Maitseõlid:

Õli baasiks valige läbipaistev ja selge õli. Kõik sõltub teie soovist, tingimata ei pea kasutama just oliivõli.

Sobilikud ürdid:

Basiilik, estragon, salvei, koriander, pune, rosmariin, majoraan. Lisaks eelpool toodule, annavad hea maitsevarjundi ka till, küüslauk ja mädarõigas.

Ka ürtide valikus tuleks lähtuda maitse meelest. Kindlasti, peaks jälgima, et ürdid oleksid korralikult kuivanud, kuna toores ürt võib ka õlis tekitada käärimiseprotsesse ja nii võib õli muutuda hägusaks ja läbipaistmatuks.

Maitseained:
Hea on siinkohal kasutada terveid maitseaineid nagu vürts, kuivatatud tshilli piprakaun, kaneelikoor, rose` pipar, valge, must- ja roheline pipar. Huvitavat maitset saab lisada ka muskaadi, tähtaniisi ja köömnete näol.

Maitseäädikate valmistamisel peaks lähtuma samuti teadmisest, kas tegemist on dekoratiivse või tarbimise äädikaga! Kuna äädikhape on ühtlasi ka hea säilitaja, kus bakterid edasi ei arene, siis on valmistamine suhteliselt vaba. Tuleb ainult meeles pidada: erksavärviline materjal kaotab happelises keskkonnas pool oma värvist. Kasutada võib erinevaid äädikaid, näiteks tavalist 35% äädikat, punase ja/või valge veini äädikat, õunaäädikat.

Erinevatel äädikatel on ka erinevad toonid, samuti on võimalik ka ise äädikat maitsetaimedega värvida. Punast äädikat võid saada nii vaarikatest, maasikatest kui ka punasest paprikast, asetades lihtsalt mõne marja või paprikaviilu äädikapudelisse. Kollast värvust annavad võililleõis, kurkum ja safran. Rohelist äädikat on kõige parem teha, segades äädikasse spinatimahla. Igal juhul oleks parem, kui peale värvimist äädikas läbi kurnata, et üksikuid mistahes värvaine liblesid äädikasse ei jääks.

Tshilli õli

100g punaseid terveid tsillikaunu
1 l. rafineeritud seesami- , või mõnda muud rafineeritud õli
2 väikest rohelist magus paprikat

Pese tshilli ja paprika voolava vee all. Kuivata korralikult majapidamispaberiga ja laota kaunad väljavalitud pudelisse või purki segamini. Vala õli peale, nii et kaunad oleksid korralikult õliga kaetud.

Basiiliku õli

1 liiter oliivi-, või muud õli
100g värskeid terveid basiilikulehti

Pese basiiliku lehed ja kuivata seejärel korralikult. Aseta lehed pudelisse ja vala peale õli. Sulge pudel õhukindlalt. Ära aseta õlipudelit külma, kuid samas hoia ka päikse eest. Suurepärane maitseõli salatikastmete valmistamiseks.

Shalottsibula ja tshilli õli

50g kuivatatud tshillikaunu
200g puhastatud shalotsibula mugulaid
5-6 keskmist puhastatud küüslauguküünt
1 l. rafineeritud õli

Kuivata kõik ained korralikult, vaata, et sibul ja küüslauk oleksid terved. Aseta kõik ained sobilikku pudelisse ja vala õliga üle nii, et kõik ained oleksid kaetud.

Hea maitseõli salatite maitsestamiseks, ühepajatoitudes, sea-, lamba- ja ulukiliha maitsestamiseks.

Salatiäädikas

1 l. valgeveini äädikat
veidi värsket estragoni
veidi värsket tüümiani
2-3 värsket tsillikauna
2-3 puhastatud küüslaugu küünt
2 tl musta terapipart

Lao kõik ained segamini pudelisse. Vala äädikas peale, sulge pudel.

Metsmaasika-basiiliku äädikas

1,25 l. valgeveini äädikat
600g terveid ja puhtaid metsmaasikaid
Veidi värskeid basiilikulehti

Kuumuta metsmaasikad kergelt kuumas vees (kuni 45 kraadi juures 2-3 minutit). Aseta sõelale ja lase liigsel veel välja valguda. Pese ka basiilikulehed, kuivata ettevaatlikult. Aseta maasikad ja basiilikulehed kihiti pudelisse ja vala üle äädikaga. Sobib kalatoitude ja kastmete maitsestamiseks.

Erinevate vürtside äädikas

1 l äädikat (vabal valikul)
2-3 kaneeli koort
1 tl vürtsi teri
1 tl valget terapipart
1 tl rose`pipart
1 tl kardemoni
Veidi apelsinikoort

Keeda maitseaineid vähese veega kuni 5 minutit nii, et maitseained muutuksid raskemaks. Kurna vedelik läbi marli, kuid ära vedelikku ära viska. Aseta maitseained pudelisse ja vala sellesse ka maitseainete vedelik. Kõige lõpuks lisa äädikas ja kaaneta.