Lihtsad ja kiired toidud. Pasteedid

 (2)

Lauale pandava valiku määrab suures osas ära rahakoti suurus. Kokasaadete toidud on küll ahvatlevad, aga kujunevad paljudele liiga kulukaks ja lisaks nõuavad rikkaliku valikuga kaupluse lähedalolu. Kui aga veeta puhkust maakohas, kus vaid pisike külapood või autokauplus üksnes hädapärast pakub või hoopiski telgiga metsas olles, ka siis tahaks midagi suvist ja mõnusat. Sellest tulenevalt saigi pakutav valik tehtud.

POOLTEISETUNNISED PASTEEDID

Heeringapasteet
(valmib umbes 1,5 tunniga)

Vaja läheb:

2 vähesoolast heeringat või kahe heeringa fileed, s.t. 4 küljetükki
1 keskmine mugulsibul
1 hapu õun
3 muna
100 g võid
Värsket tilli ja peterselli

Valmistamine:

Panna munad keema. Samal ajal puhastage sibul ja hakkige see hästi peeneks. Õun koorida ja jagada neljaks. Lõigata südamik välja ning lõigata tükkideks. Kõvaks keedetud munad koorida ja tükeldada. Heeringas fileerida ja tükeldada. NB: püüdke välja saada ka lihaste vahel paiknevad peened luud, mida vähem neid sisse jääb, seda meeldivama konsistentsiga pasteet saab. Nüüd laske kõik komponendid, k.a. või, kaks korda hakklihamasinast läbi. Segage segu hoolega läbi, et tekiks ühtlane mass, mis tuleks tõsta kaussidesse või plastkarpidesse ning jätta umbes üheks tunniks külmkappi järelvalmima.

Kasutamine:

Pese, nõruta ja haki maitseroheline. Valminud pasteeti sobib kasutada ükskõik milliste leivatoodetega. Määrige pasteet näiteks teraleiva viilule ja kaunistuseks raputage peale näpuotsatäis hakitud rohelist.

Hea on teada, et:

  • kui vähesoolast heeringat parasjagu ei ole, siis on soovitav soolasemat kala enne tarvitamist leotada umbes tund aega piimas või veel parem kaljas. Seda sobib teha ka teiste tugevalt soolatud kaladega.
  • kui kardate, et munakoor keeb tugevalt munavalge külge ja teda on raske suurte kaotusteta eemaldada, siis tõstke munad keevast veest võimalikult külma vette ja poole minuti pärast uuendage see veelkord külmaga — peaks koore kenasti lahti lööma.

    Vasikamaksa pasteet
    (valmib umbes 1,5 tunniga)

    Vaja läheb:

    500 g vasikamaksa
    1 keskmise suurusega mugulsibul
    2 keskmist porgandit
    100 g võid
    Maitsestamiseks rohelist tilli, peterselli, musta peenestatud pipart ja soola.

    Valmistamine:

    Maks puhastada soontest ja tükeldada. Sibul koorida ja peenestada. Porgandid keeta ja lõigata viiludeks. Suurel pannil sulatada või ja praadida selles maksatükke. Valminud tükid tõsta pannilt jahtuma. Praadimisest pannile järele jäänud võisse panna küpsema sibul ja porgand. Kõik praetud koostisosad lasta hakklihamasinast kaks korda läbi. Maitsestada soola ja pipraga ning segada hoolega. Valminud pasteet panna kaussidesse või plastkarpidesse ning lasta külmikus umbes tund aega valmida.

    Kasutamine:

    Pese, nõruta ja haki maitseroheline. Valminud pasteeti sobib kasutada ükskõik milliste leivatoodetega. Määrige pasteet näiteks teraleiva viilule ja kaunistuseks raputage peale näpuotsatäis hakitud rohelist.

    Hea on teada, et:

  • maksapasteedi segusse võiks lisada umbes supilusikatäie brändit. Promille ei tekita, aga segu vahustub kergemini ning maitse ja lõhn on hoopis etemad.
  • kellele meeldib lihapasteetide alla võid määrida, siis soovitan, uute maitsenüansside saamiseks, katsetada järgmist: segage võisse lusikaotsatäis sinepit või mingit teravamaitselist valmis segu (näiteks Adžika).

    Pasteet kanafileest
    (valmib umbes 1,5 tunniga)

    Vaja läheb:

    300 g kanafileed
    1 keskmine mugulsibul
    1 keskmine porgand
    3 muna
    1 õun
    100 g võid
    Maitsestamiseks rohelist tilli ja peterselli, musta peenestatud pipart ja soola.

    Valmistamine:

    Fileed keeta umbes 20 minutit kergelt soolaga maitsestatud vees. Tõsta seejärel puljongist välja ja lasta jahtuda. Sibul puhastada ja hakkida peeneks. Õun koorida. Lõigata neljaks ning puhastada südamikust ning lõigata tükkideks. Porgand keeta pehmeks, koorida ja lõigata kuubikuteks. Kuumutatud pannil lasta võil sulada ja praadida selles aeglasel tulel sibul , porgand ja õunatükid. Munad keeta kõvaks ja lõigustada. Kõik koostisosad lasta kaks korda hakklihamasinast läbi. Segada hoolikalt ühtlaseks massiks ning maitsestada. Valminud pasteet asetada umbes tunniks külmkappi valmima.

    Kasutamine:

    Pese, nõruta ja haki maitseroheline. Valminud pasteeti sobib kasutada ükskõik milliste leivatoodetega. Määrige pasteet näiteks teraleiva viilule ja kaunistuseks raputage peale näpuotsatäis hakitud rohelist.

    Hea on teada, et:

  • kui soolasite keedetavad komponendid: liha ja porgandid, kogemata üle, siis valage neile keeva vett ja laske umbes 2-3 minutiks keema tõusta. Probleemi nagu poleks olnudki!

    Samas sarjas tulekul veel

    Einevõileivad ja suupisted
    Salatid
    Kiired supid
    Pudrud
    Grillid, shashlõkid