Verivorstid, seapraad praekapsaste ja ahjukartulitega... sinna otsa või alla veel sülti ning magusat ja veelkord magusat: piparkoogid, tordilõigud, kaetud ja katmata pirukad... Ja nii ma teda siis liigsöömisega jälle kord vaevasin ning nii ta nüüd mind jälle vastutasuks piinab. Kas pole tuttav tunne? Liigsöömisest äravaevatud kõhule lepituse pakkumiseks ongi mõeldud kõik alljärgnev.Pärast eestlaslikku nädalapikkust suursöömingut tuleks kõhule pühadeväsimusest üle saamiseks pakkuda midagi sellist, millest ta kergelt jagu saaks. Selleks oleksid eelkõige muidugi kõikvõimalikud kergete kastmetega toorsalatid, aga miks ka mitte supid-hautised ning muud lihavaesed ning kiudainete rikkad road. Ikka sellised, mis kiirendaksid jääkainete liikumist meie soolestikus. Soodustaksid vee sidumist ja aitaksid seeläbi kaasa sapphapete eritumisele ja lõppkokkuvõttes päästaksid meid vaevustest.


Leivalasanje

Vormi suurusele vastavalt täisteraleiva viile
6 tl. taimeõli (soovitavalt oliiviõli)
2 suurt sibulat
500g konservšampinjone (viilustada)
2 spl. nisujahu
2,5 dl. väherasvast piima
120g riivitud väherasvast juustu (riivida)
5 suurt tomatit (viilustada)
Maitsestamiseks: sidrunpipart, küüslaugupulbrit, basiilikat.

Valmistamine:
kuumutada pannil õli sees hakitud sibul ja lisada seened. NB! Ärge seente vedelikku purgist ära visake! Edasi kuumutades lisage jahu ja seejärel alleshoitud seente vedelik ja veel õige pisut vett ning hautage. Lisage piimale pool riivitud juustust ja maitsestage. Valage segu pannile, segage hoolega ühtlaseks massiks ning kuumutage.
Õliga määritud panni põhja asetage tihedalt rukkileiva viilud ja valage neile umbes pool valmistatud segust. Katke segu pealt tomativiiludega ja valage peale eine pool kastmesegust. Pinnale raputage ülejäänud riivitud juust ja küpsetage lasanjet 2250C-ni kuumutatud ahjus umbes pool tundi.
Enne serveerimist last veidi tõmmata, et maitsed hästi seguneksid!

Kaalikasupp

1 kaalikas (300-400g), ribastada
1 spl. magedat võid/õli
8 dl. vett
2 dl. kalaleent või puljongit
4 dl. kookospiima
2 sharlottsibulat
1 spl. värsket ingverit
2 küüslaugu küünt
1 viilustatud tshillipipar

Valmistamine:
koorida sibulad, ingver ja küüslauk ning hakkida hästi peeneks. Tükeldada tshilli ja praadige kergelt õlis. Valage peale vesi ning kalaleem ja tõstke keema. Nüüd lisage kaalikas. Keetke suppi tasasel tulel 10 minutit. Nüüd, kes seda soovib, võib segu püreetada. Lisada kookospiim ja lasta supp uuesti keema tõusta.
Sobib serveerida ka koos kalatükkide või krevettidega.

Köögiviljahautis prantsuse moodi

100g sibulat
1 küüslaugu küüs
0,5 dl oliivõli
300g suvekõrvitsat
200g baklažaani
200g tomateid
1 paprika (soovitavalt kollane)
230g purustatud konservtomateid
0,5 dl vett
0,5 dl punast veini

Maitsestamiseks: köögiviljapuljongi kuubikuid, 0,5 tl. jahvatatud pipart, 2 tl. estragoni või basiilikut, 0,5 tl. soola.

Valmistamine:
hakkida köögiviljad suuremateks tükkideks. Õli valada pannile ja kuumutada selles esmalt küüslauk ning seejärel lisada kõik ülejäänud köögiviljad. Lisada vein ja vesi ning hautada tasasel tulel 15-20 minutit. Maitsestada ja lasta veidi aega tõmmata.
Sobib nii iseseisva toiduna kui ka lisandiks kartuli kõrvale.

Toorjuustu kook

250g väherasvaseid küpsiseid
60g magedat võid
15g želatiini
4 spl. vett
1,25 dl vahukoort
5 dl konserveeritud mangopüreed (võib kasutada ka värskeid vilju)
125g suhkrut
250g toorjuustu

Valmistamine:
pange želatiin veega tõmbama. Sulatage või ja purustage küpsised. Segage nad tihkeks massiks ning suruge see küpsetuspaberiga kaetud küpsetusvormi. Vahustage koor. Segage mangopüree želatiini ja toorjuustuga. Lõpuks segage ettevaatlikult segusse ka vahustatud koor. Valage segu vormi ja ajage ühtlaselt laiali. Asetage kook külmkappi tarretuma.
Serveerimise eel võite kaunistada värskete maasikatega ja puistata peale pisut tuhksuhkrut.

Küllap leidub teil ka endal kavalaid nippe pühadejärgsetest söömavaevustest väljatulekuks. Niimoodi leebelt tegutsedes ja mõistlikult süües-juues peaksid kõhumured suhteliselt kiirelt kaduma. Nii jääbki oma kõhule vaid soovida: head uut tervistavat aastat!