NB! Selle roa valmistamiseks on vaja savipotti.

1. Hõõru kana soola ja oliiviõliga. Poolita sidrunid ja topi koos salveiga kana sisse.
2. Koori pastinaak ja lõika õhukesteks viiludeks. Aseta kana savipotti, rind ülespoole ja piki ääred pastinaagiga. Piserda pastinaaki natukese oliiviõliga ja pane potile kaas peale.
3. Küpseta kana 180° ahjus 2 tundi. Lõpus võta potilt kaas, pintselda kana sulavõiga üle ja lase pruuniks küpseda.
4. Serveerimisel haki peale rohelist sibulat. Ja pea meeles, et kõige parem osa on aeglasel küpsemisel eraldunud kanamahlad, millele sidrun ja salvei annavad imepärase maitse. Niisiis kints taldrikule ja lusikatäis kastet kindlasti peale.
Muuseas: see roog sobib väga hästi hanerasvaga küpsetatud kartulitega.


* * *

Krõbeda mütsikesega seenevormid
KUUELE

400 g seeni (Valige need oma maitse järgi, minul oli käepärast kukeseeni.)
1 kg lehttaignat
1 sibul
0,5 dl valget veini
100 g suitsujuustu
soola, pipart
tüümiani
1 muna
praadimiseks õli ja 50 g võid
1 pakk vahukoort

1. Tükelda seened, haki sibul ja prae võis ning väheses õlis kergelt läbi.
2. Lisa vahukoor ja hauta umbes 5 min.
3. Lõpuks lisa vein ja hauta veel üks minut. Maitsesta soola, pipra ja värske tüümianiga.
4. Aseta seened kuude kuumuskindlasse vormi ja riivi igale vormile peale suitsujuustu.
5. Lõika lehttaignast välja ümmargused kettad, suuremad kui vormid. Pintselda taignakettaid altpoolt lahtiklopitud munaga, et taigen paremini vormile kinnituks.
6. Aseta kõikidele vormidele taignamütsid peale ja suru servadest kinni. Pintselda ka pealt munaga ja küpseta 200° ahjus umbes 15 min, kuni pind on kuldne ja krõbe. Serveeri riivitud suitsujuustu ja basiilikulehega.


* * *

Ahjulõhe toorsuitsupeekoniga
KAHELE-KOLMELE

tükk lõhefileed (mul umbes 500 g)
3 viilu toorsuitsupeekonit
3 rosmariinioksa
soola, pipart
300 g šampinjone
külmpressitud oliiviõli

1. Piserda ahjuvorm oliiviõliga üle ja aseta sellele soolaga hõõrutud lõhefilee.
2. Pane rosmariinioksad ja toorsuitsupeekoniviilud lõhefileele. Maitsesta pipraga.
3. Küpseta 200° ahjus 15 min.
4. Võta vorm ahjust välja ja lisa viilutatud šampinjonid. Piserda natukese oliiviõliga ja pista uuesti ahju. Küpseta veel 15 min, kuni peekon on krõbe, kala küps ja šampinjonid kenasti pruunid.
5. Maitsesta šampinjone lihtsalt soola ja pipraga.


* * *

Hanerasvaga kartulid
KOLMELE-NELJALE

1 kg poleeritud kartuleid (väiksemaid)
2 sl hanerasva
paar oksa rosmariini
soola
4 sl oliiviõli

1. Poolita kartulid ja auruta poolpehmeks.
2. Aseta vormi, piserda oliiviõliga üle, lisa hanerasv, rosmariin ja sool.
3. Sega läbi ja küpseta 200° ahjus 20 min, kuni kartulid on kuldsed ja krõbedad.

Hanerasv annab kartulitele mõnusalt rammusa ja vanaaegse maitse. Just sellised olid kunagi need maailma kõige paremad ahjukartulid, mida vanaema ikka aegajalt küpsetas. Nipiks oligi hanerasv. Nüüd siis tean…


* * *

Spinati-kartulivorm hõbeheigi ja munaga

400 g hõbeheiki
500 g kartuliputru
400 g spinatit (külmutatud sobib hästi)
3 muna
tilli
rohelist sibulat
soola, pipart
100 g võid
2 klaasi piima
1 sl oliiviõli

1. Keeda kala piimas pehmeks ja nõruta keeduvedelik ära.
2. Lase spinat sõelal sulada nõruta vesi ära. Üleliigse vee võid ka välja pigistada.
3. Sulata potis 50 g võid ja lisa natuke oliiviõli. Lisa spinat, hauta paar minutit, maitsesta soola ja pipraga ning aseta ahjuvormi.
4. Lisa hõbeheik, hakitud till ja roheline sibul. Peale pane kolm lahtilöödud muna. Maitsesta soola ja pipraga ning kata kartulipudruga. Peale aseta veel võitükikesed ja küpseta 200° ahjus 30 min.


* * *

Elustav ingveritee
NELJALE-VIIELE

0,5 kannutäit kanget musta teed
0,5 kannutäit piima (3,5 %)
2 aniisiseemet
3 muskaadiõit
4 cm ingverit
2 kaneelipulka
1 sl mett

1. Keeda tee valmis.
2. Vala piim potti, lisa aniisiseemned, kaneelikoor, muskaadiõied ja purukspressitud ingver. Kuumuta kuni keemiseni, vala hulka tee hulka ja lisa mesi.
3. Kalla tee läbi sõela kannu, eemaldades teepuru koos lisanditega. Serveeri kuumalt! Kõige tõhusam soojendaja kõledal novembrikuul.