Kokandus ja šokolaad on alati käsikäes käinud. Šokolaadi kasutamise võimalused köögikunstis on ääretult laiad. Sellegipoolest on enamik meist harjunud šokolaadist just midagi magusat valmistama teadmata, et tegelikult annab šokolaadi ka soolastesse roogadesse lisada.

Soolaste roogade juures on oluline, et šokolaad oleks kindlasti tume (vähemalt 70% kakaosisaldusega). Kindlasti tuleks lisatava šokolaadi kogusega ettevaatlik olla, kuna liiga palju šokolaadi võib toidu maitse ära rikkuda.

Kuna šokolaad on ääretult kapriisne kuumtöötlemise koha pealt, siis on oluline, et kasutatavad töövõtted oleks õiged. Valede töövõtetega võib näiteks šokolaadi sulatamisel mõnusalt voolava konsistentsi asemel tulemuseks olla hoopis tahke ja ebamäärane šokolaadikäkk, mida on väga raske toidus kasutada.

Annan mõned näpunäited ja ideed, kuidas šokolaadi toidutegemisel kasutada ja midagi maitsvat valmistada. Lisaks ka kaks väga lihtsat retsepti.

Šokolaadi sulatamine

Šokolaadi sulatamine on imelihtne, kuid on mõningad reeglid, mida kindlasti eirata ei tohi.

  • Sulatades šokolaadi vesivannil tuleb hoolikalt jälgida, et vesi ei oleks liiga kuum.
  • Teine tähtis reegel vesivannil sulatades on, et vesi ei satuks sulatatava šokolaadi hulka. Tagajärjeks on tükki läinud šokolaad.
  • Üks kõige lihtsamaid viise šokolaadi sulatamiseks on mikrolaineahju sulatusprogrammi kasutamine. Väga lihtne ja kiire.

Temperatuur

Šokolaad ei kannata suurt kuumust, seda eriti sulatamisel. Liiga madalal temperatuuril šokolaad ei sula, kuid liiga kõrgel kuumusel läheb šokolaad tükki. Seega on oluline õige temperatuur. 50 — 60 kraadi on väga hea temperatuur šokolaadi sulatamiseks.

Glasuurimine

Kõige lihtsam šokolaadiglasuuri retsept erinevate dessertide kaunistamiseks ja maitsenüansi andmiseks: võta 125 grammi tumedat šokolaadi, 125 ml vahukoort ja 30 g võid. Tükelda šokolaadi hästi peeneks, vala kaussi. Kuumuta potis koor ja või ning vala šokolaadi hulka, seejärel sega ühtlaseks massiks. Lase jahtuda käesoojaks ja glasuur ongi valmis.

Glasuuri variatsioonid

Kui sul on olemas glasuuriretsept, siis annab selle põhjal luua väga vingeid ja maitsvad maitsekombinatsioone. Lisa glasuurile juurde röstituid pähkleid, tibake brändit või hoopis väheke kanget espressot, mis muudab maitse põnevamaks ja uudsemaks. Neid variatsioone on tegelikult

palju rohkem, lase vaid fantaasial lennata ning katseta! Vedelike lisamisel on tähtis, et ei tee seda suurtes kogustes, kuna see võib viia konsistentsi paigast. Seega ongi tähtis, et kohv ja alkohol oleksid kanged, mis annavad neile omapärase maitse juba väikese koguse lisamisega. Suurepäraseks lisandiks on ka erinevad essentsid.

Kõige lihtsam ja sõltuvust tekitav šokolaadikook:

200 g võid 82%

150 g suhkrut

200 g tumedat šokolaadi 70%

4 L-suuruses muna

1 spl jahu

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Lisa potti või, suhkur ja šokolaaditükid. Sulata madalal temperatuuril kuni kõik on ühtlaseks massiks sulanud. Vala segu suurde kaussi. Sega üks haaval sisse munad ja sega ühtlaseks massiks. Viimasena sega juurde 1 spl jahu. Määri koogivormi ääred võiga kokku. Vala saadud šokolaadimass 24 cm suurusesse koogivormi mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga. Küpseta kooki 200 kraadi juures 20 minutit või kuni tikuga koogi keskmist osa testides tikk puhtaks jääb. Serveeri.

Šokolaadivinegrett:

100 ml oliiviõli

40 g tumedat suhkrusiirupit

55 g balsamico äädikat

20 g tumedat šokolaadi 70%

Kaalu topsi oliiviõli, suhkrusiirup, balsamico äädikas ja sega ühtlaseks massiks. Viimasena riivi juurde peene riiviga tumedat šokolaadi ja sega läbi. See vinegretti sobib imehästi näiteks ahjupeetide kastmeks.