Via Naturale’i toitumisspetsialisti Sirli Kivisaare meelest ei tarbi eestlased spinatit kaugeltki mitte piisavalt. Vähemalt keskmised eestlased mitte.

“Mäletan enda lapsepõlvestki, et ega see spinati maitse väga meeltmööda olnud,” mõistab ta aastaid kestnud üldise spinatipõlguse põhjusi. Ent õigesti valmistatud spinatiroog viib lausa keele alla, kinnitab ta.

Värskena sobib spinat salatitesse, kuid seda võib südamerahus ka keeta ning panna suppidesse ja kalatoitudesse ning lisada pastale. Ent rasvaste lihapalade kõrvale spinat ei sobi, sest see taim on juba iseenesest üsna tummine.

Et spinat ei kaotaks kuumutamisel toiteväärtust, tasuks see soojadele roogadele lisada viimasel hetkel. Nii jäävad alles kõik kasulikud ained — ja neid on spinatis oi kui palju!

Ohtralt head kraami

Kivisaar, kes peab loenguid ka Annely Sootsi Koolituse Tervisekoolis, ütleb, et spinatit tunnustatakse peamiselt kui seedimise ja nägemise korrashoidjat. “Kuna spinat on rohelistest köögiviljadest üks kõrgema toiteväärtusega ja lisaks väga hea mineraalainete ja vitamiinide allikas, mõjub ta kindlasti kogu kehale hästi,” on Kivisaar veendunud.

Lisaks usub Kivisaar, et spinat aitab pärast pingutavat treeningut kiiresti jõuvarud taastada ning tõstab toonust.

Ära üle pinguta!

Spinat, millel nii palju häid omadusi, tundub olevat lausa supertoit! Siiski hoiatavad toitumisspetsialistid, et seda ei tohi süüa ülemäära suurel hulgal korraga ja liiga sageli. Kivisaar selgitab, et kuna spinatis on rohkesti oblikhapet ja puriine, võib see kehvasti mõjuda neile, kes kannatavad podagra, neeru- või põiekivide, jämesoolepõletiku või maksa- ja kõhunäärmehaiguste käes. Neil võib suur spinatisöömine tervise veel kehvemaks teha.

Takkapihta teab Kivisaar, et just spinatist on leitud kõige rohkem pestitsiite ehk taimekasvatusjääke, mis võivad organismile liiga teha.

See tähendab, et söö spinatit, aga pea piiri! Ning kasuta väikeseid nippe, et halvad asjad spinatist välja saada. “Oblikhappest lahtisaamiseks soovitatakse spinatit keeta kaaneta potis ning aeg-ajalt puulusikaga segada. Väidetavalt jääb sellise töötlemise järgselt C-vitamiin spinatisse alles, kuid oblikhape kaob,” annab Kivisaar väärt nõu.

Teine spetsialistide soovitus on lisada spinatitoitudele piima, sest selles sisalduv kaltsium seob vaba oblikhappe ja muudab selle organismile kahjutuks. “Ning võimalusel eelistage oma peenralt pärit või orgaaniliselt kasvatatud spinatit,” võtab Kivisaar teema kokku.