Šokolaadi-sarapuupähkli koogid


Ettevalmistus: 3 tundi

Küpsetamine: 1 tund 30 minutit

Portsjone: 6

Koostisained

Kook (põhi)

100 g tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega), hakitult

100 g magedat võid

80 g suhkrut

2 muna

25 g tavalist jahu

Šokolaadivaht (koogi keskmine kiht)

100 g tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega), hakitult

1 munavalge

80 ml paksendatud vahukoort

1 munakollane

1 spl peensuhkrut

Karamellikreem (koogi pealmine kiht)

50 g peensuhkrut

1 spl vett

200 ml paksendatud vahukoort

50 g piimašokolaadi, hakitult

¼ tl meresoola

200 ml 48% rasvasisaldusega koort

Sarapuupähkli pralinee (koogitäidis 1)

30 g suhkrut

20 g röstitud ja peeneks hakitud sarapuupähkleid

Ganache (koogitäidis 2)

25 g peensuhkrut

2 tl vett

60 ml paksendatud vahukoort

60 g magedat võid

30 g tumedat šokolaadi (80% kakaosisaldusega)

30 Gianduja šokolaadi (sarapuupähkli šokolaadi)

Kirsimoos (taldrikule määrimiseks)

80 ml kirsipüreed

20 g suhkrut

½ tl ksantaankummit

Šokolaadi-mandli pralinee

100 g peensuhkrut

1 spl vett

80 g kooritud ja röstitud mandleid

100 g sulatatud valget šokolaadi

Kaunistamiseks

Valrhona krõbedaid tumeda šokolaadi kuulikesi ja söödavaid kannikesi

Valmistamine

  1. Koogi valmistamiseks kuumutage ahi 180 kraadini. Asetage ahjuplaadile silikoonist alus.

  2. Sulatage šokolaad kuumakindlas nõus vesivannil tasakesi keeva vee kohal, kuni see on ühtlaselt pehme.

  3. Vahustage või ja suhkur mikseriga kohevaks vahuks. Kloppige ükshaaval sisse munad. Lisage sulatatud šokolaad. Segage hästi läbi. Segage ettevaatlikult sisse jahu.

  4. Laotage segu umbes 5 mm paksuselt silikoonist alusele. Küpsetage 5 minutit või kuni kook puudutamisel vetrub. Laske jahtuda. Lõigake 8 cm läbimõõduga küpsisevormi abil välja kuus ketast.

  5. Šokolaadivahu valmistamiseks sulatage šokolaad kuumakindlas nõus vesivannil vaevu keeva vee kohal, kuni see on ühtlaselt pehme. Vahustage munavalgeid eraldi nõus, kuni vahule tekivad pehmed tipud. Veel eraldi nõus vahustage mikseriga koor, kuni samuti tekivad pehmed tipud. Vahustage munakollased ja suhkur väikeses kuumakindlas nõus tasaselt keeva veega kastruli kohal, kuni segu on paks ja kreemjas. Eemaldage nõu vesivannilt. Segage ettevaatlikult juurde šokolaad. Segage ettevaatlikult juurde koor. Segage ettevaatlikult juurde munavalged. Laske külmkapis seista umbes 2 tundi või kuni kreem on tahenenud.

  6. Karamellikreemi valmistamiseks segage suhkrut ja vett väikeses kastrulis madalal kuumusel, kuni suhkur on lahustunud. Laske keeda, ilma segamata, kuni segu muutub tumekollaseks. Lisage paksendatud koor (karamell võib nüüd kõveneda). Segage, kuni kõik on pehmenenud ja hästi läbi segunenud. Eemaldage nõu vesivannilt. Lisage juurde šokolaad ja sool ning segage, kuni sool on sulanud ja segu ühtlane. Pange 4 supilusikatäit šokolaadi-karamellisegu külmikusse, et sellega hiljem kooke kaunistada. Laske ülejäänud segul pisut jahtuda.

  7. Vahustage kergelt vahukoor, et moodustuksid pehmed tipud. Segage ettevaatlikult jahtunud karamellikreemi hulka. Laske külmkapis seista umbes 2 tundi või kuni kreem on tahenenud.

  8. Sarapuupralinee valmistamiseks vooderdage ahjuplaat küpsetuspaberiga. Sulatage suhkur väikeses kastrulis madalal kuumusel, ilma segamata. Laske tasakesi kuldseks keeda. Segage kiiresti sisse pähklid, nii et need on ühtlaselt kaetud, seejärel valage segu ahjuplaadile. Laske taheneda. Purustage suurteks tükkideks.

  9. Ganache’i valmistamiseks segage suhkrut ja vett väikeses kastrulis madalal kuumusel, kuni suhkur on lahustunud. Laske keeda, ilma segamata, kuni segu muutub tumekollaseks. Lisage koor (karamell võib nüüd kõveneda). Vispeldage, kuni segu on kreemjas ja ühtlane. Lisage või ja šokolaad. Segage, kuni segu on kreemjas ja ühtlane. Eemaldage nõu pliidilt. Laske külmkapis seista umbes 2 tundi või kuni kreem on tahenenud.

  10. Kirsimoosi valmistamiseks segage suhkrut ja püreed väikeses kastrulis madalal kuumusel, kuni suhkur on lahustunud. Lisage ksantaankummi ja segage, kuni segu pakseneb. Suruge läbi sõela. Jahutage.

  11. Šokolaadi-mandlipralinee valmistamiseks vooderdage ahjuplaat küpsetuspaberiga. Segage suhkrut ja vett väikeses kastrulis madalal kuumusel, kuni suhkur on lahustunud. Laske keeda, ilma segamata, kuni segu muutub tumekollaseks. Segage kiiresti sisse mandlid, nii et need on ühtlaselt kaetud, seejärel valage segu ahjuplaadile. Laske taheneda. Valage valge šokolaadi peale. Laske taheneda. Purustage suurteks tükkideks.

  12. Kookide valmistamiseks asetage koogipõhjad kuude 8 cm läbimõõduga ja 2,5 cm kõrgesse serveerimisvormi. Lisage vaht ja määrige vormi servani, jättes keskele täidiste jaoks tühimiku. Puistake keskele pisut pralineed, seejärel lisage teelusikatäis ganache’i. Peale määrige karamellikreemi (nii et kogu tühimik on täidetud) ja tasandage kondiitrinoaga. Laske külmikus seista mitu tundi või kuni kook on tahenenud. Kookide vormist eemaldamiseks eraldage koogiserv noaga vormi küljest. Soovi korral võite vormi külgede soojendamiseks kasutada ka leeklampi.

  13. Serveerimiseks määrige taldrikule kirsimoosi kogu taldriku pikkuses. Asetage kook keskele ja kaunistage pealt külmikus hoitud šokolaadi-karamellikreemiga. Puistake peale pisut šokolaadi-mandli pralineed. Kaunistage taldrik šokolaadikuulide ja söödavate kannikestega.

Nipid

  • Gianduja on rikkalik Itaalia šokolaad, mis sisaldab palju sarapuupähkli kreemi. Seda müüakse delikatessipoodides. Kui seda pole saada, asendage mõne muu sarapuupähkli pralineega (võib proovida Lindti sarapuupähkli Lindorit).

  • Kui silikoonist alust ei ole, võite koogipõhja küpsetada määritud ja vooderdatud 20 x 30 cm ahjuplaadil.

  • Kirsipüree jaoks võite kasutada ka värskeid kirsse, kui neid on saada.

  • Kui aega on, tehke need koogid valmis päev varem. Nii on kindel, et jääb piisavalt aega kõigi elementide jaoks ning valmis koogid jõuavad taheneda.

  • Üle jääb umbes ½ tassi karamellikreemi, ¼ tassi ganache’i ja ¼ tassi pralineed. Määrige neid pannkookidele või vahvlitele või kasutage muffinite kaunistamiseks.