et 1 cm paksune tükk on külalisele sobiv. Külalistele meeldivad võileivatordid. KOHE VÄGA!

    Serviisid ja klaasid — lauanõud

  • Papptopsikud sobivad loomulikult alati, kuid vaid teatud teemade ja vanusega pidulistele.

  • Plastmassist joogitopsid/šampusepokaalid on kenad esimesel peol, kuid nende kriimustused ja mõrad on siiski kerged tulema. Seega ära too eelmisest peost riiulile jäänud plastklaase.

  • Laenatud või üüritud klaasid (siis tõelisest klaasist) on hea variant juhuks, kui soovid peolaua ja -meeleolu loomisel panna rõhuku ehedusele.

  • Lauanõusid leiab ka internetist.

    Noad ja kahvlid

  • Varu kõigile oma abivahendid

  • Võta rahulikult — kui peolaud on kaetud nn rootsi lauaks, pole nugade-kahvlitega vaja teha muud kui need lauale panna, kasutades näiteks kahte samasugust potti või anumat.

    Kata värvidega

  • Papptaldrikutel on oma võlu ja tähtis roll meeleolu loomisel.

  • Serviis võib olla ühevärviline, laua saab rõõmsamaks erivärviliste salvrätikute ja loomulikult laudlinaga. Tähtis on, et servjetid ja laudlina sobivad omavahel kokku.
  • Hangi abiväge

  • Peoperenaise või -peremehe roll ei ole seista köögis pliidi ääres või joosta toa ja köögi vahet ära kandmas ning ette toomas.

  • Palu endale appi usaldusväärsed inimesed, kellega lepid täpselt kokku, kuidas, mida ja millal teha.

  • Kui sul on tutvusringkonnas mõni elukutseline lauakatja, pea temaga nõu. Muide, professionaal suudab üksi hoolitseda umbes 50 külalise eest. Kuid abikäsi pole kunagi liiga palju.

    järgneb