Sissejuhatus

Minu esimene raamat oli Sulle toeks tõelise armastuse otsinguil — olgu tegemist armastusega kallima, pere või iseenda vastu. Me kõik teame ju üht: et armastada kedagi teist, peame esmalt õppima armastama iseend!

Kuidas end armastada? Asi on lihtne. Selleks pead iseendaga rahul olema — peamiselt oma enesetunde ja välimusega. Selle saavutamiseks pead Sa enda eest hoolitsema, nagu Sa teeksid seda kallima puhul. Kahjuks kipume me end väga hõlpsasti unustama, jättes unarusse tervise, heaolu ja füüsise.

On tõestatud, et inimese füüsiline seisund mõjutab suuresti ka tema vaimset seisundit. Seepärast olen ma siin, et panna alus ühele tugevale ja tervele Sinule! Sellele raamatule toetudes läbid Sa teekonna, kust väljud võitjana just Sina. Teekond, mille lõpuks leiad end tervislikumalt toitumast, tänu millele on Sul varasemast rohkem energiat, rohkem enesekindlust ja rahulolu iseendaga ning üleüldiselt suuresti paranenud enesetunne.

Kust alustada? Iga raamatu peatükk on justkui üks samm lähemal tervele Sinule. Alustada tuleb vaid esimeselt lehelt, esimesest retseptist. Iga peatükk tutvustab Sulle üht väetoitu, mis on alati olnud meile kättesaadav, kuid mille kasulikkusest me veel teadlikud polnud. Samuti on igas peatükis minu enda neli maitsvat retsepti, kuidas neid supertoite oma toidulaual igapäevaseks muuta.

Sinu ainus töö on neid väetoite süüa — katseta köögis nendega ise või mängi minu väljapakutud retseptidega, mida on raamatu peale kokku lausa 60!

Kas Sa oled valmis parandama oma elukvaliteeti? Kas oled valmis sööma tervislikku toitu, mis maitseb paremini kui kunagi varem?

Kas Sa oled valmis saavutama supertoitude abil oma SUPERMINA?

Seda ma arvasin! Niisiis asume esimese peatüki juurde…

Lase toidul olla ravim, mitte ravimitel olla toit.

INGVER

Ingver on suurepärane koostisaine mitmesugustes toitudes ja sellel on tervisele laialdased kasulikud omadused.

Kõrge toiteväärtus

Ingverile annavad vürtsikuse risoomis leiduvad terava maitsega eeterlikud õlid, mida on tavaliselt kokku 1–3% kuivkaalust.

Eeterlikest õlidest on tuntumad tsinkberool ja tsinkbereen. Peale selle on ingveris ka fenoole sisaldavaid vaikaineid, nagu tsingerool ja gingerool, mis annavad taimele vürtsikalt terava maitse.

Süsivesikuid ja valke leidub piisavalt, need tingivad ka risoomi kalorsuse — 100 grammi värsket ingverit annab keskmiselt 40 kilokalorit. Siiski on sellel näidul vaid teoreetiline väärtus, sest nii palju keegi seda maitsetaime ei söö.

Vitamiine sisaldavad ainult värsked risoomitükid, kuivatamisel läheb enamik neist kaduma. Mikroelemendid jäävad kuivatamisel alles. Ingveris on märkimisväärselt rauda, fluori, joodi ja mangaani.

Looduslik ravim

Ingver aitab tasakaalustada veresuhkrut, kolesterooli ja rasvu. Sel moel aitab see ennetada metaboolse sündroomi ja diabeedi teket. Kui diabeet on juba tekkinud, siis aitab ingver vähendada selle komplikatsioone, reguleerides keha vedelikuvajadust ning vähendades urineerimisvajadust ja uriiniga väljuvaid valke.

Ingveril on leitud tugevam bakterivastane toime kui antibiootikumidel ja selle abil saab võidelda nii põletiku kui ka vähi vastu.
Ingveri põletikuvastane toime aitab leevendada artriiti, ennetada vähki ja eesnäärmeprobleeme ning toetada keha kõigi põletikuliste protsesside puhul.

Ingverist on abi võitluses eri tüüpi vähirakkude vastu, sealhulgas kõige aktiivsemate ja raskemini ravitavate vähkide, nagu kopsu-, munasarja-, soolestiku-, rinna-, eesnäärme-, pankrease- ja nahavähi puhul.

Ingver on tõhus abivahend seeneliste vastu.

Ingver aitab suurepäraselt rahustada ärritunud seedimist ning leevendada kõhuvalu. See aitab seedimisele kaasa ilma mingite negatiivsete kõrvalnähtudeta ning sellel on soolestiku krampide vastane toime. Ingveri krampidevastane toime aitab leevendada ka menstruaalvalusid.

Ingveril on iiveldusevastane toime. See aitab paljudel naistel leevendada iiveldust raseduse esimese trimestri ajal ning sellest on abi ka vähipatsientide keemiaravi kõrvalnähtude leevendamisel.

Ingver aitab ennetada paljude toksiliste ainete tekitatavat kahju, nagu näiteks pestitsiidid, vähiravimid ja maitsetugevdaja naatriumglutamaat. Ka radiatsiooni puhul aitab ingver keha kaitsta ning ennetada selle põhjustatud oksendamist ja maitsemeele muutust.

Ingveritee kiirendab seedeprotsesse ja parandab toitainete imendumist.
Ingveritee leevendab ka kõhupuhitust ja gaase, mis tekivad tihti liigrasvase toidu tarbimisel või ülesöömise tagajärjel. Ingveri abil on võimalik ka oma söögiisu kontrolli alla saada.

Vürtsine kõrvitsakoogi-latte


kahele

Kõrvitsasiirup (kuuele):

  • 150 g kõrvitsapüreed
  • 100 g mett
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • ½ tl piparkoogimaitseainet
  • ½ tl muskaatpähklit
  • ¼ tl Himaalaja soola
  • ¼ tl ingveripulbrit
  • ¼ tl jahvatatud nelki

Latte:

  • 2 shot’i espressot
  • 5 dl mandlipiima
  • 4 tl vürtsikat kõrvitsakoogisiirupit

Kaunistamiseks:

  • kookoskoort
  • kaneeli

Töötle kõik siirupi koostisained saumikseriga kokku.
Kalla potti ning lase madalal tulel keema.
Lase muliseda 5 minutit ning jäta jahtuma.
Valmista 2 shot’i espressot.
Soojenda potis piim ning vahusta kreemja tekstuurini.
Aseta kahte latte-klaasi siirup ning sega hulka espresso. Ülejäänud siirupit säilita külmkapis kinnises anumas.
Kalla peale vahustatud piim ning kaunista kaneeliga.
Kui armastad kohvi peal vahukoort või lihtsalt tahad midagi magusamat, siis lisa kõige peale lusikatäis kookoskoort.
Serveeri kohe ja naudi!

Röstitud porgandi hummus


neljale

  • 400 g kikerherneid
  • 300 g (4 keskmist) porgandit
  • 2 hakitud seemneteta tšillipiprakauna
  • 35 g mett
  • 20 g külmpressi oliiviõli
  • 20 g hakitud ingverit
  • 13 g hakitud küüslauku (2 küünt)
  • 2 sl maitsepärmi
  • 2 sl tahini’t
  • 1 sl jahvatatud vürtsköömnet
  • ¾ tl Himaalaja soola
  • vett

Lõika porgand sektoriteks ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Sega kausis kokku oliiviõli, mesi, ingver, tšilli ja küüslauk.
Vala porgandid seguga üle ning küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni porgandid on pehmed.
Eemalda kikerhernestelt nahk ning püreesta ühtlaseks kõikide ülejäänud koostisainetega.
Lisa vett vastavalt soovile.
Serveeri dipi või määrdena!

Ingveri-toortatrapuder


ühele

  • ½ banaani
  • 45 g üle öö leotatud toortatart
  • 8 g riivitud ingverit
  • 125 ml kookospiima
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • näputäis Himaalaja soola

Aja piim potis keema ning alanda temperatuuri.
Sega sisse kõik peale toortatra ja püreesta saumikseriga ühtlaseks.
Seejärel sega sisse toortatar, keeda veel veidi ning serveeri värskete marjade ja puuviljadega.

Vitamiinismuuti


ühele

  • 1 banaan
  • 1 porgand
  • 150 ml kookospiima
  • 100 ml värskelt pressitud apelsinimahla
  • 1 sl tšiiaseemneid
  • 5 g riivitud ingverit
  • ½ tl kaneeli
  • ¼ tl kurkumit

Purusta kõik koostisained saumikseriga või kannmikseris ja serveeri jahutatult.