Midagi kadripäeva söögilauale

 (3)
Naisteka arhiivist
peedid
Scanpix

Traditsioonilisteks kadripäeva söökideks olid tuhas küpsetatud kaalikad või naerid ning kruubipuder, mille kõrvale joodi hapupiima. Tänapäevastes majapidamistes leidub vaid vähestel inimestel ahjusid, kus saaks valmistada tõelisi tuhas küpsetatud kaalikaid ning ka tõelist ahjus hautatud kruubiputru saavad teha üksnes puuküttega ahjude omanikud.

Muutunud on oluliselt ka toitumistavad. Kuigi tuhas küpsetatud kaalikad ja naerid on tõesti head, siis paljud pelgavad neid isegi proovida. Kuna vegetaarlastele võiks selline traditsiooniline toit huvi pakkuda, siis selline on minu ema kaalikaküpsetamise õpetus:

  1. ahi jätta paaril-kolmel korral enne kaalikate küpsetamist tuhast puhastamata.
  2. Ahi kütta puudega peaaegu lõpuni, nii et viimased söed veel hõõguksid.
  3. kuum tuhk ja söed segada ja roobitseda sellesse kaalikate jaoks “pesad”.
  4. suure rusika suurused (magusad) koorega kaalikad paigutada “pesadesse” ja katta pealt kuuma tuhaga.
  5. sulgeda ahjuuks ja mõne aja möödudes ka ahjusiiber.
  6. 1,5-2 tunni möödudes teha kaalikale “tikuproov”. Selleks võib kasutada ka puitvarrast. Kui varras läheb kaalikasse vabalt sisse, siis on toit küps.

Söömiseks eemaldatakse kaalikal “pealmine kaas” ja pehmekshaudunud sisu on võimalik otse lusikaga süüa. Muidugi määrivad selliselt valmistatud kaalikad nii serveerijaid kui sööjaid, millega tuleks juba eelnevalt arvestada. Kuid nii tulevad kaalikad mahlased ja maitsevad ka ilma soola lisamiseta head. Sama hästi saab kaalikaid valmistada ka lõkkes.

Ahjupotis hautatud kruubipuder

Pudru valmistamisel arvestada 1 klaasi kruupide kohta 2,5 klaasi vedelikku (vesi või puljong)

  1. suured odrakruubid panna hommikul külma vette likku
  2. läbikasvanud sealiha, n.n. triibulist liha (kasutada võib ka suitsupeekonit), lõigata kuubikuteks ja pruunistada pannil. Kui meeldib, võib kergelt sisse praadida ka sibulat.
  3. õhtul nõrutada leotatud kruubid ja panna ahjupotti. Segada sisse praetud liha koos rasvaga. Maitsestada soolaga ja soovi korral hariliku punega (vorstirohuga), mis sobib eriti hästi suitsulihaga pudru juurde. Valada peale õige kogus vedelikku. Sulgeda ahjupott kindlalt kaanega ja panna ahju hauduma.

Pudru lõplikuks valmimiseks kulub 1,5-2 tundi.

Pudru võib edukalt valmistada ka ilma lihata, kasutades üksnes vett. Siis võib teda serveerida hapukoore-, sibula- ja suitsulihakastmega või kõrneteks praetud lihaga. Sobib tarvitada ka ilma spetsiaalsete lisanditeta juues kõrvale kas rõõska või haput piima või kefiiri.

Hoopis tänapäevasem ja on valmistada nn. kadrikana ahjukartulitega:

Selleks vajame praekapsast (võib kasutada ka mulgikapsast) ja keskmisest pisut suuremat broilerit.

  1. broiler hõõruda sisse soolaga ja lasta umbes tund aega maitsestuda
  2. soojendada praekapsad või mulgikapsad ja täita nendega tihedalt surudes broileri sisemus
  3. kaela ja sabapoolsed avaused õmmelda jämeda niidiga kinni, et segu välja ei tuleks.
  4. määrida broileri nahk üle hapukoorega ja küpsetada küpsetada keskmise kuumusega ahjus umbes tund aega, praadi pealt aegajalt tekkinud leemega kastes.

Ahjukartulite valmistamine:

  1. valida välja väiksemapoolsed kartulid. Koorida, loputada ja lasta pisut nõrguda.
  2. Segada küpsetuspannil soola ja toiduõliga.
  3. Panni põhjale valada 1-1,5 cm ulatuses vett ja panna koos kanaga ahju küpsema. 
  4. Teravama maitse austajad võiksid lisada koos soolaga kartulitele ka pisut paprikapulbrit.

Serveerimisliual paigutada kadrikana ahjukartulite keskele ning garneerida maisterohelise ja jämedalt viilutatud tomatitega. Kuna tegu on meie rahvakalendri ühe keskse pühaga, siis sobiks joogiks serveerida kalja, õlut või mõdu.