21.02.2014, 15:05
Milleks on hapupiim hea ja kuidas seda kodus lihtsasti ise valmistada?
Hapupiim suurendab söögiisu, stimuleerib kõhunäärme ja maksa talitlust ning sapi eritumist, loetleb ajakiri Naisteleht hapupiima kasutegureid. Jook sobib hästi neile, kellel on probleeme piimasuhkru seedimisega, sest hapupiimas on laktoosisisaldus väiksem ja lisaks aitavad ka koos hapupiimaga tarbitud piimhappebakterid osaliselt laktoosi lagundada.
Mineraalainetest peab eeskätt rõhutama arvestatavat kaltsiumi-, kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori-, väävli- ja naatriumiühendite sisaldust. Mikroelementidest saame hapupiimast vähese koguse seleeni, tsinki, molübeeni, koobaltit ja joodi, vitamiinidest leidub hapupiimas enim erinevaid B-rühma vitamiine.
Kodus saab hapupiima valmistada toorpiimast. Selleks tuleb toasoojale piimale lisada kas spetsiaalset juuretist või sortsuke elavaid piimhappebaktereis sisaldavaid tooteid, näiteks hapukoort, petti või hapupiima. Jäta piim üleöö köögilauale seisma ja hommikuks ongi hapupiim valmis!
NB! Naistelehe värskest numbrist leiame ka poes müüdavate hapupiimade testi! Milline ja miks osutus Naistelehe lemmikuks, loe ajakirjast!