MÕTE: Tee ise emale pidulik lõunasöök

 (5)
Retseptid!
Meloni-maasikasalat idudega
Meloni-maasikasalat idudegaFoto: Andres Putting

Emadepäev on jälle ukse ees. Mõnes peres peetakse just praegu pingsalt plaani, kuidas mai teist pühapäeva tähistada. Mida kinkida, mida pakkuda? Öeldakse, et parim kingitus on ise tehtud. Ja seda üks vahva lõunasöök ka kindlasti on.

Ainuüksi pilte vaadates hakkab suu ilmselt vett jooksma. Kuid kõike seda ka maitsnuna võime kinnitada: siin on igale maitsele midagi ja mis peamine — kõik on imelihtsalt valmistatav.
NB! Kõiki toite ei peagi korraga tegema.

Porgandisupp

1 spl õli
1 spl võid
1 suurem mugulsibul, kuubikutena
3 vart varssellerit, viiludena
4 suuremat porgandit
1 apelsin
1 L köögiviljapuljong
1 tl Santa Maria Sool&pipar veskis
1 tl Santa Maria estragon
100 ml rõõskkoor
Sulata paksupõhjalises potis või, lisa õli ja kuumuta keskmisest kõrgemal temperatuuril selles paar minutit mugulsibulat ja sellerit.
Lisa kooritud, juppideks lõigatud porgand ja kooritud ,tükeldatud apelsin ning kuumuta paar minutit.
Lisa puljong, vähenda kuumust ning jäta kaanega kaetult umbe 30 minutiks keema.
Purusta köögiviljad saumikseriga, maitsesta soola, pipra ja estragoniga ning viimaks lisa rõõskkoor.
Lase keema tõusta ning serveeri.

Kanafilee küpsetuskotis

4 broilerifileed
1 spl Õli
1 spl Santa Maria Chicken&Steak — Kana ja liha maitseaine, veskis
Küpsetuskott

Määri fileedele õli ja maitsesta veskist värskelt jahvatatud maitseaineseguga.
Tõsta fileed küpsetuskotti ja küpseta 180 C juures umbes 20 minutit.

Forell 2 erineval moel

½ Forellifileed
1 spl Santa Maria Wasabi&sesame½ Forellifilee
1 tl Santa Maria Sidrunipipar
Santa Maria Kivisoola, veskis
Santa Maria Till
Raputa ühele fileele wasabi&sesame maitseainesegu ja teisele sidrunipipart, maitse järgi soola ning tilli.
Võta forellifileedest 2 x suurem fooliumileht, aseta kalafileed fooliumile ja tõsta fooliumi served keskele kokku, nii et kala jääks fooliumitaskusse.
Küpseta 150 C juurdes, umbes 20-30 minutiks (sõltub filee paksusest ja ahju küpsetusreziimi iseärasustest.

Jahimehe lihapada

2 spl õli
600 g sea kaelakarbonaad
Santa Maria purustatud must pipar
1 klaas veisepuljongit või mõnda muud puljongit
2 spl Santa Maria Jahimehe maitseainesegu

Lõika liha 2x2 cm kuubikuteks, pruunista kuumas õlis ja maitsesta purustatud musta pipraga.
Tõsta liha hautuspotti, lisa kuum puljong ja maitseainesegu ning hauta madalal kuumusel vähemalt 1 tund.

Rannarahva ahjuköögiviljad

4 kekmist kartulit
4 keskmist porgandit
1 suurem punane mugulsibul
1 spl õli
½ tl Santa Maria rosmariini
½ tl Santa Maria sinepiseemneid
1 tl meresoola

Koori köögiviljad ja lõika halgudeks.
Tõsta ahjuplaadile, sega õli ja ürtidega ning küpseta 200 C juures umbes 30 minutit, sõltuvalt köögivilja halgude suurusest.
Kui köögiviljad on küpsed, raputa neile meresool.

Värviline salat

4 peotäit erinevate minisalatite segu
¼ rohelist melonit
1 karp kirss-tomatit
100 g maasikaid
1/2 karpi Mungoa idandid
Hernevõrseid

Pese salatilehed kergelt äädikases jääkülmas vees, nõruta.
Melon koori ja lõika kuubikuteks, maasikad sektoriteks ja kirss- tomatid pooleks.
Aseta kõik salatikomponendid kihiti vaagnale ja serveeri salatikastmega.

Sidruni-meekaste

1 spl mett
4 spl värskelt pressitud sidrunimahla
8 spl rapsiõli
1 spl Santa Maria Kivi ja meresool
½ tl Santa Maria Kolme pipra segu

Sega omavahel sidrunimahl ja mesi, lisa maitseained ning viimaks peene joana õli, samal ajal pidevalt kloppides või kasutades segamiseks saumikserit.

Jogurti-köömnekaste

400 g maitsestamata jogurt
1 tl köömneid
u. 1 tl Santa Maria Black&White — Kivisool ja Tellicherry pipar

Sega jogurtisse köömned ja jahvata veskist maitse järgi soola, pipart.

Tortilla tšipsid

2 Santa Maria Nisutortillat
1 tl võid
1 spl suhkur
½ tl Santa Maria jahvatatud kaneeli

Tortilladele määri õhukese kihina või, raputa üle suhkru ja kaneeliga ning küpseta 240 C juures umbes 3-4 minutit.
Lõika tortillad sektoriteks ja söö kas krõpsudena või desserdi lisandina.

“Roosideta roosipuding”

Mascarponekreem
4 munakollast
4 spl suhkrut
4 spl rõõska koor 35 %
250 g mascarpone toorjuustu
1 tl Santa Maria vanillisuhkrut

Klopi munakollased, suhkur ja rõõska koor veevanni kohal kuni tekib paks, kreemjas vaht, ära lase keema.
Tõsta munavaht kausiga jääkuubikutele ja jahuta.
Sega vanillisuhkur mascarponega ja seejärel ettevaatlikult jahtunud munavahuga.

Soe õunasalat

1 spl võid
2 spl Suhkrut
4 keskmist kõvemat õuna
1 Sidruni mahl
Noa otsaga Santa Maria Safranit
1 tl Santa Maria tüümianit
Õunad koori, lõika kuubikuteks ja piserda üle sidrunimahlaga.
Sulata pannil või, sulata selles suhkur ja lisa õunatükid ning kuumuta ,kuni õunad pehmenevad .
Lisa eelnevalt soojas vees lahustatud safran ja tüümian ning kuumuta veel paar minutit.
Serveeri õunasalatit mascarponekreemi ja tortillakrõpsudega.

Lehttaignapulgad

Soolased:
200 g pärmi-lehttaigent
½ muna
1 spl Santa Maria Seesamiseemneid
Santa Maria kivisoola
Magusad:
200 g Lehttaigen
½ muna
1 spl Suhkrut
1 tl Santa Maria apelsinipipar
Rulli lehttaigen umbes 0,5 cm paksuseks, määri lahtiklopitud munaga ja raputa poolele taignast seesamseemned ning jahvata veskist kivisoola ja teisele osale taignast raputa suhkur ning apselsinipipar.
Lõika taignast umbes 1,5x5 cm suurused pulgad ning lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpseta 220 C juures, kuni pulgad on kerkinud ja värvunud kuldpruuniks.

Retseptid koostas Santa Maria maitseaineinsener Angelica Udeküll. Kõike jagub neljale sööjale.

TÄNAME!