Šampinjoni — juustupirukas

Taigen:

300g jahu
200g margariini
2 muna
0,5 l vett
1tl. küpsetuspulbrit
0,5tl. soola

Kate:

250g šampinjone
100g juustu
2 suurt sibulat
250g hapukoort
klaas piima
sutsu soola
sutsu pipart
toiduõli

Valmistamine:

Valmista taigen. Sulata margariin vedelaks, lase natuke jahtuda, lisa sellele munad ja klopi. Ka sool pane juurde. Kalla peale vesi, sega sisse jahu ja küpsetuspulber. Lase mõni minut soojas kerkida, seejärel pane lahtikäivasse pirukavormi või küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile servad üles. Küpseta põhi, kuid torka kahvliga tainasse enne augud sisse.
Katte tegemiseks vala pannile toiduõli, kuumuta ja prae selles tükeldatud sibulad. Pane sinna ka seened ja maitsesta. Tee eraldi anumas valmis kattesegu, milleks on hapukoore — piimasegu. Laota põhjale sibulad — seened. Kalla vahele vedel segu ning puista kõige peale juust. Pane kõik ahju 190 kraadi juurde küpsema ligikaudu 35 minutiks.


Lihapirukas

Täidis:

400 g segahakkliha

3 muna

2 väiksemat sibulat

Valget peenikest pipart

Soola

Veidi võid

Prae vähese võiga peenestatud sibul, lisa hakkliha ja toored munad. Sega segu hoolega ja lisa sool, pipar

Pärmitainas:

0,5 l piima

Pakk pärmi

Veidi suhkrut, soola

0,5 sidruni riivitud koor

1,5 supilusikatäit oliivõli

Valmistamine:

Sega leige piim pärmiga, lisa veerand jahust, sool, suhkur ja kerkima pooleks tunniks.

Lisa ülejäänud jahu, sidrunikoor ja oliivõli . Lase kerkida kuni taigen kahekordistub.Rulli taigen ja vormi piklikud pirukad. Pannil lase 10 min pirukail veel kerkida, siis määri munaga ja 200 kraadilisse ahju, kuni pealt ilusad pruunid. Ahjust välja, siis määrida pealt võiga ja hoida veidi puhta köögirätiku all.

Lehttaina šampinjoni-hakklihapirukas

1 kg lehttainast

Täidis:

400-500 g hakkliha

paar sibulat

1 purk šampinjoniviile

1 väike porru

1,5 dl hapukoort

väike pakike (100 g) riivjuustu

 soola

musta pipart

sidrunpipart

Valmistamine:

Sibulad, porrulauk hakkida ja pruunistada pannil koos hakklihaga. Lisada šampinjoniviilud ja kuumutada veel paar minutit. Seejärel lisada hapukoor, kuumutada veel kuni 5 minutit, maitsestada soola ja pipardega (neid panen alati maitse järgi ). Lasta jahtuda, lisada riivjuust, segada.

Lõigata lehttainas kaheks, rullida lahti. Tõsta üks tainapool küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, katta täidisega, tõsta teine tainapool peale ja ääred korralikult kokku vajutada. Määrida pealt munaga ja torgata kahvliga augud sisse.

Küpsetada 200-kraadises ahjus ca 40 minutit, kuni pealt on muutunud ilusaks kuldkollaseks.

Sellest kogusest saab ühe korralikult suure ahjuplaaditäie. Eriti hästi maitseb ahjusoojalt.

Tuunikala-kukeseenepirukas

Soolane juustu muretigen.

2/3 pakki võid

100 g juustu riivitult

200 g jahu

tiba vett ja soola ning pipart

Küpsetad u7 minutit lahtises vormis, kus servad on kenasti üles keeratud.

Täidiseks segu tuunikalakonservist, 200g kodujuustust, 4 munast. Vöimalusel lisa kukeseeni. Maitseks veidi soola ja pipart. Küpseta, kuni pirukas on kuldpruun.
Kaneelisaiakesed (valmib u 15tk)

Vaja läheb:

pärmi-lehttaigen

1 muna

Täidis:

75g võid

0,75dl suhkrut

1,5tl kaneeli

Pumat:

60g šokolaadi

30g vahukoort

30g piima

Valmistamine:

1. Täidise jaoks sulatada potis või, lisada suhkur ja kaneel, lasta maha jahtuda.2. Rullida toasoe taigen ristkülikukujuliseks tükiks. Määrida täidis taignale ning rullida laiemast servast kokku. Lõigata rullist mõne sentimeetri paksused viilud, asetada ahjuplaadile, määrida saiad munaga ning küpsetada kuldpruuniks. Küpsetada 200-225 kraadises ahjus 10-15min. Ahjust võttes jäta saiakesed jahtuma.3. Soojendada pliidil pumati ained, kloppida ühtlaseks ja pintseldada veidi jahtunud saiad pumatiga.


MAITSVAD SEENETASKUD (4-le inimesele)

400 g. valmis muretaignat

Täidis:

4 dl kergelt keedetud või praetud seeni, näiteks: kupatatud pilvikud või praetud kukeseened.

1 sibul

1 küüslauguküüs

50 g sinki või vorsti ( lõigata kuubikuteks)

2 sl võid

1 tl rosmariini

1 sl hakitud peterselli

soola

veidi pipart

jahu küpsetamiseks

1 muna määrimiseks

Valmistamine:

Pannil sulatada või, lisada hakitud seened,sibul ja singi/vorstikuubikud. Praadida pannil kergel kuumusel ligi 30 minutit.

Lisada peterselli, rosmariini. Maitsekuse lisamiseks lisada ka veidikene soola ja piprart.

Rullida tainas lahti, lõigata 16x16 cm suurused ruudud ja katta/pintseldada klopitud munaga üle.

Lisada taignaruudukestele seenetäidis. Taigna nurgad keerata täidise peale kokku ja pigistada taignataskud kinni,

Lisa taignataskud ahjuplaadile (alla lisa küpsetuspaber) ning pintseldada munaga üle.

Küpsetada 10-17 minutit 225 kraadises kuumuses.

Vala klaas piima pirukate kõrvale ja lase heal maitsta!