Ma ei pea kunagi retseptist täpselt kinni, teen rohkem oma tunde järgi. kunagi täpselt retseptist kinni ei pea, vaid teen rohkem tunde järgi. Olles ise suur kalasõber pakun ka oma külalistele sageli kalatoitu. Elan Prantsusmaal ja vaieldamatuks lemmikuks meie sõprade hulgas siin on kujunenud heeringatort musta leivaga. Prantslased teadupärast ise söövad igapäevaselt valget saia, aga eesti musta leiba või rukkileiba nõuavad meil külas olles alati.

Vaja läheb:

500 g värsket musta leiba
4-6 kergelt soolatud heeringafileed
4-5 väikest punast sibulat
50 cl hapukoort
1 spl Dijoni sinepit
veidi meresoola, värskelt jahvatatud musta pipart, värskelt riivitud sidruni koort
3 kõvaks keedetud kanamuna või 7 keedetud vutimuna
kui on, siis punast kalamarja ja kappareid
10 kirsstomatit, murulauki ja tilli garneeringuks

Kuidas valmistada?

Leib käte vahel murendada ja teha poolest kogusest üks kiht umbes 7 cm-i kõrguse äärega anuma põhja. Seejärel tükeldada heeringafilee terava kööginoaga hästi peeneks ja asetada heeringakiht leivakihile, sibulad peenestada ja asetada heeringale, peale kallata heeringafilee marinaad.

Hapukoorele lisada sinep, veidi meresoola, pipart ja riivitud sidrunikoor, hästi segada. Seejärel panna üks kiht seda kastet heeringa-sibulakihile ja seejärel kogu seni anumal olev kihistu terava noaga põhjani läbi torkida. Nüüd panna peale taas kiht pudistatud leiba, suruda hästi kinni, soovi korral kappareid ja punast kalamarja ning katta kõik järelejäänud kastmega.

Oluline, et oleks ikka ilus paarsentimeetrine kiht kastet peal. Torkida taas noaga läbi põhjani, siluda ja panna külmkappi paariks tunniks või terveks ööks seisma. Hiljem garneerida keedumuna sektorite, kirsstomatite, murulaugu ja tilliga.

Seda tordivarianti serveerin kohe sellest anumast, kus ta valmistatud on.